Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την δήλωση αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου και τις απορίες που αυτή «γέννησε», το από εδώ και πέρα στην ΠΑΕ, τις δύο μοναδικές υπαρκτές λύσεις και τον κόσμο του Παναθηναϊκού που καλείται να συσπειρωθεί και να βγει μπροστά!

Η πολυαναμενόμενη δήλωση του Γιάννη Αλαφούζου είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης. Επί της ουσίας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το οποίο θα έκανε γνωστό πως σταματούσε την ενασχόληση του με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό κομμάτι των υποχρεώσεων της εταιρίας, μέχρι να βρεθεί η λύση για την επόμενη ημέρα. 

Να μπούμε άμεσα στο… ψητό με τις απορίες που «γέννησε» αυτή η τοποθέτηση, αφήνοντας στην άκρη τον τρόπο που διάλεξε ο μεγαλόμετοχος της ΠΑΕ να κάνει γνωστές τις αποφάσεις του. Έναν τρόπο ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνεται το μέλλον του Παναθηναϊκού, καθώς δεν μπήκε στον κόπο να παραχωρήσει μια επίσημη συνέντευξη Τύπου, να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση των φίλων του «τριφυλλιού» και προτίμησε να βγάλει την υποχρέωση με γραπτή δήλωση.

1) Προς τιμήν του και σε αντίθεση με ότι συνέβη στον σύλλογο τα προηγούμενα χρόνια με τις παρκαρισμένες μετοχές του Τζίγγερ, ο Γιάννης Αλαφούζος αναλαμβάνει να καλύψει υποχρεώσεις της εταιρίας που φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην δήλωσή του:

«Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ. Έδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Έως εδώ όμως».

Το… κρυφτούλι συνεχίζεται! Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ-για δικούς του λόγους- δεν έκανε ξεκάθαρο κάτι πολύ σημαντικό για το αύριο του κλαμπ. Αν αυτά τα χρήματα αφορούν την φετινή χρονιά(όπου απαιτείται ένα ποσό κοντά στα 25 εκατομμύρια για να μην υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία της ομάδας) ή αν αφορούν τις διακανονισμένες σε βάθος χρόνου οφειλές.

Δεν ξεκαθαρίζει αν θα επιτρέψει στην ομάδα να… ανασάνει μέχρι το φινάλε της σεζόν ή αν θα τραβήξει την πρίζα, πληρώνοντας μόνο παλαιά χρέη. Για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες προτίμησε την δημιουργία σκιών από την διαφάνεια!

2)«Σήμερα ο Σύλλογος μας βρίσκεται και πάλι σε ένα οριακό σημείο. Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα».

Η παραπάνω δημόσια διαπίστωση θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει στο τέλος της περυσινής χρονιάς. Όταν ο Αλαφούζος συμπλήρωνε μισό χρόνο… εξαφανισμένος από την διοίκηση της ΠΑΕ, όταν διέρρεε από το περιβάλλον του πως είναι «φευγάτος»,  έχοντας αφήσει τα ηνία στους ποδοσφαιρικά και Παναθηναϊκά επικίνδυνους υπαλλήλους του.

Από την στιγμή που είχε φτάσει στα όρια του, από την στιγμή που δεν ήθελε και δεν μπορούσε να βάλει το χέρι στην τσέπη, γιατί δεν το επικοινώνησε στον κόσμο του Παναθηναϊκού(αντί να βγαίνει στην NOVA και να παίζει το πολιτικό παιχνιδάκι της ΝΔ) και γιατί δεν υλοποίησε ένα πλάνο που θα είχε ως βασικό ζητούμενο την επιβίωση της εταιρίας. Γιατί έκανε μεταγραφές, γιατί δεν μείωσε κι άλλο το μπάτζετ και γιατί μέχρι και την τελευταία ημέρα έδινε το «οκ» για νέες προσθήκες, άρα αύξηση του μπάτζετ και των υποχρέωσεων;

3) Δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στα οικονομικά δεδομένα που έχουν βγει στον αφρό μετά την διαπραγμάτευση με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Αναφέρθηκε μοναχά στα 42 εκατομμύρια που έβαλε αυτή την εξαετία(ένα σεβαστό ποσό, που το κάνει ακόμη πιο σεβαστό το γεγονός πως ουδέποτε ήθελε να γίνει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ανεξάρτητα με το αν όλα αυτά τα χρήματα με εξαίρεση το Καλαφάτης, το Κύπελλο και τον καλωπισμό της Λεωφόρου, κατέληξαν στα σκουπίδια από αδιανότητα λανθασμένες έως και παιδικές κινήσεις στο management) και δεν μίλησε με στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της εταιρίας.

Σε αυτό το σημείο να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση για το «80άρι» που ακούγεται δεξιά και αριστερά. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανθρώπους που έχουν εικόνα από τους ελέγχους που έγιναν στην εταιρία, με πάσα επιφύλαξη γιατί αν δεν δεις στοιχεία, δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος σε αυτή την ομάδα, η ανάλυση έχει ως εξής:

*35 εκατομμύρια είναι οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ για τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή το τριετές συμβόλαιο του Τσάβες, το τριετές του Λουσιάνο, του Μουνιέ, του Χουλτ. Επί της ουσίας μιλάμε για το μπάτζετ της ομάδας τα επόμενα χρόνια. Ποσό που μπορεί να αυξηθεί μπορεί και να μειωθεί.

*35 εκατομμύρια είναι τα παλαιά χρέη, οι οφειλές σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, τεχνικούς διευθυντές, μάνατζερ και πάει λέγοντας. Ο Παναθηναϊκός δεν χρωστά αυτή την στιγμή στο κράτος.

*10 εκατομμύρια αφορούν δάνεια που «ανακυκλώνονται» και τις εναπομείνασες δόσεις για την αποπληρωμή του «Γεώργιος Καλαφάτης», τα χρήματα που δίνει ετησίως ο Παναθηναϊκός στον Τσακίρη για την αγορά του προπονητικού κέντρου.

Πάμε παρακάτω.

Τα όσα είπε ο Αλαφούζος, ξεκάθαρα αποτελούν δήλωση αποχώρησης. Όχι αποχώρηση. Δεν φαίνεται πως… παρκάρει μετοχές. Πουθενά δεν λέει «φεύγω τώρα». Πουθενά. Αναφέρει πως δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο και κάνει κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο, σε όλους τους επιφανείς και μη φίλους του Παναθηναϊκού να βγουν μπροστά και να πάρουν από τα χέρια του, την «καυτή πατάτα».  Τουλάχιστον για όσα διάστημα οι μετοχές είναι στα χέρια του, να σταματήσει τα απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του Παναθηναϊκού και να σταματήσει να εμπλέκει το ποδόσφαιρο με το μέλλον της χώρας και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα.

Τι θα γίνει αν δεν εμφανιστεί κανείς και αν ο Αλαφούζος δεν καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της ομάδας, όπως είχε υποσχεθεί στον Μαρίνο Ουζουνίδη στην αρχή του καλοκαιριού;

Ο Παναθηναϊκός δεν θα πάρει άδεια για να παίξει την επόμενη χρονιά στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Ήδη μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να «εμφανίσει» 7 εκατομμύρια ευρώ στον έλεγχο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και δεν θα το κάνει. Ήδη βρίσκεται στο… κόκκινο σε σχέση με οφειλές πρώην παικτών, που μπορούν να φέρουν μέχρι και αφαίρεση βαθμών από την ΦΙΦΑ! Ήδη έχει μπει σε διαδικασία πωλήσεων ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος προβάρει την φανέλα της Μπενφίκα έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ και ο επόμενος πιθανότατα θα είναι ο Δημήτρης Κουρμπέλης. Προς Γερμανία μεριά.

