Το ι-δανικό πρωτάθλημα για ενδιαφέρον όλων από την αρχή ως το τέλος!

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει μέσα από το blog του στο gazzetta το ιδανικό μοντέλο για ένα εντελώς διαφορετικό ελληνικό πρωτάθλημα!

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ελληνικό πρωτάθλημα, που βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, κάτι πρέπει να γίνει έστω σε επίπεδο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών.

Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να προχωρήσει η ιδέα για…τρεις κατηγορίες (Α1, Α2 και Football league) με 12, 12 και 10 ομάδες αντίστοιχα. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη αυτό το πράγμα και δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει και πώς μπορεί να «πιάσει» εδώ, από το πουθενά.

Κατά την άποψη μου, το πράγμα πρέπει να γίνει πιο απλό. Και να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Δανίας, που είναι το πιο ελκυστικό για πρωταθλήματα όπως το δικό μας: Μιλάμε για 14 ομάδες και για κατ΄ αρχάς πρωτάθλημα 26 αγωνιστικών, όπου όλοι παίζουν με όλους μέσα έξω, δηλαδή σε δύο γύρους.

Στη συνέχεια οι έξι πρώτοι κάνουν ένα δικό τους τουρνουά δέκα αγωνιστικών, όπου όλοι παίζουν με όλους μέσα κι έξω δηλαδή σε δύο γύρους, συνεχίζοντας με τους βαθμούς που είχαν από την κανονική διάρκεια της σεζόν. Κι έτσι κρίνεται ο πρωταθλητής κι οι θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Οι δε άλλες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας χωρίζονται σε δύο ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπου όλοι παίζουν με όλους μέσα κι έξω δηλαδή σε έξι αγωνιστικές. Με τους δύο τελευταίους από κάθε όμιλο να παίζουν άλλα τέσσερα ματς μεταξύ τους κι οι δύο να μένουν στην κατηγορία κι οι δύο να υποβιβάζονται. Και με τους δύο πρώτους από κάθε όμιλο να παίζουν μεταξύ τους κι ο νικητής της διαδικασίας να παίζει με την ομάδα από το τουρνουά των έξι πρώτων που δεν κέρδισε ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο για τις θέσεις από 7 έως 14, αλλά διασφαλίζει ότι όλες οι ομάδες θα έχουν κίνητρο, από το πρώτο έως το τελευταίο παιχνίδι τους. Και όλες, και οι 14 παίζουν από 36 έως 38 αγώνες. Άρα υπάρχει και τηλεοπτικό υλικό κι εξυπηρετούνται και τα κανάλια που πληρώνουν και θέλουν να δείχνουν ποδόσφαιρο.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ας πούμε ότι τέλειωνε αυτή την στιγμή το ελληνικό πρωτάθλημα και ας υποθέσουμε ότι είχε 14 ομάδες (βγάζουμε έξω Πλατανιά και Κέρκυρα, που έχουν πέσει). Η βαθμολογία θα ήταν.

 1. ΑΕΚ
 2. ΠΑΟΚ
 3. Ολυμπιακός
 4. Ατρόμητος
 5. Αστέρας
 6. Ξάνθη
 7. Παναιτωλικός
 8. Λεβαδειακός
 9. Πανιώνιος
 10. Παναθηναϊκός
 11. ΠΑΣ
 12. Λάρισα
 13. Απόλλωνας
 14. Λαμία

Όλοι θα συνέχιζαν με τους βαθμούς που έχουν μαζέψει.

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Αστέρας, Ξάνθη θα έκαναν ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών. Ο πρώτος θα ήταν πρωταθλητής, ο δεύτερος θα έπαιζε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ κι ο τρίτος, ο τέταρτος  κι ο πέμπτος θα έπαιρναν τα εισιτήρια για το Γιουρόπα Λιγκ, ενώ κι ο 6ος θα είχε πιθανό όφελος!

Παναιτωλικός, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ και Λαμία θα έκαναν ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών

Λεβαδειακός, Πανιώνιος, Λάρισα, Απόλλωνας θα έκαναν επίσης ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών.

Έστω ότι οι θέσεις που θα έπαιρναν θα ήταν ακριβώς αυτές, με την παραπάνω δηλαδή σειρά.

Τότε θα διασταυρώνονταν σε νοκ άουτ διπλά ματς Παναιτωλικός-Πανιώνιος και Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός για μία προνομιούχο θέση! Στη συνέχεια οι δύο πρώτοι νικητές θα έπαιζαν μεταξύ τους, π.χ. Πανιώνιος-Παναθηναϊκός κι ο νικητής, π.χ. ο Παναθηναϊκός θα διεκδικούσε ένα εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ σε μονό ματς ως φιλοξενούμενος με την 6η του τουρνουά για τον πρωταθλητή, την Ξάνθη (η, με τον Αστέρα, αν έπαιρνε το Κύπελλο ομάδα κάτω από την 5η θέση της βαθμολογίας).

Επίσης θα διασταυρώνονταν πάντα σε διπλά νοκ άουτ ματς ΠΑΣ-Απόλλωνας και Λαμία-Λάρισα για την αποφυγή του υποβιβασμού!

Οι δύο νικητές π.χ. ΠΑΣ-Λάρισα θα έπαιζαν μεταξύ τους πάντα σε διπλά νοκ άουτ ματς. Ο νικητής, π.χ. ο ΠΑΣ θα έμενε στην κατηγορία. Ο ηττημένος, η Λάρισα, θα έπαιζε διπλά νοκ άουτ ματς με τον 3η της Β΄ Εθνικής, π.χ. την Παναχαϊκή κι ο νικητής θα έπαιζε του χρόνου στην Α΄ Εθνική, ενώ ο ηττημένος στην Β’.

Οι δύο ηττημένοι, Απόλλωνας-Λαμία θα έπαιζαν μεταξύ τους πάντα σε διπλά νοκ άουτ ματς. Ο νικητής, π.χ. ο Απόλλωνας, θα έμενε στην κατηγορία. Ο ηττημένος, η Λαμία, θα έπαιζε διπλά νοκ άουτ ματς με τον 2ο της Β’  Εθνικής, π.χ. τον Άρη κι ο νικητής θα έπαιζε του χρόνου στην Α΄ Εθνική, ενώ ο ηττημένος στην Β’.

Και από τη Β΄ θα ανέβαινε απευθείας ο 1ος, ο ΟΦΗ.

Αν μη τι άλλο θα ήταν ένα πρωτάθλημα που όλοι θα καίγονταν για κάθε παιχνίδι τους, από την αρχή ως το τέλος! 

 

 

Πηγή: gazzetta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...