Δώνης: «Ήταν… αποστολή αυτοκτονίας, θέλουμε ενότητα, όχι να φοβόμαστε επεισόδια»!

Ο Γιώργος Δώνης στάθηκε σε όλα τα κομμάτια που απάρτισαν το φετινό παζλ του Παναθηναϊκού. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ξαναδεί ο κόσμος κατάματα την πραγματικότητα, στις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες δούλεψε η ομάδα φέτος, τις αντιδράσεις της εξέδρας, ξεκαθάρισε ότι θα χρειαστεί καιρός ώστε οι «πράσινοι» να γίνουν ομάδα για πρωταθλητισμό και τόνισε: «Είναι επικίνδυνο να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο»!

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Δώνη:

«Επειδή δεν πρόκειται να κάνω κάποια συνέντευξη απολογιστική, προτιμώ με κάποιες επικεφαλίδες σε αυτή τη σεζόν να τα πω τώρα. Το πρώτο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, είναι να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παίκτες μου. Σε αυτά τα παιδιά έπεσε πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες τους, ίσως στην πιο δύσκολη σεζόν της ιστορίας της ομάδας. Με προετοιμασία 40-42 παικτών ώστε να γίνουν οι τελικές επιλογές από την προετοιμασία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως τα παιδιά δούλεψαν σκληρά και πειθαρχημένα. Ήταν ενωμένο γκρουπ στα καλά και στα άσχημα. Πάντοτε ήθελα να τους βοηθήσω και τους είπα πως αν τους αδίκησα κάποιες στιγμές, μελετούσα τι θα ήταν καλό για την ομάδα.

Ήξερα πολύ καλά ότι από τη στιγμή που είχα μιλήσει με τον κ. Νταμπίζα, ότι ήταν μια πολύ δύσκολη αποστολή το καλοκαίρι. Καταλάβαινα ότι ήταν αποστολή αυτοκτονίας σε ό,τι αφορούσε αυτό που θα προσπαθούσαμε μέσα στη σεζόν. Με τους περιορισμούς και τις αξιολογήσεις. Με νέους παίκτες που έπρεπε να δομήσουμε ένα σύνολο και με ξένους παίκτες που τους βρήκαμε και έπρεπε να παραμείνουν στην ομάδα. Έκαναν κι αυτά τα παιδιά μεγάλη προσπάθεια. Ο Μακέντα ήταν επιλογή μας.

Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι ότι υπάρχουν διάφορα κομμάτια στη σεζόν. Υπάρχουν αυτά που αφορούν καθαρά τα αγωνιστικά. Μπορεί κάποιος να πει ότι η ομάδα στη διαδρομή αυτή μάζεψε 47 βαθμούς. Είναι απλό επιχείρημα. Έπειτα, είχαμε στο πλάνο μας κάποιοι από τους νέους ποδοσφαιριστές να μπορέσουν να γίνουν μέλη του ρόστερ. Κάποιοι για τη βασική ενδεκάδα, κάποιοι στη 18άδα. Θεωρώ ότι κάποιοι τα κατάφεραν. Οι νέοι παίκτες πήραν περισσότερες ευκαιρίες απ’ ότι το δικαιούνταν πραγματικά, εξαιτίας των συνθηκών. Αρκετοί έπαιξαν περισσότερα από 15 ματς και μπορούν την επόμενη σεζόν ν’ αποτελούν μέλη του ρόστερ.

Ένα κομμάτι που πολλοί θα με ρωτήσουν είναι η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Θα σταθώ σε δύο πράγματα γιατί το ποδόσφαιρο είναι πάντα απρόβλεπτο.

