«Αυτός που θα έχει διάρκεια, αυτός θα βγει και πρωταθλητής»

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που βασίζεται ο φετινός Απόλλων Λάρισας είναι και ο Βαγγέλης Κολιός!

Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός μίλησε στο ArenaLarissa.gr για την μέχρι τώρα καριέρα του, για τον Οικονόμο Τσαριτσάνης, την ΑΕΛ αλλά και για τις φιλοδοξίες που έχει με τον σύλλογο της Φιλιππούπολης.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Αγραφιώτη

– Βαγγέλη, από που ξεκίνησες την ποδοσφαιρική σου καριέρα;

«Ξεκίνησα την καριέρα μου στην Ελασσόνα. Μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές με τις μικτές, με παρακολούθησε ο Τόνι Σαβέφσκι, μέσα στους παίκτες που επέλεξε ήμουν κι εγώ κι έτσι μεταγράφηκα στην ΑΕΚ στην ηλικία των 16 χρονών. Μετά, μεταγράφθηκα στην ομάδα της Νέας Ιωνίας που ήταν στα φυτώρια της ΑΕΚ και προπονητή είχα έναν εξαιρετικό άνθρωπο, τον Γιάννη Πετράκη. Αμέσως μετά και στην ηλικία των 19 ετών, πήρα μεταγραφή στον Οικονόμο Τσαριτσάνης επί εποχή Γιάννη Τόλιου, τον άνθρωπο όπου και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την συνεργασία. Ακόμη, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Οικονόμο που με βοήθησε πάρα πολύ τόσο αγωνιστικά όσο και σε χαρακτήρα. Είναι ένα από τα καλύτερα σωματεία στον Νομό της Λάρισας και το αποδεικνύει με τα σταθερά βήματα που έχει τα τελευταία χρόνια στην Γ΄εθνική. Αυτήν την στιγμή κοσμεί το λαρισινό ποδόσφαιρο, είναι ένα υγιές σωματείο και προτρέπω τους ποδοσφαιριστές να επιλέξουν τον σύλλογο της Τσαριτσάνης. Έπειτα από ένα χρόνο, μεταγράφηκα στην ομάδα του Ναυπλίου, σε ένα άψογο σωματείο. Με εκείνη την ομάδα κατακτήσαμε το Κύπελλο, όμως χάσαμε την κατηγορία. Έπειτα, πήγα για ένα εξάμηνο στον Αμπελωνιακό και στην συνέχεια επέστρεψα στον Οικονόμο Τσαριτσάνης, όπου έμεινα για δύο χρόνια. Η πρώτη χρονιά ήταν εκπληκτική έχοντας ως αντίπαλο την ΑΕΛ, όπου όλοι θέλουν να παίξουν κάποια στιγμή σε αυτήν την ομάδα. Μετά από την πρώτη μου χρονιά στην ομάδα, οι περισσότεροι παίκτες με τις εμφανίσεις που κάναμε πήραν μεταγραφή σε ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας, ενώ εγώ κάθισα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την χρονιά αυτή να μην είναι και τόσο καλή λόγω και της απουσίας της ΑΕΛ από το πρωτάθλημα, με το κίνητρο να είναι μικρότερο. Φυσικά, υπήρχε μεγαλύτερο κίνητρο την πρώτη χρονιά, ενώ το στίγμα του στην ομάδα άφησε ένας απίστευτος άνθρωπος ο κ. Κώστας Κατσάρας. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, απίστευτος χαρακτήρας, βοήθησε όλα τα παιδιά και ήταν δίκαιος με όλους. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος έκανε εξαιρετική δουλειά στην ομάδα της Τσαριτσάνης. Μετά από την δεύτερη χρονιά αποφάσισα να πάρω μεταγραφή στον Απόλλων Λάρισας, με την ομάδα αυτή που κάνει ένα σημαντικό αγώνα για να κερδίσει την άνοδο στην Γ΄εθνική».

DSC_0011

– Τι σε έκανε να αφήσεις την Γ΄εθνική για να αγωνισθείς στην Α΄τοπική κατηγορία;

«Όσο περνούν τα χρόνια το επίπεδο της Γ΄εθνικής αλλά και το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου πέφτει, βλέπουμε παίκτες εγνωσμένης αξίας να αγωνίζονται σε χαμηλές κατηγορίες και όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό, είναι αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα λόγω της οικονομίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Είναι απλά, ένα κίνητρο για να παίξεις ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Απόλλων Λάρισας μου έκανε μία πολύ καλή πρόταση την οποία μετά από από πολύ σκέψη αποδέχθηκα, ενώ στην αρχή ήμουν αντίθετος στο να παίξω στην Α΄κατηγορία. Βέβαια, με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχουν οι άνθρωποι του Απόλλωνα, με το πλάνο τριετίας, μου εξήγησαν κάποια πράγματα, μου άρεσε η φιλοσοφία κι έτσι αποδέχθηκα την πρόταση».

