Ο εαυτός του είναι το ψηλότερο «βουνό»!

Σε ματς που ο αντίπαλος κάνει «πόλεμο», ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται συνήθως για… πασαρέλα, εκτιμά στο blog του ο Νίκος Τζαντζαράς!

Από σήμερα και μέχρι το φινάλε της ποδοσφαιρικής σεζόν, ο ΠΑΟΚ έχει να παίξει 14 ή 15 επίσημα παιχνίδια: Το διαζευκτικό “ή” ανάμεσα στα δυο νούμερα, αφορά αποκλειστικά και μόνο στην πρόκριση ή όχι, στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας. Από αυτά τα παιχνίδια κατά μία εκτίμηση τα 10 (ή 11) θα είναι απέναντι σε Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, εφόσον άπαντες βρεθούν στα play off. Στην εξίσωση του κυπέλλου μπαίνει φυσικά και ο Ολυμπιακός, που θα είναι αντίπαλος ενός ή δύο από τους άλλους τρεις “μεγάλους”, πιθανόν και του ΠΑΟΚ δηλαδή.

Play off, ημιτελικοί και έξι αγωνιστικές κανονικής περιόδου, που χωρίζουν όλες τις μεγάλες ομάδες της χώρας από το τελικό ταμείο, τη “σούμα”, το… “ζήτα” που βγάζουν οι ταμιακές μηχανές, πριν σβήσουν. Αυτά είναι που έχουν απομείνει και αυτά είναι που θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι των προσπαθειών όσων συμμετέχουν. Την επιτυχία. Όχι την πρόοδο… Την επίτευξη στόχων.

Όχι τη βελτίωση… Αυτά, για όποιον ποδοσφαιρικό οργανισμό είναι υγιής, θα έπρεπε να είναι ήδη κεκτημένα συμπεράσματα. Αυτό που απομένει είναι να ζυγιστούν τα “κάκαλα” όσων θα συμμετάσχουν σε αυτά τα ματς. Αυτό που ονομάζεται εμπειρία ή στόφα πρωταθλητισμού, προσωπικότητα και ηγετική ικανότητα, από πιο λόγιους γραφιάδες από μένα.

Ο ΠΑΟΚ έχει φτωχή συγκομιδή σε τέτοια ματς. Σε ματς που ο αντίπαλος κάνει “πόλεμο”, ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται συνήθως για… πασαρέλα. Ας βελτιώθηκε το ρόστερ του κι ας βάθυνε. Ας είναι οι περισσότεροι από όσους ήρθαν, ισάξιοι ή και καλύτεροι από όσους έφυγαν. Και όσο κάνει κανείς τον απολογισμό, τόσο βεβαιώνεται πως απαιτείται (το έχουμε γράψει και ξαναγράψει), όποιος έρχεται από δω και μπρος, να είναι “αρχηγός” και “ηγέτης”. Μόνο που αυτά όλα τα ωραία, είναι καλοκαιρινές συζητήσεις. Και ηγεσία και προσωπικότητα απαιτείται σήμερα κι εδώ και τώρα.

Μια ομάδα που δεν έχει προσωπικότητες να ξεχωρίζουν δια γυμνού οφθαλμού, οφείλει να κάνει δυο πράγματα: Το πρώτο είναι να βρει και να αναδείξει όσους έχουν τέτοια πρωτογενή υλικά και δεν τα έχουν δείξει ως τώρα. Το δεύτερο είναι με την καλή ομαδική λειτουργία, τη σωστή νοοτροπία, την ομοιογένεια, την κοινή πίστη στο σχέδιο και αρετές όπως η αυταπάρνηση να το αντισταθμίσει.

Όπως ίσως θα καταλαβαίνει ο καθένας, αυτές είναι δουλειές του Βλάνταν Ίβιτς. Για να μετρηθεί κι εκείνος. Όχι για το “να κάνει και μπορεί”, αλλά για το εάν αφομοιώνει τα ζητήματα γρήγορα κι έχει τους τρόπους να τα αντιμετωπίσει. Με όσους και όποιους έχει σήμερα στην εργαλειοθήκη του.

Δουλειά των υπολοίπων είναι να μη στοχοποιούν, να μην απαξιώνουν, να μη “ξεσκίζουν” αυτούς που έτσι κι αλλιώς θα κριθούν από τα παιχνίδια, με νηφαλιότητα στο φινάλε. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τίποτα… μεγαθήρια να του κλείνουν το δρόμο προς το κύπελλο και την πρωτιά των play off. Ο εαυτός του είναι το ψηλότερο βουνό που πρέπει να ανεβεί…

Υγ Περισσότερα, σε live streaming, μέσα από το Gazzetta tv, στις 22:30, με τον Γιάννη Βλάχο και τον Δημήτρη Τσορμπατζόγλου.

 

Πηγή: gazzeta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...