Παν. Γούλας: «Η δυναμική μας κρύβει εκπλήξεις»

«Είναι κρίσιμο σε αυτές τις εκλογές, οι πολίτες να σκεφτούν αν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί μια στρεβλή αντίληψη διοίκησης του Δήμου που υπέκυψε στις εύκολες πελατειακές σχέσεις, που έδωσε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, που εμπορεύτηκε προσδοκίες και διέψευσε ελπίδες ή θα εμπιστευτούν δυνάμεις που θα μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους, θα αμφισβητούν, θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, θα προβλέπουν, θα ανατρέπουν και θα δημιουργούν με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, των αναγκών και των απαιτήσεων του νέου δήμου και των δημοτών. Αν θα εμπιστευτούν δυνάμεις και πολίτες που πορεύονται χωρίς το βάρος κομματικών δεσμεύσεων, χωρίς την ανάγκη μικροκομματικών ισορροπιών που στρεβλώνει τη δυνατότητα αντίδρασης απέναντι σε επιλογές που πληγώνουν την πόλη».

Με τα λόγια αυτά, θέτοντας το δικό του δίλλημα ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Παναγιώτης Γούλας μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, απευθυνόμενος στους Λαρισαίους που βρέθηκαν στον πεζόδρομο της Κούμα.

Ο κ. Γούλας δίνοντας πολιτικό στίγμα ξεκαθάρισε πως η δημοτική του παράταξη θα βρεθεί «απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που συγκρούονται με τα συμφέροντα των πολιτών και της πόλης», συμπληρώνοντας πως «δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, ούτε μεγαλόπνοες ανεδαφικές προτάσεις που θα συγκρούονται με την πραγματικότητα. Ρεαλισμός χρειάζεται, συνεννόηση και δουλειά».

Καλούμαστε να αποφασίσουμε λοιπόν αν:

Θέλουμε ένα Δήμο αναπτυξιακό στρατηγείο, με δράσεις και σχεδιασμούς που θα βοηθήσουν στην τοπική ανάπτυξη με:

 • Εκπόνηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων με άμεση αποδοτικότητα.
 • Συνέργεια με το Πανεπιστήμιο και επιστημονικούς φορείς για υποστήριξη κάθε καινοτομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
 • Δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων και γενικότερη υποστήριξη των οικονομικών πρωτοβουλιών της νέας γενιάς.
 • Υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα για προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 • Προσέλκυση επενδύσεων με σεβασμό στο Περιβάλλον και στην αειφορία.
 • Προτεραιότητα σε δράσεις και έργα με αναπτυξιακό χαρακτήρα που δημιουργούν αύξηση του τοπικού εισοδήματος και της απασχόλησης.

Ή ένα Δήμο που θα ακολουθεί τις εξελίξεις, θα καυχιέται για τα αυτονόητα και θα προγραμματίζει ασφαλτοστρώσεις παραμονές των εκλογών;

Θέλουμε ένα Δήμο με κοινωνική ευαισθησία ώστε να:

 • διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών που βρίσκονται σε δυσκολίες για χρήση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.
 • εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα των κοινών αγαθών και πόρων για όλους τους Λαρισαίους.
 • υποστηριχθούν οι πολίτες που έχουν ανάγκη το μειωμένο κόστος διαβίωσης.

Ή ένα Δήμο ουραγό στις εξελίξεις, που θα κομπορρημονεί για την υλοποίηση προγραμμάτων ή τις προβλεπόμενες από τους νόμους ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση των δημοτικών τελών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;

Καταθέσαμε την πρόταση μας για το πώς μπορούν να μειωθούν για όλους τα δημοτικά τέλη και οφείλουμε να πούμε πως και εδώ ο Δήμος Λαρισαίων καθυστέρησε χαρακτηριστικά να συγκροτήσει τις ενεργειακές κοινότητες και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δίνονται από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θέλουμε ένα Δήμο με ισόρροπη ανάπτυξη:

 • Μεταξύ όλων των Δημοτικών μας Ενοτήτων, με εξειδικευμένα προγράμματα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε μία από αυτές.
 • Για όλες τις γειτονιές της πόλης για να καταστούν όμορφες, ασφαλείς και ζωντανά κοινωνικά κύτταρα.
 • Για όλους τους τομείς της ανάπτυξης μας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή).
 • Για κάθε τομέα καθημερινής δραστηριότητας του πολίτη (αθλητισμό- πολιτισμό- κοινωνικές πρωτοβουλίες- βελτίωση ποιότητας ζωής).

Ή ένα Δήμο με υποβαθμισμένες συνοικίες , και δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ριγμένα στο κέντρο του, στο όνομα μιας μυωπικής αντίληψης που προγραμματίζει με βάση όχι τις καθημερινές ανάγκες αλλά την επανεκλογή στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Για εμάς, την πιο υψηλή θέση στις προτεραιότητες την έχει το ζωντάνεμα της κάθε γειτονιάς.

Αναγκαία έργα είναι και αυτά που κάνουν τις γειτονιές μας όμορφες, ασφαλείς και αξιοβίωτες.

Γιατί η πραγματική αλλαγή της πόλης δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από τα θεμέλιά της, την κάθε γειτονιά της.