– Πως προέκυψε η συμφωνία με τον Απόλλωνα Λάρισας;

«Όταν έμαθαν οι άνθρωποι της ομάδας ότι δεν θα ανανέωνα την συνεργασία μου το καλοκαίρι με τον Οικονόμο, τότε με πήραν αμέσως τηλέφωνο και συναντηθήκαμε για να μιλήσουμε. Μου έδειξαν ότι με ήθελαν στην ομάδα, δεν μπορούσα να πω όχι με τα πλάνα που έβλεπα. Ωστόσο, το σκέφτηκα πολύ σοβαρά, καθώς είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον Οικονόμο, όμως όλα τα πράγματα κάποια στιγμή αλλάζουν στο ποδόσφαιρο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο πρόεδρος της ομάδας κ. Παναγιώτης Μαντζανάς τον οποίο και ευχαριστώ για την πρόταση του να έρθω στην ομάδα, όπως και ο Γιάννης Μάγγος που τον θεωρώ έναν εξαιρετικό άνθρωπο και προπονητή και που στο μέλλον θεωρώ πως θα πετύχει. Μέχρι στιγμής, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την κατάσταση στην ομάδα μου».

DSC_0009

– Έχεις βιώσει ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν με την τωρινή, με τον Απόλλωνα και τον Αχιλλέα Φαρσάλων που μάχονται για την πρώτη θέση του πρωταθλήματος αλλά και την άνοδο στην Γ΄εθνική;

«Φυσικά, όταν ήμουν στην Δ΄εθνική μεταξύ των ομάδων Νέας Ιωνίας και Απόλλων Σμύρνης. Αυτές οι δύο ομάδες είχαν μεγάλο μπάτζετ και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος. Την άνοδο εκείνη την χρονιά κέρδισε ο Απόλλων Σμύρνης. Ακόμη, όταν ήμουν στον Οικονόμο και στην Δ΄εθνική το έζησα και πάλι, με την ομάδα του Πυργετού. Πάλι, τα μπάτζετ των ομάδων ήταν μεγάλα για την κατηγορία αυτή και στο τέλος εμείς ήμασταν αυτοί που κέρδισαν την άνοδο».

– Πως βλέπεις την φετινή χρονιά αλλά και την νέα σου ομάδα;

«Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές. Το καλό είναι πως όλα τα παιδιά που ήρθαμε στην ομάδα ξέρουμε πως υπάρχει ένας στόχος, ένα συγκεκριμένο πλάνο και πάνω σ΄αυτό στηρίχθηκαν όλοι για να είναι μέλη σ΄αυτήν την ομάδα. Θα στεναχωρηθούμε εάν δεν έρθει στο τέλος η άνοδος, αλλά αυτοσκοπός μας είναι να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά, αφού στο τέλος της χρονιάς θα κάνουμε ταμείο. Η χρονιά ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, σε επαγγελματικά πρότυπα, τόσο με τον κ. Γιάννη Μάγγο που μας βοήθησε πολύ κι έβαλε ένα λιθαράκι αφού με αυτόν ξεκινήσαμε και φυσικά από τον νέο προπονητή τον κ. Μιχάλη Ζιώγα, όπου με την σειρά του θα συνεχίσει το έργο του κ. Μάγγου και φυσικά έχουμε να πάρουμε τα καλύτερα και από τους δύο για να φθάσουμε στο τέλος στον στόχο μας».

DSC_0002

– Ποιος πιστεύεις στο τέλος του πρωταθλήματος ότι θα είναι ο πρωταθλητής;

«Την πρώτη θέση θα την κερδίσει αυτός που θα έχει διάρκεια, θα είναι σοβαρός σε κάθε παιχνίδι και αυτός που θα είναι προσηλωμένος στον στόχο του. Το πρωτάθλημα είναι δύσκολο. Πάντα, όλες οι ομάδες δίνουν το κάτι παραπάνω στους αγώνες απέναντι στους Απόλλων Λάρισας και Αχιλλέα Φαρσάλων, καθώς αυτές οι δύο ομάδες έχουν αποκτήσει ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης κατηγορίας και θέλουν να αποδείξουν τις ικανότητες που έχουν και να αποσπάσουν το θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύω στην ομάδα μου, πιστεύω στις φιλοδοξίες των παικτών της ομάδας μου. Δεν μπορώ να πω ποιος θα κερδίσει την πρώτη θέση, το μόνο που μπορώ να πω, είναι πως εμείς βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά, σεβόμαστε κάθε αντίπαλο και στο τέλος αν είναι να κερδίσουμε εμείς την πρώτη θέση και να το αξίζουμε, τότε να την κερδίσουμε».

