Σιατραβάνης: “Η απάντηση μου, μέσα από το γήπεδο”

Σιατραβάνης: “Η απάντηση μου, μέσα από το γήπεδο”

Αποκτήθηκε από την ΑΕΛ στην ηλικία των 17 ετών, από τον Άρη Λάρισας, υπογράφοντας παράλληλα επαγγελματικό συμβόλαιο.

Χαρακτηρίστηκε από τον τότε προπονητή του στον πάγκο της ΑΕΛ, Μαρίνο Ουζουνίδη, ως τον επόμενο Νίνη της Ελλάδας. Σε ανύποπτο χρόνο χαρακτηρίστηκε και ως «νέος Καραπιάλης».

Ο λόγος για τον νεαρό ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ, Σάββα Σιατραβάνη. Μπορεί να μην μιλάει στα ΜΜΕ συχνά, όμως ο Σιατραβάνης έλυσε την σιωπή του μετά από ένα χρόνο, κακής διαχείρισης του και θέλησε να σχολιάσει την περασμένη κακή χρονιά της ΑΕΛ, αυτήν που έρχεται ενώ ακόμη μίλησε και για τους δύο πρώην αρχηγούς του, Νίκο Νταμπίζα και Τουμέρ Μετίν.

Πέρυσι εκτός από την ομάδα που δεν είχε μια καλή αγωνιστική χρονιά, και εσύ δεν τα πήγες καλά. Συνολικά αλλάξανε 4 προπονητές και δεν κατάφερες κανέναν να πείσεις πως αξίζεις…

«Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να κρίνω κάποιον προπονητή απλά σίγουρα κάποιοι προπονητές, συμβάλουν στην επιλογή ορισμένων ποδοσφαιριστών για την χρησιμοποίηση τους ή μη. Οι περσινοί προπονητές μου, με έκριναν ακατάλληλο, ενώ ο φετινός μου, δείχνει το αντίθετο».

Πλέον έχει αλλάξει όλο το τεχνικό τιμ σε σχέση με την περσινή σεζόν…

«Ο σημαντικότερος παράγοντας για την βελτίωση μιας ομάδας είναι το τεχνικό επιτελείο. Στην περίπτωση μας, και οι 3 που ήρθαν το καλοκαίρι, είναι επαγγελματίες στην δουλεία τους, είναι κοντά στους παίκτες με συνέπεια όλη η ομάδα να είναι μια οικογένεια και να υπάρχει όρεξη για δουλειά. Ο Προπονητής μαζί με τον τεχνικό του επιτελείο είναι αυτοί που «δένουν» μια ομάδα».

Ανήκεις σε μια κατηγορία ποδοσφαιριστών που μεταπήδησες από τα «χωράφια», στα επαγγελματικά γήπεδα. Πόσο εύκολη είναι η προσαρμογή ενός ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή στις απαιτήσεις του επαγγελματία;

«Η μετάβαση της καθημερινότητας του ερασιτέχνη στα δεδομένα του επαγγελματία είναι αρκετά δύσκολα, καθώς εάν σκεφτείς αλλάζουν ακόμα και μικρά πράγματα της καθημερινότητας σου. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα το οποίο παρουσιάζεται είναι αυτό της προπόνησης, όπου ανεβάζει κατακόρυφα τους ρυθμούς του. Από μια ομάδα ερασιτεχνική εάν θες να πας σε μια ομάδα νέων, από 3 προπονήσεις που κάνεις την εβδομάδα, πηγαίνεις στις 5 – 6. Επομένως μιλάμε για μεγάλη διαφορά έντασης, δύναμης, αντοχής ακόμη και πίεσης».

Τον τελευταίο χρόνο η ομάδα μας μπήκε σε νέο ιδιόκτητο γήπεδο. Έχεις την τύχη να αγωνίζεσαι σε αυτό…

«Είναι ένα φανταστικό γήπεδο. Παρέχει όλες τις ανέσεις και έχει ανεβάσει τον σύλλογο τουλάχιστον ένα επίπεδο. Ένα νέο γήπεδο πάντα βοηθά μια ομάδα, πόσο μάλλον, ένα γεμάτο, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στο να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Το γήπεδο μαζί με την βοήθεια του κόσμου είναι ο 12ος παίκτης μας. Βέβαια σαν εγχείρημα ίσως το έχουμε υποβαθμίσει και λίγο, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει την δυναμική του».

Συνολικά έχεις κάνει 3 επαγγελματικές προετοιμασίες, όλες με την ΑΕΛ. Ποια από όλες ήταν η πιο εξαντλητική;

«Από τις 3 χρονιές, η πιο κουραστική είναι η φετινή. Και αυτό γιατί με όλα αυτά που έχουν γίνει φέτος το καλοκαίρι στην χώρα μας, μας έχουν κουράσει και σωματικά, αλλά και πνευματικά καθώς έχει φτάσει Οκτώβριος και ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα αγωνιζόμαστε».