Αν θα σταθώ στο αγωνιστικό κομμάτι θα έλεγα ότι πάντα σε όλη την πορεία αυτή άλλες φορές λιγότερο, άλλες περισσότερο, είχαμε επιθετικό πρόβλημα. Δεν είχαμε δημιουργία στο βαθμό που θα θέλαμε. Στο δεύτερο κομμάτι, στην 11άδα που είχαν περισσότερες συμμετοχές, υπήρχαν κάποιοι παίκτες βαρόμετρα και σημεία αναφοράς, που είτε από τραυματισμούς είτε από τον Ιανουάριο, όταν μεγαλώσαμε το εύρος του ρόστερ, δεν τα καταφέραμε…

Είναι και ψυχολογικοί οι λόγοι γιατί στα παιδιά έπεσε βάρος. Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Πολλές φορές πρέπει να σταθούμε και στους ψυχολογικούς παράγοντες πέρα από τους αγωνιστικούς.

Ένα κομμάτι, ίσως το πιο σημαντικό στην πορεία μας, όπως είχα πει, το πιο βασικό στοιχείο για εμάς για να προχωρήσουμε με βάσεις ήταν και είναι η ενότητα. Είναι μια εύκολη λέξη να τη λες, δύσκολη να την πράττεις. Έχουμε πάει βήματα πίσω σε αυτό το κομμάτι. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση στην ομάδα. Πηγαίναμε σε πολλά ματς εντός έδρας, με το φόβο ότι θα προκληθούν επεισόδια και θα τιμωρηθούμε. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, άσχετα και στον πρώτο γύρο, υπήρχαν τα αναμενόμενα βρισίδια από την κερκίδα ως προς τον ιδιοκτήτη. Υπάρχει περίπλοκη κατάσταση και για τον ιδιοκτήτη. Δεν μπορεί να έρθει στο γήπεδο και στο προπονητικό. Το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να έχουμε και τη Λεωφόρο για να χρησιμοποιούμε.

Έχω ξαναπεί ότι αν δεν αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα κατάματα ώστε να προχωρήσεις και συνέχεια μένεις στο παρελθόν και δεν στηρίζεις αυτό που πραγματικά αγαπάς με τις συνθήκες που υπάρχουν, είναι δύσκολο να δούμε αποτέλεσμα. Το κομμάτι της ενότητας με προβληματίζει πολύ. Ο καθένας πρέπει ν’ αναρωτηθεί, να δει τις δικές του ευθύνες, από τον ιδιοκτήτη, από εμάς, μέχρι τους οπαδούς και τους ανθρώπους γύρω από την ομάδα.

Όταν εγώ είχα πει να μας αντιμετωπίσετε ως μια πραγματική ομάδα, το εννοούσα. Αλλά θα πρέπει και σε όλα αυτά, να γίνουμε κανονική ομάδα.

Δεν μπορώ να πω κάτι για την επόμενη σεζόν, γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Έχουμε ανταλλάξει σκέψεις με τον Νταμπίζα, αλλά παίζει ρόλο και το μπάτζετ. Θα ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο κομμάτι, αφοα σε μια ανακοίνωση που έβγαλε η Θύρα 13 αλλά και ο κ.Κούγιας χρησιμοποίησαν το δικό μου όνομα. Εγώ είμαι χαρούμενος που είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και κάνω αυτό που αγαπάω».

Για τις συνθήκες της επόμενης σεζόν: «Οι συνθήκες οι περσινές είναι διαφορετικές. Να περιμένουμε με το καλό να πάρουμε την άδεια και εφόσον όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, ένα ρόστερ 22-24 παικτών συν κάποιους που θα έρχονται για προπόνηση».

