Σάβιτσεφ: «Τα λεφτά του Ολυμπιακού για την μεταγραφή δεν ξέρω αν έφτασαν στον τελικό προορισμό»

Ο Γιούρι Σάβιτσεφ μέλος της σοβιετικής τριπλέτας που απέκτησε ο Ολυμπιακός το 1990 αποκάλυψε ανέκδοτες ιστορίες από την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους».

Το 1990 από κοινού με τους Όλεγκ Προτάσοφ και Γκενάντι Λιτόφτσενκο συνέθεσε την τριπλέτα των «ρωσικών μιγκ». Ο Γιούρι Σάβιτσεφ αποκτήθηκε έπειτα από μια άκρως παραγωγική πενταετία στην Τορπέντο Μόσχας, αλλά και σε μια ταραχώδη περίοδο για τον Ολυμπιακό που χαρακτηρίζονταν από διοικητική αστάθεια. Εν συνεχεία αγωνίστηκε σε Σααρμπρίκεν και Ζανκτ Πάουλι προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο Σάβιτσεφ μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Αμβούργο όπου απέκτησε δίπλωμα προπονητή χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάνει καριέρα. Πλέον εργάζεται σε κλινική στη Γερμανία.

Ο διεθνής με την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση μίλησε στην ιστοσελίδα «football24» για τον τρόπο με τον βρέθηκε στον Ολυμπιακό.

«Πρώτα μου τηλεφώνησε ο Μπλαχίν και με ρώτησε εάν θέλω να αγωνιστώ στην Ελλάδα. Του απάντησα πως η Τορπέντο Μόσχας δεν θα με άφηνε να παίξω στην Ευρώπη γιατί ήμουν αρχηγός της ομάδας. Όπως αποδείχθηκε οι δύο ομάδες είχαν ήδη συμφωνήσει. Η αλήθεια είναι πως εξεπλάγην γιατί τα πάντα επιλύθηκαν πολύ γρήγορα. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι ποδοσφαιριστές από την Σοβιετική Ένωση μπορούσαν να παίξουν στην Ευρώπη.

Πρώτα έφτασε ο Προτάσοφ, στη συνέχεια εγώ και τέλος ο Λιτόφτσενκο. Τώρα καταλαβαίνω πως προχωρούσαν τέτοιες μεταγραφές. Πλήρωναν καλά οι ομάδες ή τουλάχιστον υπόσχονταν πως θα πληρώσουν».

Ο Σάβιτσεφ προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες για το συμβόλαιο του, αλλά και των δύο Ουκρανών πρώην συμπαικτών του.

«Σύμφωνα με τον Προτάσοφ, θα πλήρωναν για εκείνον 4 εκατ. δολάρια και για μένα και τον Λιτόφτσενκο από 1 εκατ. Υπήρχαν ωστόσο κάποια προβλήματα με τις πληρωμές. Ακόμη δεν ξέρω αν τα χρήματα έφτασαν στον τελικό προορισμό τους. Υπήρχαν διπλά συμβόλαια με τις ομάδες. Κάποιος έβγαλε χρήματα από τις μεταγραφές μας.

Στη συνέχεια οι Έλληνες δεν πλήρωναν και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού καταδικάστηκε για οικονομικά σκάνδαλα. Μετά από ένα διάστημα μας είπαν πως δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν σε δολάρια, αλλά θα τα καταβάλουν σε δραχμές. Αρνήθηκα. Γιατί να λάβω τα χρήματα σε δραχμές από την στιγμή που από το συμβόλαιο προβλέπονταν σε δολάρια; Εξάλλου η δραχμή έπαψε να έχει αξία.

Ο μισθός ήταν 10.000-12.000 δολάρια. Κάνοντας σύγκριση με τις αποδοχές στην Τορπέντο Μόσχας ήταν η γη με τον ουρανό. Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988) αγόρασα ένα διαμέρισμα. Με τα λεφτά από τον Ολυμπιακό θα μπορούσα όμως να αγοράσω πολλά».

Ο παλαίμαχος επιθετικός παράλληλα αποκάλυψε πως σε κάποιες περιπτώσεις αγωνιζόταν απλήρωτος.

«Ο Μπλαχίν μας έλεγε να παίξουμε για την τιμή της ομάδας. Το κάναμε κάποιες φορές. Μας έλεγε πως αν χρειαστούμε χρήματα θα μας τα δώσει από την τσέπη του».

O Σάβιτσεφ παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στον Ολυμπιακό εξακολουθεί να έχει την Ελλάδα στην καρδιά του.

«Μια φορά τον μήνα επισκέπτομαι εδώ στη Γερμανία ένα ελληνικό εστιατόριο. Επίσης δεν έχω ξεχάσει την ελληνική γλώσσα, αφού ακόμα και στη Σααρμπρίκεν ο βοηθός προπονητή ήταν Έλληνας».

Σάβιτσεφ: «Τα λεφτά του Ολυμπιακού για την μεταγραφή δεν ξέρω αν έφτασαν στον τελικό προορισμό»

Πηγή: gazzeta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...