Κάθε χρόνο έρχονται πολλοί νέοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Κατά πόσο αυτό είναι καλό για την ομαλή λειτουργία ενός συλλόγου;

«Πιστεύω στόχος κάθε ομάδας πρέπει να είναι η ανάδειξη νέων Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Φέτος έχουν έρθει πολλοί Έλληνες στην ομάδα με συνέπεια η ομάδα να είναι πιο δεμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα χρόνια όπου η ομάδα απαρτιζόταν από ξένους κατά κύριον λόγο ποδοσφαιριστές. Σίγουρα η διατήρηση του βασικού κορμού χρόνο με τον χρόνο σε συνδυασμό με την ύπαρξη γηγενών ποδοσφαιριστών μπορεί να εκτοξεύσει ένα σωματείο. Άλλωστε μην ξεχνάτε την ομάδα της ΑΕΛ την περίοδο 2008 – 2009 όπου συνέβει κάτι ανάλογο».

Μιας και ο λόγος γίνεται για ρόστερ, κατά την φετινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο αποχώρησαν οι δύο περσινοί αρχηγοί…

«Και οι δύο τους είναι οι μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που έχω συναντήσει και νιώθω τυχερός που δούλεψα μαζί τους. Έχω αποκομίσει πολλά πράγματα και από τους δύο τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω θερμά και να τους ευχηθώ τα καλύτερα στην πορεία που έχουν ακολουθήσει».

Πως βλέπεις την ενέργεια Ελληνοποίησης της ομάδας, πόσο μάλλον και την έλευση Λαρισαίων ποδοσφαιριστών…

«Μετά από πολλά χρόνια στην ομάδα, υπάρχουν ξανά πολλοί Έλληνες και Λαρισαίοι ποδοσφαιριστές. Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί αυτήν η κίνηση από πλευράς διοίκησης, γιατί το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Αυτοί που θα πονέσουν και θα ματώσουν για την φανέλα, είναι οι Έλληνες».

Ποιοι θεωρείς πως πρέπει να είναι οι στόχοι της ΑΕΛ για την νέα ποδοσφαιρική χρονιά;

«Εάν είμαστε στην FL, ο μόνος στόχος δεν είναι άλλος, παρά μόνο η άνοδος αλλά και το πρωτάθλημα. Όσο για το εάν οι αρμόδιοι αποφασίσουν να μας κρατήσουν στην SL, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε μια καλή χρονιά και να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός καλού συνόλου για την επόμενη χρονιά».

Τι να περιμένει να δει ο κόσμος της Λάρισας από τον φετινό Σιατραβάνη…

«Στόχος μου είναι, όπου και αν θα αγωνίζεται η ομάδα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει. Βρίσκομαι σε μια μεγάλη ομάδα και δεδομένου του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει σε αυτήν, γνωρίζω τις δυσκολίες στο να πάρεις θέση βασικού με βάση το ρόστερ που διαθέτει φέτος ο Κρις Κόουλμαν στα χέρια του, πόσο μάλλον στην θέση στην οποία αγωνίζομαι. Αυτό όμως με κάνει να πεισμώνω και να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, ώστε να αποδείξω σε όλους τις δυνατότητές μου».

Που νομίζεις πως θα αγωνίζεται η ΑΕΛ την νέα χρονιά, που ήδη έχει ξεκινήσει;

«Θεωρώ δεδομένο πως η ΑΕΛ πρέπει και αξίζει να αγωνίζεται στην SL, γιατί η ιστορία της, ο κόσμος της, το γήπεδο της και το ότι δεν έχει εμπλακεί στα «στημένα» του καλοκαιριού είναι στοιχεία που την καθιερώνουν στην μεγάλη κατηγορία».

Παρόλο τη ηλικία του, ο Κώστας Νεμπεγλέρας, είναι ο μπροστάρης της φετινής ΑΕΛ. Πόσο έχει βοηθήσει εσάς τα νέα παιδιά στην ομαλή σας προσαρμογή στην ομάδα…

«Ο Κώστας είναι επαγγελματίας, εντός και εκτός γηπέδου. Σε όποια ομάδα και εάν αγωνίστηκε, πήρε το περιβραχιόνιο, κάτι το οποίο δείχνει τον σεβασμό προς το πρόσωπο του. Για μένα είναι παράδειγμα προς μίμηση και είμαι πολύ χαρούμενος που είναι συμπαίκτης μου γιατί μαθαίνω πολλά δίπλα του».

Τέλος, θέλω το σχόλιο σου για όλους τους επικριτές σου. Αυτούς που βιάστηκαν να σε τελειώσουν…

«Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Το γήπεδο όμως είναι ο καθρέφτης. Η απάντηση μου θα δοθεί μέσα από εκεί…».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...