Για τη στάση του κόσμου και την εικόνα της ομάδας: «Νομίζω ότι δεν μπορούμε να σταθούμε στο τελευταίο ματς για τον κόσμο. Γι’ αυτό και δεν στάθηκα καθόλου. Μετά τον Ολυμπιακό, μαζί με τον Νταμπίζα, αποφάσισα να έχουμε αρκετές αλλαγές στην ομάδα. Όχι απλά για την αξιολόγηση. Δουλεύουμε κάθε μέρα και έχω άποψη. Ήθελα να τιμήσω όλα τα παιδιά. Να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Ως προς τον κόσμο, το μήνυμα είναι ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό. Δεν είναι το θέμα η υπομονή. Κι εγώ μπορεί να μην έκανα υπομονή αν ήμουν στον κόσμο. Δεν μπορώ να πω ψέματα. Δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό με ακαδημίες. Δεν γίνεται. Ακόμα και τις φορές που χρησιμοποιούμε το παράδειγμα του Άγιαξ, ο Άγιαξ θα αγοράσει τον Κολομβιανό ή τον Βραζιλιάνο και μπορεί να πάρει παίκτες που κοστίζουν 15 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα δεν γίνεται να έχεις παιδιά μόνο με ακαδημίες. Τον πρωταθλητισμό τον αγοράζεις. Όλα αυτά τα λέω γιατί είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε. Το κομμάτι προς τον κόσμο είναι πως αυτό που δημιουργήσαμε, είναι να το διατηρήσουμε, να πάμε την ομάδα ένα βήμα παραπάνω και αυτό να είναι το πλάνο μας για την πορεία μέχρι να κάνουμε μια ανταγωνιστική ομάδα που μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό. Δεν είμαστε τώρα σε αυτό το επίπεδο».

Για τις ιδιαιτερότητες στο αγωνιστικό κομμάτι κι αν αυτές θα συνεχιστούν: Εμείς ξέρουμε ότι το έργο μας είναι δύσκολο και το αντιμετωπίζουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν. Έχω διαφορετική άποψη εγώ. Τον κόσμο μπορείς να τον παρακινήσεις. Δεν είναι εύκολο. Όταν όμως μια νέα ομάδα με τις συνθήκες που είχε ξεκίνησε τόσο καλά, γέμισε το γήπεδο, τον κόσμο τον έφερε το αποτέλεσμα. Σε αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη δική μας για να πάμε ένα βήμα παραπάνω. Πρέπει κι εμείς να παρακινήσουμε τον κόσμο με αυτό που θα δείχνουμε στο γήπεδο. Αυτή η σεζόν είχε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες. Είχε -6, είχε -5. είχε απαγόρευση μεταγραφών… Τώρα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα και ως προς την αδειοδότηση και το μπάτζετ. Για να παρακινήσουμε και αγωνιστικά τον κόσμο».

Για την πιθανή επιστροφή στη Λεωφόρο: «Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Με τις συνθήκες που είναι διαμορφωμένες, είναι επικίνδυνο η ομάδα να γυρίσει στη Λεωφόρο. Αγωνιστικά έχω άλλη άποψη. Αλλά είναι επικίνδυνο με την κατάσταση που είναι διαμορφωμένη»

Για τις μεταγραφές και όσα θα ζητήσει από τη διοίκηση και τον Αλαφούζο: «Για το μπάτζετ δεν μπορώ να μιλήσω. Θα μιλήσει ο Νταμπίζας κατά πρώτο λόγο. Δεν μου αρέσει να μιλάω υποθετικά. Είπα ότι απο αποδεσμεύσεις που θα γίνουν αν μπορέσουμε να εξαντλήσουμε χρήματα, από αύξηση του μπάτζετ και από πωλήσεις. Δεν ξέρουμε τώρα τι θα συμβεί».

Για τα σχόλια που συνεχώς άλλαζαν κατά τη διάρκεια της σεζόν: «Το σημαντικό σε αυτό ήταν πως από την αρχή της σεζόν, ειδικά ο Νταμπίζας, ξεκαθάρισε τα πράγματα απέναντι στο ποδοσφαιρικό τμήμα και οι παίκτες ήταν προσηλωμένοι στο έργο τους. Έχω ζήσει πολλά πράγματα και δεν μπορώ να πω ότι επηρεάζομαι. Μπορεί να αλλάζει η διάθεσή μας, αλλά δεν επηρεάζομαι πλέον από αυτά. Οι παίκτες είναι λογικό να επηρεάζονται γιατί είναι νέα παιδιά. Όταν τα 20 παιδιά είναι κάτω των 23 ετών, είναι φυσιολογικό άλλοτε η ψυχολογία να είναι στα ύψη και άλλοτε απογοητευμένα».

Πηγή: gazzetta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...