«Πέσαμε σε προπονητές διάσημους, αλλά κομπογιαννίτες»

Σε εκπομπή του Sport24 Radio 103,3 μίλησε ο πρόεδρος της ΑΕΛ και ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας. Προέβλεψε πανηγυρική δικαίωση των κατηγορουμένων, αλλά και εξουσιοδότηση των μετοχών – όπως προβλέπεται από την ΕΕΑ – στην περίπτωση του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ παράλληλα μίλησε και για την ΑΕΛ και τις αλλεπάλληλες αλλαγές προπονητών μέχρι την εποχή… Ηλία Φυντάνη.

Πιο Αναλυτικά:

Για την ΑΕΛ:
«Η ΑΕΛ δεν ήταν για υποβιβασμό. Έχει στόχο μεταξύ της πέμπτης και δέκατης θέσης. Έχουμε δώσει επτά εκτός έδρας ματς σε σύνολο δέκα. Έχουμε συγκεντρώσει δέκα και θα μπορούσαμε να έχουμε δεκατρείς, γιατί ήταν ληστεία το ματς με τον Παναθηναϊκό. Έχουμε τώρα πιο βατό πρόγραμμα, σε σχέση με το βουνό.

Πέσαμε σε προπονητές διάσημους, αλλά κομπογιαννίτες. Όταν ο Ματάισεν έχει όρο ότι εάν αναδειχθούν παιδιά από την Κ20 και την Κ17 θα πάρει το 20% και στο πρώτο ματς άφησε έξω τον Λεοζίνιο, κι άλλα έμπειρα παιδιά. Παίζονται άλλα παιχνίδια πια. Δεν μπορώ να το δεχθώ ποτέ.

Αμέσως λύθηκε το συμβόλαιο με τον Ματάισεν. Θα μπορούσαμε να πάρουμε τη νίκη και με τον Πανιώνιο και με την ΑΕΚ. Έχω ηρεμήσει κι εγώ, λόγω του Ηλία Φυντάνη. Τον δοκίμασα, δεν τον πήρα τυχαία. Τον πήρα στην Παναχαϊκή και πήραμε το πρωτάθλημα στη Γ’ Εθνική. Δεν μπορείς να τον επιβάλλεις με το «καλημέρα» στη Λάρισα. Έχει συνηθίσει σε μεγάλους προπονητές. Τον πήρα βοηθό του Πάους. Επειδή είχε έντονη προσωπικότητα, ο Ολλανδός μου ζήτησε να τον απομακρύνω.

Έχουμε πέντε-έξι Έλληνες στην ενδεκάδα. Η ΑΕΛ είναι σουπερλιγκάτη ομάδα. Δεν ήταν εύκολο, αυτό το μεταβατικό στάδιο. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και όλα θα κριθούν στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Έχει ανέβει πολύ ο ανταγωνισμός».

Για τη «δίκη των 28»:
«Όλα ξεκίνησαν από μία έρευνα για τους πλαστούς πίνακες διαιτησίας της ΕΠΟ. Την καταγγελία έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κοζάνης και της ΕΠΣ Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια έκανε μήνυση η Παναχαϊκή εις βάρος όλων αυτών των ανθρώπων που κατηγορούνται. Η δίωξη που άσκησε ο κύριος Κορέας ήταν για εγκληματική οργάνωση, απάτη εις βάρος του δημοσίου, αδίκημα εκβίασης, την ιστορία της έκρηξης που αφορούσε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Σταθόπουλο.

Αυτά δεν έγιναν για το παιχνίδι, αλλά για το στοίχημα. Το Λεβαδειακός – Ολυμπιακός και το Ολυμπιακός – Βέροια είναι για το στοίχημα. Οι διαιτητές Δημητρόπουλος, Γιάχος κατηγορούνται γι’ αυτά τα ματς. Ο Δούρος και ο Μπριάκος ήταν στην επιτροπή διαιτησίας, κατηγορούνται γιατί αυτοί τους όριζαν.

Το μεγάλο βάρος των αδικημάτων έφυγαν. Η απάτη εις βάρος του δημοσίου είναι ισόβια. Η εγκληματική οργάνωση είναι μέχρι δέκα χρόνια. Επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία για την απάτη, την εκβίαση και την έκρηξη που τιμωρούνται έως 20 χρόνια, ως αναγκαία συνέπεια ήταν και η απαλλαγή για την εγκληματική οργάνωση.