Ο σύλλογος από εδώ και στο εξής έχει έναν μοναδικό υπαρκτό δρόμο και έναν υπό προϋπόθεσεις. Αμφότεροι έχουν κοινό παρανομαστή, τον κόσμο. Την ενότητα, την συσπείρωσή του, την άμεση συμμετοχή και στήριξή του προς την ομάδα. Όχι των 10.000 μόνιμων πιστών αλλά της πλειοψηφίας.  Δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα. Τι να κάνουμε τώρα; Ούτε Κινέζοι, ούτε Γιαπωνέζοι, ούτε Εσκιμώοι..

Ο πρώτος δρόμος αφορά, φυσικά, την εμπλοκή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Το καλύτερο δυνατό σενάριο. Να γίνει ένα τρίτο ραντεβού το επόμενο διάστημα και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία. Οι μετοχές να περάσουν στον έλεγχο του Δημήτρη και του «Pao Foundation» και ο Παναθηναϊκός να παραμείνει όρθιος μέχρι να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά και να ξαναμπει σε τροχιά κανονικότητας. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και δεδομένα οι πιέσεις για συμφωνία θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Μακάρι να βρεθεί η χρυσή τομή…

Ποιος είναι ο δεύτερος δρόμος; Να βγουν μπροστά άνθρωποι που μπορούν να εμπνεύσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού(σίγουρα αυτός δεν μπορεί να είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου), όπως για παράδειγμα ο Καραγκούνης, ο Σισέ, ο Βαζέχα, ο Σαραβάκος(τυχαία ονόματα για να καταλάβετε την σκέψη μου), να ζητήσουν από τον κόσμο να βάλει πλάτη μέσα από την «Παναθηναϊκή Συμμαχία», να βρουν κάποιους ισχυρούς οικονομικά φίλους του συλλόγου που να συνεισφέρουν ένα συγκεγκριμένο ποσό ετησίως, και με ΞΕΚΑΘΑΡΟ εταιρικό και ποδοσφαιρικό project να βγάλουν την ΠΑΕ από την πορεία προς τα βράχια και με ορίζοντα τριετίας να «καθαρίσουν» τα χρέη, δημιουργώντας παράλληλα και μια υγιή και όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική ομάδα.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιος κροίσος να έρθει και να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια, από την στιγμή που ο σύλλογος είτε θα γίνει μια γροθιά είτε θα «βουλιάξει», ο καθένας που αγαπά αυτή την ομάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχος, κανείς δεν περισσεύει και όσο πιο γρήγορα παρουσιάστει ένα πλάνο, τόσο πιο άμεσα ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα «μετρηθεί». Αν ο αριθμός φτάσει ξανά τις 10.000, ο σύλλογος δεδομένα δεν θα επανέλθει ΠΟΤΕ. Αν, όμως, ο λαός του Παναθηναϊκού σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιλαμβανόμενος πως αυτή την στιγμή ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, τότε ο σύλλογος θα έχει την δυνατότητα να σταθεί ξανά στα πόδια του και να μεγαλουργήσει. Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή αλήθεια…

Κλείνοντας, ο Παναθηναϊκός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όποιος και αν είναι μεγαλομέτοχος, σε όποια αγωνιστική κατάσταση και αν είναι η ομάδα, είτε την φανέλα με το τριφύλλι την φορά ο Χατζηγιοβάνης είτε ο Σισέ, ότι σημάδια και πληγές και αν έχει πάνω στις σάρκες του από την τελευταία εικοσαετία, αυτός ο σύλλογος, ο μεγαλύτερος, ιστορικότερος και ενδοξότερος της χώρας θα είναι ΕΔΩ!  Ήρθε η ώρα ο Παναθηναϊκός να αφήσει πίσω το παρελθόν, να κοιτάξει μπροστά και να ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙ. Όχι μόνο στα εύκολα(31.000 διαρκείας το καλοκαίρι του 2010) αλλά και στα πιο δύσκολα…

Γιατί σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος…

Πηγή: gazzetta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...