– Στα δύο μεγάλα φαβορί για την πρώτη θέση (Απόλλων Λάρισας & Αχιλλέα Φαρσάλων), υπήρξε αλλαγή προπονητή. Πιστεύεις πως αυτό θα βγει σε καλό στην διάρκεια της χρονιάς;

«Κατά την διάρκεια της χρονιάς έγιναν αλλαγές στην τεχνική ηγεσία των δύο ομάδων, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς ως ποδοσφαιριστές αν μέσα στην χρονιά είναι καλό ή κακό, καθώς αυτό θα φανεί. Πάντως, το μόνο σίγουρο για την ομάδα μου είναι πως οι δύο προπονητές έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι και πως αμφότεροι έχουν τον ίδιο στόχο, όπου συμβαδίζει με τον στόχο που έχει η διοίκηση, η ομάδα να αλλάξει κατηγορία. Δεν μπορώ να μιλήσω για την αντίπαλη ομάδα, καθώς δεν είμαι μέσα σε αυτή και μιλάω μόνο για τον Απόλλωνα. Όλοι μαζί πρέπει να σεβαστούμε την αλλαγή προπονητή, θα στηρίξουμε την απόφαση αυτή γιατί πάνω από όλα είμαστε ομάδα».

DSC_0012

– Η ποδοσφαιρική χρονιά στον Απόλλωνα ξεκίνησε με τον Γιάννη Μάγγο. Τώρα, πως είναι τα πράγματα υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Ζιώγα;

«Η χρονιά ξεκίνησε με τον κ. Γιάννη Μάγγο και υπήρχε ένα πλάνο ήδη από την Α΄1 κατηγορία. Η ομάδα κέρδισε την άνοδο την περσινή χρονιά και οι δύο πλευρές συνέχισαν μαζί. Ο κ. Μάγγος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, τον θεωρώ έναν από τους ανερχόμενους προπονητές και λόγω αυτού του ανθρώπου αλλά και του κ. Μαντζανά ήρθαν πολλοί ποδοσφαιριστές στην ομάδα. Και οι δύο προπονητές είναι επαγγελματίες προπονητές και έχουν τον ίδιο στόχο. Ο κ. Μιχάλης Ζιώγας έχει δώσει το δικό του στίγμα στην ομάδα, έχει βοηθήσει και θα βοηθήσει την ομάδα. Είναι πολύ καλός προπονητής και αυτό έχει αποδειχθεί από την δουλειά που έγινε στον Τύρναβο αλλά και στην ΑΕΛ. Πιστεύω πως όλο αυτό που θα καταφέρουμε στο τέλος της χρονιάς θα είναι δουλειά και των δύο προπονητών ».

– Ποιος ήταν για σένα ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

«Δεν θα πω ποδοσφαιριστή, αλλά θα πω ομάδα. Φυσικά, ήταν η ΑΕΛ όταν την αντιμετώπισα με τον Οικονόμο. Δεν υπάρχει το συναίσθημα που είχαμε όλα τα παιδιά στην Τσαριτσάνη που κάναμε πως και και πως για να παίξουμε με την ΑΕΛ, αφού όλοι ήθελαν να δείξουν τις ικανότητες που είχαν. Μεγαλύτερος αντίπαλος μέχρι στιγμής εκτός από την ΑΕΛ δεν υπήρξε. Εύχομαι, η μεγάλη ομάδα της ΑΕΛ να βρει τον δρόμο της και να ανέβει στην Super League, καθώς ανήκει σε αυτήν την κατηγορία».

– Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή για σένα στην καριέρα σου μέχρι στιγμής;

«Η καλύτερη μου στιγμή ήταν με τον Οικονόμο όταν αντιμετωπίσαμε την ΑΕΛ με την μεγάλη ιστορία που έχει. Η χειρότερη στιγμή μου ήταν το χειρουργείο που είχα κάνει στον μηνίσκο. Ήμουν έξω για ένα μήνα, όμως ο τραυματισμός είναι τραυματισμός και εύχομαι να είναι και ο τελευταίος για μένα και να μην υπάρξει άλλος».

DSC_0016

– Έχεις μετανιώσει ποτέ για τις επιλογές που έκανες στο ποδόσφαιρο;

«Δεν έχω μετανιώσει για τις επιλογές μου στο ποδόσφαιρο. Είμαι συνειδητοποιημένο άτομο και ξέρω πολύ καλά τι θέλω. Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα και τον δικό του χαρακτήρα. Σίγουρα, όλοι κάνουν λάθη, όμως δεν μετανιώνω και μέσα από αυτά μαθαίνουμε. Από όλα αυτά που έχω κάνει στο ποδόσφαιρο, αυτήν την στιγμή μπορώ να πω πως είμαι υγιής, είμαι καλά και αυτό έχει σημασία. Δεν έχω μετανιώσει για κάποια επιλογή μου στο ποδόσφαιρο. Λάθη έχουν γίνει, όμως δεν μετανιώνω για τίποτα».

– Τέλος, ποια θα ήταν η συμβουλή που θα έδινες σε ένα μικρό παιδί που θέλει να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο;

«Όλα τα παιδιά έχουν φιλοδοξίες να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, πρώτα σε μεγάλη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος και μετά σε ομάδα του εξωτερικού. Αυτό που έχω να πω είναι πως, ο αθλητισμός παράγει προσωπικότητες και διαμορφώνει στο παιδί χαρακτήρα για το υπόλοιπο της ζωής του. Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, είναι ομαδικό άθλημα και πρέπει να το χαίρονται τα παιδιά».

* Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην καφετέρια «L_CITY», τους ανθρώπους τους οποίους και ευχαριστούμε για την άψογη φιλοξενία.