Εντυπωσιακή έκλειψη Σελήνης την Πέμπτη

Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια εδώ και δέκα χρόνια ολική έκλειψη σελήνης θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το βράδυ της Τετάρτης.
Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 20:25 ώρα Ελλάδας, λίγο πριν ανατείλει το φεγγάρι, το οποίο θα εμφανιστεί στον ορίζοντα «λειψό», και θα διαρκέσει έως τις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Έλληνες και εν γένει Ευρωπαίοι δεν θα παρακολουθήσουν τα πρώτα λεπτά, αφού η έκλειψη θα ξεκινήσει όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε γωνία μόλις 5 μοιρών από τον ορίζοντα.
Η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης υπολογίζεται περίπου στις 22:20, όταν το φεγγάρι θα βρίσκεται σε ύψος 13 μοιρών, θα είναι ορατή με το βλέμμα στα νότια-νοτιοανατολικά και θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου 100 λεπτά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 24 μοιρών.
Το φαινόμενο αναμένεται να είναι εντυπωσιακό, καθώς αυτήν την εποχή η Σελήνη παραμένει διαρκώς χαμηλά στον ορίζοντα και φαίνεται μεγαλύτερη.
Πρόκειται για την πρώτη έκλειψη Σελήνης με τόσο μεγάλη διάρκεια έπειτα από το καλοκαίρι του 2000. Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου 2011, ενώ όσοι δεν μπορέσουν να παρακολουθήσουν αυτές τις δύο εκλείψεις, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τον Ιούλιο του… 2018.

Πηγή:in2life.gr