Αναδιάρθρωση: Δίνει λύσεις ή είναι ένα ακόμα… ημίμετρο; (poll)

Αρχικά να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά ή να επιχειρήσουμε να το κάνουμε. Βαδίζουμε σε μία χρονιά εκλογών και η αθλητική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προλάβει να αφήσει ένα… στίγμα της στο κομμάτι των αλλαγών στο ποδόσφαιρο προτού πάει στην… μάχη με τη Νέα Δημοκρατία όπου κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος θα είναι ο νικητής ή εάν θα υπάρχει ένας νικητής. Αρκετοί εκπρόσωποι των ομάδων νιώθουν και εισπράττουν αυτό ακριβώς: την ανάγκη της τωρινής Κυβέρνησης – που έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο όσο καμία άλλη και έχει φτάσει σε σημείο να καθορίζει ακόμα και τις αλλαγές και τις εξελίξεις στην ΕΠΟ – να δείξει μία δική της μεγάλη αλλαγή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Προσέξτε: πρόκειται για εμπλοκή με το ποδόσφαιρο που δεν υπήρχε στο παρελθόν με καμία άλλη Κυβέρνηση σε τέτοιον βαθμό.

Παράλληλα έχουμε μία Super League σε πλήρη διχασμό και πρώτη φορά σε τόσο κακή κατάσταση κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι έσπασε η Κεντρική Τηλεοπτική Διαχείριση. Και είναι λογικό οι… άστεγες ομάδες να ζητούν εγγυήσεις αλλιώς θα το πάνε μέχρι τέρμα. Υπάρχει το κομμάτι της ΕΠΟ που έχει κατηγορηθεί ως διοίκηση ότι δεν βγήκε μπροστά σε καίριες στιγμές και δεν έδειξε την πυγμή που απαιτείται και ενώ πλέον αποκτάει και άλλον… μπαμπούλα. Δεν φτάνει που ήταν υπό καθεστώς εποπτείας και επιτήρησης οι FIFA / UEFA θα βάζουν και άλλον τοποτηρητή. Όσο για την διαιτησία; Το γεγονός πως στον τελικό του Κυπέλλου σφύριξε ο Ισπανός Μπορμπαλάν λέει πολλά. Και εδώ εκτός από την ΚΕΔ / ΕΠΟ μεγάλη ευθύνη έχει και ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα, ο έμπιστος των FIFA / UEFA…

Πέραν των διαθέσεων του κ. Βασιλειάδη που δείχνουν να είναι θετικές υπάρχει ένα σοβαρό θέμα εδώ. Η ουσία. Άλλο είναι οι προθέσεις και άλλο η ουσία.

Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται με γνώμονα τα ποδοσφαιρικά κριτήρια και να έχουν κάποια λογική. Να υπάρξει μία εξέλιξη που θα κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό, πιο σοβαρό και πιο αξιόπιστο. Για παράδειγμα το πλάνο για ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων με 6 να υποβιβάζονται και 2 να προβιβάζονται από την FL για να προκύψει την επόμενη χρονιά η Super League 1 με 12 ομάδες και αλλά και η Super League 2. Θεωρήθηκε μεγάλος ο αριθμός των 6 ομάδων να πέφτουν. Ποδοσφαιρικά όμως έχει μία λογική και μία βάση. Επίσης υπάρχει και ένα ακόμα ερώτημα. Σε μία χρονιά που γίνονται διαρκώς αλλαγές επί αλλαγών και λαμβάνονται αποφάσεις που μετά διαφοροποιούνται πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κανείς για την υλοποίηση των όποιων ποδοσφαιρικών αποφάσεων;

Για το μεταβατικό στάδιο λοιπόν προέκυψε εδώ και αρκετές ημέρες μία σκέψη του κ. Βασιλειάδη για την οποία ήδη είναι ενήμερες οι ομάδες και που έθεσε ακόμα και στους συλλόγους της Football League. Ένα πρωτάθλημα 20 ομάδων μα 16 της Super League και 4 της Football League και με γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο να είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και οι άλλοι μεγάλοι και μετά αντιστοίχως να γίνουν άλλα τρία τουλάχιστον (σ.σ. κάποιες πηγές έκαναν λόγο ακόμα και για 5 γκρουπ δυναμικότητας).

Μέσα από την κλήρωση να προκύψει ένα πρωτάθλημα 2 ομίλων με 18 αγωνιστικές. Εν συνεχεία, οι πέντε πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο δέκα ομάδων και μέσα από μια διαδικασία 18 αγωνιστικών θα προκύψει ο πρωταθλητής και οι ομάδες που θα λάβουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Επίσης οι πέντε τελευταίες ομάδες κάθε ομίλου θα δημιουργήσουν έναν νέο όμιλο δέκα ομάδων και μέσα από ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών, οι δύο πρώτες θα κερδίσουν το εισιτήριο για τη Super League 1 της σεζόν 2019-20 και οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν στην Football League. Από το πρωτάθλημα του… υποβιβασμού θα προκύψουν οι οκτώ ομάδες που θα στελεχώσουν την Super League 2 μαζί με 2 ή 4 (σ.σ. μένει να αποσαφηνιστεί) που θα ανέβουν από την FL. Το μεγάλο ατού που εμφανίζει ο Βασιλειάδης είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια και η ΕΡΤ. Εκεί στέκεται ιδιαίτερα καθώς δεσμεύεται για πολλά παραπάνω χρήματα ειδικά για τους μικρομεσαίους και κυρίως για τις… άστεγες τηλεοπτικά ομάδες.

ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΠΛΕΪ ΟΦ

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει σαν ένα πρωτάθλημα με πλεϊ οφ. Στα πλεϊ οφ οι αγώνες έβγαιναν 36 τον αριθμό. Τώρα οι ομάδες θα παίξουν δεδομένα δύο… πρωταθλήματα των 18 αγωνιστικών με αυτό το πλάνο. Στο σύνολο βέβαια θα γίνουν 54 αναμετρήσεις.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Στο πλαίσιο των αγώνων αυτόν υπάρχει και η σκέψη να διαφοροποιηθεί και το Κύπελλο. Να μην ισχύει το πλάνο με ομίλους και να μπαίνουν πιο αργά στην διαδικασία του θεσμού οι μεγάλοι. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο προσεχές διάστημα αλλά δεν φαίνεται πως θα αργήσουν να ληφθούν.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΑΣ, ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ

Μέσα στα παραπάνω ο κ. Βασιλειάδης ζητάει και έγγραφες διασφαλίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όρους για θέματα βίας και εμπρηστικές δηλώσεις καθώς και άλλα ζητήματα αλλά και πριμοδότηση των ομάδων που θα δίνουν πιο μεγάλο βάρος στις Ακαδημίες τους καθώς και θα έχουν πιο έντονο ελληνικό στοιχείο στο ρόστερ τους. Βέβαια όλα αυτά παραμένουν υπό επεξεργασία για την τελική μορφή αλλά φαίνεται πως το Υφυπουργείο Αθλητισμού επιμένει σε αυτό το πλάνο. Παρακάτω μπείτε και ψηφίστε την επιλογή σας στο poll του Gazzetta…

 

 

 

Πηγή: gazzeta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...