«Ζητώ από τους Έλληνες να ψηφίσουν ναι»

Να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί υπόψη τους».

«Δεν θέλαμε και ούτε και τώρα θέλουμε την Ελλάδα να παίζει στη δεύτερη εθνική. Είμαστε 28 κράτη μέλη που μπόρεσαν να συγχωνεύουν 19 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο και ευελπιστώ ότι θα παραμείνουν 19 νομίσματα», τόνισε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος δήλωσε προδομένος και βαθύτατα θλιμμένος από τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την προσωπική του εργασία πάνω στο θέμα, μιλώντας παράλληλα για εγωισμούς και τακτικιστικά παιχνίδια.

«Καμία δημοκρατία δεν αξίζει παραπάνω από μια άλλη και στην ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες όχι μία δημοκρατία εναντίον 18 και όχι 18 δημοκρατίες εναντίον μίας. Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών», τόνισε, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ, δεν υπάρχει ένας που κερδίζει και ένας που χάνει.

«Αισθάνομαι βαθύτατη θλίψη. Η ευρωπαϊκή συνείδηση επλήγη θανάσιμα… εγωισμοί, τακτικιστικά παιχνίδια, πήραν την πρωτοκαθεδρία μετά από όλες τις προσπάθειες και από την Επιτροπή και των υπόλοιπων θεσμών’, σημείωσε και δήλωσε πως αισθάνεται προδομένος «γιατί δεν ελήφθησαν οι προσπάθειες ούτε οι δικές μου ούτε των άλλων».

«Πολύς θόρυβος, πολλή αναταραχή σε βάρος αυτών που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν νυχθημερόν. Οι διαφωνίες πήραν το πάνω χέρι σε αυτή μας την προσπάθεια, ξεκινώντας από τους ίδιους τους έλληνες», συμπλήρωσε.

«Γίνεται λόγο για τελεσίγραφο, για ένα είδους εκβιασμού. Ποιος λειτούργησε έτσι; Από πού προέρχονται οι εκβιασμοί, οι προσβολές;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως την Παρασκευή μετά από μήνες ατελείωτων συζητήσεων είχαμε φτάσει, προσπαθούσαμε να βρούμε μια συμφωνία. Η προσπάθεια κόπηκε μονόπλευρα από ένα διάγγελμα, απροειδοποίητα και χωρίς να λέγεται όλη η αλήθεια.

«Πρέπει οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να δουν με μεγαλύτερη καθαρότητα τι διακυβεύεται», συνέχισε για να προσθέσει: «Έκανα τα πάντα, προσπάθησα, δεν αξίζουμε όλες αυτές τις επικρίσεις ούτε εγώ ούτε ο Ντάισελμπλουμ που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες».

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέρασαν από δύσκολες στιγμές, όλες οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, κάποιοι πλήρωσαν και πολύ πικρό πολιτικό τίμημα για να βοηθήσουν τις ευάλωτες χώρες».

«Οι χώρες πάνω από τα πολιτικά κόμματα», τόνισε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ο ελληνικός λαός μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Δεν είναι κούφια λόγια αυτά που λέω. Προσπάθησα κατ’ επανάληψη να είμαι στο πλευρό των Ελλήνων που ξέρω τις δυσκολίες πέρασαν και πάντα έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στην εντιμότητα όλων των προγραμμάτων».

«Δεν πρόκειται για ηλίθιο πακέτο λιτότητας»

«Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Θέλαμε έντιμη ισορροπία» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Υπογράμμισε ακόμη ότι σε θέματα διαδικασίας προσαρμόσαμε την εργασία μας σύμφωνα με τις επιθυμίες της Αθήνας και πρόσθεσε: «Φέραμε όλες τις συζητήσεις στο ανώτατο επίπεδο όπως είχε ζητηθεί. Επιδείξαμε υπομονή και αποφασιστικότητα περιμένοντας τις ελληνικές προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα αν πετύχαινε τα νούμερα».

«Είναι σίγουρα απαιτητικό το πακέτο, αλλά είναι έντιμο» επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών σε αυτό το πακέτο. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Φέρνει κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς έπρεπε να είμαστε εκείνοι που επιμέναμε στα κοινωνικά δίκαια μέτρα».

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι: «Δεν πρόκειται για ηλίθιο πακέτο λιτότητας. Ζητούνται από την Ελλάδα 12 δισ. ευρώ λιγότερα από το προηγούμενο πακέτο. Κάποια είναι προφανώς σκληρά βραχυπρόθεσμα. Όμως δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους. Η ελληνική πλευρά είχε ήδη συμφωνήσει. Δεν υπάρχουν περικοπές μισθών, ποτέ δεν ζητήθηκαν».

Ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «δυστυχώς, εγώ έπρεπε να θέσω το θέμα του φόρου της ναυτιλίας».

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι ελληνικές αρχές έφυγαν από το τραπέζι εντελώς αναπάντεχα αργά τη νύχτα της Παρασκευής. «Εμείς προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Οι Έλληνες έφυγαν και αυτό συνέβη τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Εγώ και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ είπαμε στον Αλέξη Τσίπρα ότι η συμφωνία θα μπορούσε να δώσει εκταμιεύσεις στην Αθήνα» επεσήμανε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...