Επειδή η μπάλα είναι γένους θηλυκού… το ίδιο και η σφυρίχτρα!

Μία αποστροφή του λόγου του Βαγγέλη Μάρκου, μέλους της απερχόμενης διοίκησης του Συνδέσμου Διαιτητών, με αναφορά στις γυναίκες – διαιτητές, κατά την διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της περασμένης Τρίτης έστρεψε τα φώτα στις ελάχιστες – είναι αλήθεια – εκπροσώπους του “ασθενούς φύλου” που θέλησαν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στο “συνδικαλιστικό” όργανο ενός χώρου κατ’εξοχήν ανδροκρατούμενου.

Η Γεωργία Κομισοπούλου στο φετινό Αετός Μακρυχωρίου – Δήμητρα Αγιάς

Στην διαδικασία έλαβαν μέρος συνολικά επτά γυναίκες που, όμως, αποτελούν μόνον ένα μέρος της ιστορίας της “θηλυκής” πλευράς της λαρισαϊκής διαιτησίας που γράφεται τα τελευταία είκοσι χρόνια. “Πρώτη διδάξασα” ήταν το 1992 η 23χρονη τότε γυμνάστρια Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή, η οποία με την παρουσία της στα γήπεδα του νομού έδωσε μία νότα εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα μέχρι τότε στερεότυπα, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησαν μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα αρκετές γυναίκες, ορισμένες εκ των οποίων έδειξαν ουσιαστικό ενδιαφέρον να αγωνιστούν και άλλες εντάχθηκαν μάλλον τυπικά, ικανοποιώντας την επιθυμία των συζύγων τους που ήταν οι ίδιοι διαιτητές.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η 35χρονη σήμερα Ευαγγελία Λεοντοπούλου (η πρώτη Λαρισαία που αξιολογήθηκε ως διαιτητής Δ’ Εθνικής αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε με την ιδιότητα αυτή καθώς “κόπηκε” στις αγωνιστικές δοκιμασίες), οι Φαρσαλινές Σίσσυ Βουργανά – Μαγδαληνή Αγγελακοπούλου, η Ελασσονίτισσα Δήμητρα Στερνάρα και – για ένα διάστημα – η Αλεξάνδρα Τασιοπούλου, ενώ στην δεύτερη η Σταυρούλα Γκαντούνα, η Καλλιόπη Κωστούλη και η Καλλιόπη Λάλλα (σύζυγοι – αντιστοίχως – των διαιτητών Θανάση Δρυστέλλα, Δημήτρη Κυριτσόπουλου και Γιάννη Γκατζιούρα. Με την είσοδο της νέας χιλιετίας, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και η προσέλευση γυναικών στην διαιτησία αυξήθηκε αισθητά, ενώ κάποιες άρχισαν να στοχεύουν και υψηλότερα από την απλή συμμετοχή σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Η Μάχη Τσιοφλίκη κατά το περσινό Μαχητής Τερψιθέας – Δήμητρα Γιάννουλης

Η Ρίτσα Κωνσταντίνου ήταν η πρώτη “προσθήκη” αυτού του διαστήματος και αποδείχθηκε συνεπέστατη, αφού αγωνίζεται ανελλιπώς από την αρχική της εγγραφή μέχρι σήμερα που έχει κλείσει τα 39 της χρόνια, ενώ η 27χρονη Ανδρομάχη Τσιοφλίκη έμελλε να αξιολογηθεί τόσο στην Δ’ όσο και στην Γ’ Εθνική ως διαιτητής (όπου βρίσκεται σήμερα, έστω και αν λόγω της εγκυμοσύνης της είναι σε αδράνεια κατά την τρέχουσα περίοδο).