Υπάρχει μία άλλη νομική ενέργεια. Είναι ίδια με την εγκληματική οργάνωση, αλλά πλημμέλημα. Για το αδίκημα αυτό προβλέπεται ποινή κάθειρξης 10 χρόνια. Εάν έχουν πρότερο έντιμο βίο, καλή συμπεριφορά μετά την πράξη, εκεί προβλέπεται από 1-6 χρόνια. Εάν είναι μέχρι 5 χρόνια, είναι εξαγοράσιμη».

Για τον πειθαρχικό κώδικα:
«Εκείνο που ενδιαφέρει τους οπαδούς. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο. Οι προηγούμενες απαλλαγές ήταν ομόφωνες. Δεν έχουμε μία αμετάκλητη παραπομπή. Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αναίρεση από τον Άρειο Πάγο. Για νομικούς λόγους.

Συνήθως αυτή δεν γίνεται δεκτή. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αναιρεθεί το βούλευμα. Είτε μπορεί να επιστρέψει η υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών γι’ αυτά αδικήματα που παραπέμφθηκαν. Γι’ αυτά που απαλλάχθηκαν, απαλλάχθηκαν αμετάκλητα.

Η παραπομπή έγινε – σωστά γιατί κάποιος παραπέμπεται με ενδείξεις, με πιθανολόγηση – κι αυτό είναι η αρχή της δίκης, η δίκη γίνεται στο δικαστήριο. Στο δικαστήριο για να γίνει η πλειοψηφούσα άποψη δεκτή, πρέπει να αποδειχθεί ότι έπαιζαν στοίχημα. Αποδεικνύεται ή με μαρτυρικές καταθέσεις ή με την ομολογία «έχω παίξει στοίχημα». Πρέπει να αποδειχθεί ότι βρέθηκαν λογαριασμοί, χρήματα που παίχτηκαν. Υπάρχει ένα ακόμη θετικό στοιχείο.

Το 2015 πούλησα την Παναχαϊκή. Αυτοί που την αγόρασαν παραιτήθηκαν της πολιτικής αγωγής. Το αδίκημα που αφορά τους Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη, Μπριάκο, Δούρο, από τη στιγμή που παραιτήθηκαν, εξασθένισαν τα στοιχεία. Είναι εντελώς διαφορετικό το πώς διατυπώνεται μια κατηγορία και το πώς αντιμετωπίζει ένας δικαστής».

Για την πιθανότητα να γυρίσει πίσω η υπόθεση για νομικούς λόγους: «Νομικά προβλήματα υπήρχαν και στην περίπτωση των Τζοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου, αλλά δεν έγινε δεκτή η αναίρεση. Η πρόβλεψή μου, όπως είναι διατυπωμένο το κατηγορητήριο, θα έχουμε πανηγυρικές δικαιώσεις».

Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς:
«Υπάρχουν δύο απόψεις. Από τη μία είναι ο νόμος Κοντονή. Υπάρχει μια διφορούμενη σκέψη, για το εάν πρέπει να φύγει κάποιος από ιδιοκτήτης. Φανταστείτε ο Μαρινάκης να μην μπορεί να βρει αγοραστή… η ΕΕΑ διάλεξε να μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιον, να μην φύγεις από την ιδιοκτησία, αλλά από την κατοχή των μετοχών.

Να βρεις κάποιον, να κρατά αυτός τις μετοχές. Το δεύτερο η υπόθεση να πάρει άλλη μορφή. Να γίνει πλημμέλημα και να γίνει δωροδοκία. Το παίξατε όχι για το στοίχημα, αλλά για να κερδίσει ο Ολυμπιακός, για να πάρει το πρωτάθλημα, επειδή είναι εγωιστές κλπ. Τα αδικήματα παραγράφονται στην οκταετία.

Νομίζω ότι θα γίνει αυτό που προβλέπει η ΕΕΑ. Εάν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Μαρινάκης, Κομπότης, Σπανός μπορεί άμεσα ή έμμεσα να καταργηθεί ο νόμος Κοντονή. Θα επικρατήσει η ενδιάμεση λύση. Είναι παράνομο ο Κοντονής να αποφασίζει εάν κατηγορείσαι να πουλάς τις μετοχές σου, δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Δεν μπορείς να καταργήσεις το Σύνταγμα με ένα νόμο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...