Θέλουμε ένα Σύγχρονο Δήμο για μία Έξυπνη Πόλη με:

 • Χρήση νέων τεχνολογιών για άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, με περιορισμό των διαδικασιών και διευκόλυνση παροχής εγγράφων (ΑΤΜ Πιστοποιητικών, πιστοποιητικά στο σπίτι κλπ).
 • Αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων για άμεση ενημέρωση από τους δημότες σχετικά με καθημερινά προβλήματα της περιοχής τους- συνεχής ενημέρωση τους.
 • Καλύτερη εσωτερική οργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Ή ένα Δήμο με μια Δημοτική Αρχή που θα υπόσχεται δωρεάν ίντερνετ και θα θυμάται τις έξυπνες τεχνολογίες παραμονές των εκλογών, όταν για 5 χρόνια απολάμβανε μόνο τον έξυπνο ύπνο της εξουσίας;

Θέλουμε ένα Δήμο οικονομικά εύρωστο και με απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά του ή ένα Δήμο που θα μοιράζει περισσότερα από 7εκ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, δημιουργώντας σκιές στην οικονομική διαχείριση του.

Η πρόταση μας για τη διαφάνεια στα οικονομικά είναι στο τραπέζι. Πολύ συγκεκριμένη και πολύ καθαρή. Περιμένουμε τις απαντήσεις τους.

Τέλος θέλουμε ένα Δήμο συμμετοχικό με:

Συμβούλια Γειτονιάς, για να έχουμε λόγο οι δημότες. Με εκλεγμένους διαμερισματικούς συμβούλους και εθελοντές που ιεραρχούν προβλήματα και δίνουν κατευθύνσεις στις υπηρεσίες του δήμου.

Με ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων

Με ενεργοποίηση ξανά της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που η λειτουργία της ευτελίστηκε τα προηγούμενα χρόνια

Με Δημοτικό Συμβούλιο χώρο ουσιαστικής συζήτησης και όχι αρένα μικροκομματικών αντιπαλοτήτων.

Με ουσιαστική λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών που ξεχάστηκε επί 5 χρόνια από τη Δημοτική Αρχή. Γιατί άραγε;

Με συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, που η τωρινή Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε αλλά δεν έκανε ποτέ της. Γιατί άραγε;

Ή ένα Δήμο των ολίγων, των κολλητών, της παρέας, στην οποία χωρούν μέχρι συνταξιούχοι ευνοούμενοι της πολιτικής άλλων χρόνων;

Φίλες και φίλοι,

Εμείς ούτε μηδενίζουμε, ούτε τάζουμε λαγούς με πετραχήλια…

Από εμάς δεν θα ακούσετε ότι «αν ήμασταν στη Δημοτική αρχή θα πηγαίναμε τη Λάρισα στ΄ αστέρια», ούτε για διαστημικούς κήπους στην έκταση του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, ούτε για τεχνητές λίμνες στον Πηνειό.

Δεν θα ακούσετε να χαρακτηρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, «πολιτική της λακκούβας», ούτε θα μας δείτε να φυτεύουμε το ένα από τα τέσσερα παρτέρια της πλατείας για να βγάλουμε προεκλογικά φωτογραφίες.

Δε θα μας δείτε να πανηγυρίζουμε για συμφωνίες στα χαρτιά αλλά για τα αποτελέσματα, όσων έχουμε δεσμευτεί.

Δεν είμαστε ίδιοι γιατί δεν έχουμε εξαρτήσεις ούτε υποχρεώσεις.

Ξέρουμε, γνωρίζουμε, δοκιμαστήκαμε, δουλέψαμε.

Έχουμε καλώς ή κακώς ο καθένας μας την ιστορία του πίσω μας.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες εντείνουμε την προσπάθειά μας. Απέναντι σε ένα χορό χιλιάδων ευρώ που ξοδεύουν οι φερόμενοι ως «μονομάχοι», έχουμε να καταθέσουμε την αγάπη μας για την πόλη και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας.

Οι πολίτες βλέπουν, ακούν και κρίνουν.

Καταλαβαίνουν για ποιους η εξουσία είναι αυτοσκοπός και ποιοι θέλουν να υπηρετήσουν τον πολίτη.

Καταλαβαίνουν γιατί βιώνουν τα προβλήματα, δεν πείθονται από τα φτιασιδώματα της τελευταίας στιγμής, ούτε από τη δίψα για εξουσία.

Όσοι επαναπαύονται στις κομματικές υποστηρίξεις και , με τρόπο αλαζονικό, αναζητούν συμπληρώματα για τη δεύτερη Κυριακή θα διαψευστούν σκληρά. Η τοπική μας κοινωνία επιζητά την αυθεντική της έκφραση και όχι την κομματικά επιβεβλημένη. Η θέληση της δε χειραγωγείται πλέον από «τεχνικούς της εξουσίας». Δεν παρασύρεται από το τεχνηέντως διαμορφούμενο κλίμα των «δύο ισχυρών». Η παραπλάνηση, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια.

Τους συνιστούμε λίγο να χαμηλώσουν το κεφάλι και να αφουγκραστούν τη «βουή της κοινωνίας».

Εμείς έχουμε επιτελείο για διοίκηση του Δήμου και Υποψήφιο για Δήμαρχο. Πρόγραμμα προς εφαρμογή και προτεραιότητες προς υλοποίηση.

Η δυναμική μας κρύβει εκπλήξεις. Ας προετοιμαστούν κάποιοι, όσο είναι καιρός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...