Η διαφωνία δε σημαίνει τσακωμός

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το πλαίσιο της συμφωνίας Καρυπίδη-Παπαδόπουλου και τη φυσιολογική απόσταση επί της αγοράς των μετοχών.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης του Θόδωρου Καρυπίδη με τους Τομ Παπαδόπουλο-Νικ Σάκιεβιτς προφανώς και δεν εξέπληξε όλους όσοι προσέγγισαν με ρεαλισμό τη συγκεκριμένη υπόθεση αποφεύγοντας την καταγραφή μεγαλεπήβολων σχεδίων. Χωρίς αυτό να στοιχειοθετεί μομφή, αλλά πάνω στο όργιο των υπερβολών που διατυπώθηκαν, στη συγκεκριμένη γωνιά επιλέξαμε τον δρόμο της σύνεσης και της υπομονής. Γιατί, όλα και όλοι (πάντα) κρίνονται στην πράξη κι όταν έφτασε η ώρα των αποδείξεων, φάνηκαν ξεκάθαρα οι προθέσεις των δύο επιχειρηματιών.

Δίχως καμία πρόθεση αμφισβήτησης της πληροφορίας, πραγματικά αδυνατώ να πιστέψω ότι η πρόταση αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών περιλάμβανε την καταβολή ενός ποσού της τάξεως των τεσσάρων εκατομμυρίων σε βάθος οκταετίας. Γιατί δεν στοιχειοθετεί σοβαρή πρόταση και δεν αναφέρομαι τόσο στο ποσό όσο στο χρονικό διάστημα καταβολής αυτού. Έχω την αίσθηση ότι ο Ελληνοαμερικάνος Τομ Παπαδόπουλος και ο αμερικανοθρεμμένος Νικ Σάκιεβιτς απλά εφήρμοσαν ένα δόγμα του εμπορίου. Έκαναν, αυτό που λένε οι Αμερικάνοι… «taste the waters», δηλαδή τσέκαραν τα νερά για να διαπιστώσουν τις σκέψεις του Καρυπίδη. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουν έντονη επιθυμία αγοράς της ΠΑΕ Άρης.

Βέβαια, σε μια αγοροπωλησία η αξία του προϊόντος εκτιμάται διαφορετικά γιατί ο πωλητής θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα και ο δε αγοραστής να πληρώσει τα λιγότερα δυνατά. Ως εκ τούτου, το δίδυμο των επιχειρηματιών εκτίμησαν ότι αυτό θα πρέπει να είναι το ποσό εκκίνησης των συζητήσεων, πιθανόν το ύψος του ποσού και ο τρόπος καταβολής αυτού να εντάσσονται στη διαπραγματευτική πολιτική τους. Από την άλλη πλευρά ο Θόδωρος Καρυπίδης δεν θα μπορούσε να παραχωρήσει την ΠΑΕ εισπράττοντας λιγότερα χρήματα από αυτά που επένδυσε στο διάστημα της παρουσίας της ομάδας στα χαμηλά πατώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που η αξία της ΠΑΕ Άρης έχει πολλαπλασιαστεί. Πέραν τούτου όμως, αυτή τη στιγμή δεν θέλει να παραχωρήσει την εταιρία. Γιατί όπως είπε ξεκάθαρα και ο Πάκο Ερέρα… «ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι ενθουσιασμένος και διψασμένος να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και θέλει να πετύχει».

Βέβαια, η διαφωνία δε σημαίνει τσακωμός και κακώς επιχειρείται η απαξίωση της προσφοράς των δύο επιχειρηματιών. Ο Άρης θα πρέπει να ξεφύγει από τη θλιβερή νοοτροπία του παρελθόντος του… «ή μαζί μας ή εναντίον μας». Τον κατέστρεψε αυτή η παρανοϊκή λογική την ώρα που άλλοι είναι μετρ των δημοσίων σχέσεων. Υπάρχει και η μέση κατάσταση κι αυτή εκφράζεται από την ανανέωση της χορηγικής συνεργασίας των δύο πλευρών με το διπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που εισέπραξε πέρυσι η ΠΑΕ. Δεν είναι τυχαία επίσης και η διαρροή περί ικανοποίησης του Θόδωρου Καρυπίδη για την επέκταση της χορηγίας, όπως και του χαρακτηρισμού (σ. σ. «πραγματικός φίλος») για τον Τομ Παπαδόπουλο.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ φέρεται έξυπνα, διπλωματικά και σωστά. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές από την πλευρά του να μειώσει τον Τομ Παπαδόπουλο από τη στιγμή που ο Ελληνοαμερικανός ήταν μοναδικός (οικονομικά) υποστηρικτής του την περσινή σεζόν. Κι επειδή είναι άνθρωπος που παρακολουθεί τα social media, με τη διαρροή και του παραπάνω χαρακτηρισμού είναι εξίσου προφανές ότι έστειλε μήνυμα προς όλους. Εξάλλου, μπορεί χθες να διαφώνησαν κι αύριο να συμφωνήσουν. Αν κι εφόσον ο Τομ Παπαδόπουλος καταθέσει πρόταση αγοράς η οποία θα είναι αντάξια της ιστορικής, εμπορικής και αγωνιστικής αξίας της ΠΑΕ κι όταν φυσικά αποφασίσει να αγοράσει την ΠΑΕ Άρης.

Πηγή: gazzetta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...