Αφού μπορείς… Γιατί δεν το κάνεις;

Βλέποντας τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια της ΑΕΛ με Οικονόμο Τσαριτσάνης και Εθνικό Φιλιππιάδας, σκεφτόμουν και δεν μπορώ να καταλάβω κάτι.

Οι αντίπαλες ομάδες είναι σαφώς κατώτερες ποιοτικά, από το ρόστερ της ΑΕΛ. Δεδομένο αυτό. Επομένως έχεις ένα μεγάλο όπλο, που όλοι οι αντίπαλοι σου δεν έχουν. Μπορείς να παίξεις με την μπάλα κάτω! Γιατί δεν το κάνεις;

Όσες φορές οι παίκτες της ομάδες έπαιζαν στρωτά, με ωραία ανάπτυξη που ξεκινούσε από τα μπακ και η μπάλα περνούσε σιγά – σιγά από όλους τους χώρους του γηπέδου, η ΑΕΛ κέρδιζε για… πλάκα. Αφού σε κάποιο σημείο οι παίκτες όταν το παιχνίδι τελείωνε έπαιζαν με σβηστές μηχανές.

Στο παιχνίδι στον Τύρναβο, η ομάδα έκανε το χειρότερο παιχνίδι της για φέτος. Πολλά λάθη και μηδέν ευκαιρίες. Ενώ αυτό που εξόργιζε ήταν οι… «γιόμες», που κάνανε οι παίκτες για να βρουν τους επιθετικούς της ομάδας.

Δεν θέλει και πολύ σκέψη. Οι αμυντικοί των υπολοίπων ομάδων έχουν πάρει… δίπλωμα σε αυτό το στυλ παιχνιδιού. Γιατί; Μα φυσικά, επειδή κανένα ρόστερ δεν έχει την ποιότητα και την ικανότητα να παίξει με την μπάλα κάτω και να έχει σωστή ανάπτυξη. Άρα κάνουν αυτό που μπορούν… «Γιόμες» και παιχνίδι στην δύναμη!

Ναι, μπορείς να μου πεις ότι οι παίκτες τρώνε κλωτσιές συνεχώς. Έτσι μετά από κάποιο σημείο προσπαθούν περισσότερο να προστατέψουν τον εαυτό τους. Κατανοητό. Αλλά αυτό που έχεις να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να επιβάλλεις το τρόπο παιχνιδιού σου, βγάζοντας έτσι τον αντίπαλο εκτός ρυθμού του αγώνα.

Έχεις Νεμπεγλέρα, Κυριακίδη στο κέντρο των οποίων η εμπειρία ξεπερνά την… εμπειρία όλων των αντίπαλων μαζί. Πλιάγκα και Μπλέντι οι οποίοι είναι εκρηκτικοί και έχουν την… τρίπλα, αλλά και την ικανότητα να σκοράρουν.

Ενώ η επίθεσή σου είναι φωτιά με Γκούρτσα και Στεφανίδη. Μην αφήσουμε εκτός και τα μπακ όπως Μήτσης και Καρανίκας οι οποίοι εκ φύσης τους προωθούνται και βοηθούν στην ανάπτυξη της ομάδας.

Επομένως είναι κρίμα να παίζεις με γεμίσματα, γιατί χάνεις μέρος των ικανοτήτων σου, ενώ ταυτόχρονα αδικείς τον εαυτό σου. Δεν πρέπει μόνο ο προπονητής να «ξυπνάει» τους παίκτες και να τους τα… «ψάλλει» αν χρειαστεί. Πρέπει και οι ίδιοι οι παίκτες κατά την διάρκεια του αγώνα να έχουν την αντίληψη να δουν πως έτσι δεν παίζεται μπάλα αν θες να διακριθείς. Ακόμα και στην Γ΄ Εθνική…