Αναδιάρθρωση FL- Απόρριψη ενδεχομένου συγχώνευσης – Απαίτηση θεσμικής ενημέρωσης

Ι. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις φήμες για επικείμενη ενσωμάτωση τριών ή τεσσάρων ομάδων στη κατηγορία της Football League. Ως Αθλητική Ένωση Λάρισας – ΑΕΛ 1964, απορρίπτουμε κατηγορηματικά το συντελούμενο ξεπούλημα του ποδοσφαίρου μας σε ενόχους στημένων αγώνων, σε θλιβερά κατάλοιπα των παλαιών χρόνων. Είμαστε υπέρ ενός καθαρού ποδοσφαίρου, το οποίο θα παίζεται μόνο μέσα στα γήπεδα και πουθενά αλλού.

ΙΙ. Αντίθετοι επίσης είμαστε στις νέες μεθόδους αγοράς ΑΦΜ, συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέας ομάδας υπό τη σκέπη κάποιας άλλης. Η ΑΕΛ είναι μία και μοναδική, αυτόφωτη και ανεξάρτητη. Κανείς δεν πρέπει ούτε καν να σκέφτεται αγορά ΑΦΜ άλλης ομάδας. Είναι ιεροσυλία απέναντι στο όνομα της ομάδας μας, τον κόσμο της και τους νεκρούς της. Σαν ιδρυτικό της ΠΑΕ Σωματείο, ξεκαθαρίσαμε την θέση μας αυτή από την πρώτη συνεδρίαση της νέας μας διοίκησης και τούτο επαναλάβαμε στον κύκλο κλειστών συναντήσεων που είχαμε με ΑΕΛικούς φορείς (ΠΑΕ, παλαίμαχους, συνδέσμους). Ουδέποτε το Σωματείο μας θα συναινέσει σε οποιαδήποτε απόπειρα συγχώνευσης της ΑΕΛ με άλλο σωματείο με σκοπό την απόκτηση δήθεν «καθαρού» ΑΦΜ.

ΙΙΙ. Σε πρόσφατη συνάντηση του Δ.Σ. του Σωματείου με τον νέο πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Λιόντο και τον γενικό διευθυντή κ. Σάββα, συμφωνήσαμε άπαντες στην αναγκαιότητα έγκυρης και επίσημης ενημέρωσης για την οικονομική κατάσταση και το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων της ΠΑΕ ως αυτονόητης και απαραίτητης προϋπόθεσης για την όποια μελλοντική προοπτική της Ομάδας. Όπως μας ζητήθηκε, αποστείλαμε την 27.07.2012 εγγράφως στην ΠΑΕ τα ερωτήματά μας, που αφορούν:

1.           Το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 προς τρίτους, ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων.

2.            Το συνολικό ύψος των οφειλών του Σωματείου από προσφυγές ποδοσφαιριστών (τελεσίδικες ή επίδικες, διακανονισμένες ή όχι) και την μηνιαία επιβάρυνση της ΠΑΕ από τις δόσεις αυτών.

3.            Αναλυτική κατάσταση για προσφυγές ενώπιον ΕΠΟ και προσφυγές ενώπιον FIFA.

4.            Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΠΑΕ προς την «Γήπεδο Αθλητικές Εγκαταστάσεις Λάρισας ΑΕ».

5.            Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 προς υπαλλήλους.

6.            Το επιμέρους ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της ΠΑΕ ΑΕΛ 1964 προς το Δημόσιο, ΙΚΑ, προμηθευτές, εκμισθωτές και πιστωτές πάσης φύσεως.

Δυστυχώς, παρότι δεσμευτήκαμε για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που θα μας δινόταν, έως σήμερα δεν λάβαμε απάντηση.

ΙVΗ απλή διαχείριση του οικοδομήματος της πρώτης ομάδας της ΑΕΛ (απλά «να βγει η χρονιά») δίχως κανένα όραμα και, το κυριότερο, δίχως πλήρη εικόνα για την συνολική κατάσταση στην οποία αυτή βρίσκεται, ούτε καν από τους ίδιους τους διοικούντες, ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την ΑΕΛ. Το μόνο που επιτυγχάνεται με τη στείρα διαχειριστική λογική είναι ο μετριασμός και κατευνασμός των διαμαρτυριών, ταυτόχρονα όμως παγιώνεται και διογκώνεται το από χρόνια συσσωρευμένο χρέος που απειλεί πλέον να πνίξει την Ομάδα. Τα περιστατικά που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν μια ζοφερή -αν όχι καταστροφική- κατάσταση.

Η ΠΑΕ ΑΕΛ δεν έχει δημοσιεύσει ούτε καν τους υποχρεωτικούς από τον νόμο ετήσιους ισολογισμούς της για τα οικονομικά έτη 2009, 2010 και 2011.

Πρέπει άμεσα να υπάρξει διαφάνεια και θεσμική ενημέρωση για την πραγματική οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. Πρέπει να εξακριβωθεί αν η οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ ΑΕΛ είναι αναστρέψιμη ή όχι, ώστε αναλόγως να χαραχθεί η ενδεδειγμένη πορεία της. Είναι χρέος όλων να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΑΕΛ είναι κτήμα του κόσμου της και όχι «μαγαζί» ή «ιδιοκτησία» ενός.