Η Γεωργία Κομισοπούλου (26 – βοηθός Γ’ Εθνικής) και οι Σοφία Ντούρμα (31) – Βάϊα Πιπή (25) αποτελούν αξιόπιστα στελέχη σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, ενώ σύντομο ήταν το πέρασμα της Τυρναβίτισσας Βασιλικής Χατζηαντωνίου. Ως απόφοιτες των τριών τελευταίων σχολών διαιτησίας εντάχθηκαν αρκετές γυναίκες, οι περισσότερες των οποίων αποτελούν ενεργά μέλη, ενώ η ηλικία κάποιων σε συνδυασμό με τα τυπικά προσόντα τους επιτρέπει σημαντική εξέλιξη.Η Ελένη Χριστίδη (30 – μεταγράφηκε πρόσφατα στον Έβρο), η Ευαγγελία Πιτσαρή (32),η Σμαράγδα Χατζή (28 – ίσως η πλέον μορφωμένη με σπουδές θεατρολογίας αλλά ταλαιπωρούμενη εδώ και τρεις μήνες από τραυματισμό),η Ζωή – Κωνσταντίνα Κορέστη (28 – μεταγράφηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα), η Αλεξάνδρα Δεληγιάννη (20 – με μεγάλες προοπτικές τόσο ως η νεώτερη όλων όσο και ως φοιτήτρια ΤΕΦΑΑ), η αδελφή της Ευαγγελία – Μαρία (27) και η Βασιλική Ντούρμα (24) είναι το νέο “αίμα” που αναμένεται να αξιοποιηθεί είτε τοπικά είτε και ευρύτερα, ενώ στα πάτρια εδάφη επέστρεψε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο ΤΕΦΑΑ Σερρών η Ελασσονίτισσα Δήμητρα Τσακνάκη.

Η Αλεξάνδρα Δεληγιάννη στο φετινό Όλυμπος Λάρισας – Απόλλων Λάρισας

Οι “Θεσσαλάρχισσες”

Σε πανθεσσαλικό επίπεδο, πάντως, αυτή που πρώτη… καταπάτησε το “άβατο” ήταν η Μάρθα Στεργιούλη, που ως διαιτητής Καρδίτσας αρχικά και Τρικάλων αργότερα άφησε εποχή ως εν ενεργεία, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει από διοικητικές θέσεις αλλά και με την ιδιότητα του παρατηρητή-εκπαιδευτή, ενώ η πλέον προβεβλημένη είναι η 35χρονη Καρδιτσιώτισσα γυμνάστρια Χρύσα Κουρομπύλια που είναι φέτος η μοναδική γυναίκα-βοηθός στον πίνακα της Superleague αλλά και διεθνής βοηθός γυναικείων διοργανώσεων.

* Σχέση άμεση ή έμμεση με την Λάρισα έχουν ακόμη δύο αθλήτριες που “πειραματίστηκαν” με την διαιτησία χωρίς – τελικά – να αφοσιωθούν σ’αυτή.

Πρόκειται για την 34χρονη άλλοτε αρχηγό της Εθνικής Γυναικών Σμαράγδα Γαρόφλου (με καταγωγή από την Αγιά που ονομάστηκε διαιτητής στην Πιερία) και την 33χρονη Κοζανίτισσα την καταγωγή Μαρία Παναγιωτίδου (πρωταθλήτρια των δρόμων 400 μ. και 400 μ. μετ’εμποδίων, κάτοικο για ένα διάστημα Πυργετού) που – λόγω προπονήσεων στο Καυτανζόγλειο – παρακολούθησε τα αντίστοιχα μαθήματα στην Θεσσαλονίκη.

Στη Φωτογραφία διακρίνεται μία ξεχωριστή στιγμή για την “θηλυκή” λαρισαϊκή διαιτησία ποδοσφαίρου:

H τετράδα που αποτελούν η Ανδρομάχη Τσιοφλίκη, η Σοφία Ντούρμα, η Γεωργία Κομισοπούλου και η Ρίτσα Κωνσταντίνου μετά τον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΛ ανάμεσα στον Α.Σ. Πυργετού και τον Δωτιέα Αγιάς (2 – 0, την Μεγάλη Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010, στο στάδιο Αλκαζάρ), μόλις έχει λάβει τα αναμνηστικά μετάλλια από τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη.

Νίκος Μίχος