
Η ίδρυση της Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ.
Στις 19 Ιανουαρίου του 1979, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα γίνεται πλήρως επαγγελματικό. Την ημερομηνία αυτή, κατατέθηκε στην Βουλή σχέδιο νόμου, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, την μετατροπή των συλλόγων σε Ανώνυμες Εταιρείες, κάτω από την ομπρέλα της δικής τους λίγκας, της ΕΠΑΕ, με επιλεγόμενα από αυτούς τα όργανα της διαιτησίας όπως και τα πειθαρχικά.
Δέκα μερες αργότερα, το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, ο ΠΣΑΠ, δηλώνει την αντιθεσή του στο σχέδιο νόμου, ενώ στις 15 Μαρτίου και παρά τις ανατιδράσεις, η Βουλή ψηφίζει το νομοσχέδιο.
Στο προεδρικό διάταγμα στις 13 Ιουνίου του 1979, γίνεται γνωστό, πως η μεταγραφική περίοδος θα είναι δύο φορές το χρόνο, τον Ιούλιο και τον Δκέμβριο.
Η ΑΕΛ, στις 26 Ιουλίου του 1979 καταθέτει το καταστατικό της ΠΑΕ. Σε αυτό γίνεται σαφές, ότι η πλειοψηφία των μετοχών (1.000 μετοχές), αγοράστηκε από την οικογένεια Καντώνια η οποία έβαλε τις γερές βάσεις από την εποχή εκείνη, της μετ΄ έπειτα μεγάλης ΑΕΛ.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε, την ταυτότητα της ΑΕΛ ή καλύτερα την μετοχική της σύνθεση σε αυτό το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Αρχικά, η διοίκηση της εταιρείας, αναλήφθηκε από προσωρινή εννεαμελή επιτροπή.
Μέλη της, ήταν ο Α. Καντώνιας (πρόεδρος), Κώστας Σαμαράς (Α΄ αντιπρόεδρος), Β. Χαύδας (Β΄ αντιπρόεδρος), Α. Μακρής (γεν. γραμματέας), Β. Τσιάρας (ειδικός γραμματέας), Σ. Παλαιοχορλίδης (έφορος), Β. Καραμήτσος (γεν. αρχηγός), Κ. Παπακώστας (ταμίας), Λ. Μήλιος , Λ. Παμπέρης (σύμβουλοι).
Στις 8 Μαϊου του 1980, ο Αντώνης Καντώνιας υποβάλλει την παραιτησή του (για λόγους υγείας), όπως και ο Αντώνης Μακρής. Το κενό στην προεδρία, καλύπτει ο έφορος Σ. Παλαιοχορλίδης και την θέση του αντιπρόεδρου αναλαμβάνει ο Β. Χαύδας, μετά από εκλογές.
Το μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ, ήταν 10.842.000 δρχ., ενώ ο πρώτος προπονητής ήταν ο Κώστας Πολυχρονίου, με μισθό 75.000 δρχ.
Το μετοχικό κεφάλαιο των 18 ΠΑΕ της εποχής, είναι η αλήθεια πως είχε μεγάλες διαφορές. Οι ομάδες του Π.Ο.Κ. (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός & ΑΕΚ), είχαν ως αρχικό κεφάλαιο η καθε μία περίπου τα 100.000.000 δρχ., ενώ οι ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης και οι 3 μαζί, δεν ξεπερνούσαν τα 100.000.000.
Ο ΟΦΗ, είχε αρχικό κεφάλαιο 40.000.000, όντας η πιο “πλούσια” επαρχιακή ομάδα.
Ο μέσος όρος των μισθών των προπονητών, ήταν κατα προσέγγιση οι 90.000 δρχ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η οργάνωση της ΠΑΕ από τον Αντώνη Καντώνια, αποτέλεσε πρότυπο και για άλλες ΠΑΕ της χώρας. Αυτό, έγινε φανερό αργότερα μιας και η ΑΕΛ, απελευθερωμένη από χρέη σε τρίτους (αφού δεν δημιουργούσε) και όντας αυτόνομη οικονομικά, είχε ένα ακόμη εφόδιο για να πετύχει, τα όσα κατάφερε την δεκαετία του 1980, τα οποία οραματίστηκε ο Αντώνης Καντώνιας για να καταφέρει ακόμη και σήμερα να απολαμβάνει της εκτίμησης μιας μεγαλης δυναμης που μπήκε σφήνα στο σάπιο κατεστημένο που ακόμα και στις μέρες μας δεν φαίνεται να αλλάζει…
Bonus εικόνα
Αρκετοί ήταν οι Λαρισαίοι που κατείχαν τουλάχιστον 1 μετοχή της ΠΑΕ ΑΕΛ, με το αξιόγραφο να φαίνεται παρακάτω: