Η “αριστερή πτέρυγα” του Παραποτάμου αποκαλύπτεται…

Από κοντά γνωρίσαμε τους «αριστεροπόδαρους» ποδοσφαιριστές του Κεραυνού Παραποτάμου, Ορέστη Ζιούστη και τον Μεσολογγίτη, Δημήτρη Σαρρή.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, οι δύο φιναλίστ κυπέλλου μας αποκάλυψαν το μυστικό της μεταμόρφωσης του «Γαλατικού χωριού» σε πρωταγωνιστή της Α’1 τοπικής κατηγορίας. Αναφέρθηκαν σε μελλοντικούς στόχους και φιλοδοξίες τους, μίλησαν για τους συμπαίκτες τους, την διοίκηση και έμπλεξαν το εγκώμιο του Κώστα Μπακατσή. Ενώ αναφέρθηκαν ακόμη και στον τελικό του Wembley, βλέποντας τον ο καθένας από διαφορετικό φίλαθλο αίσθημα.

Την φετινή αγωνιστική περίοδος σας είδαμε στον τελικό κυπέλλου Ε.Π.Σ. Λάρισας, χωρίς όμως να γευτείτε την χαρά της κατάκτησης του κυπέλλου…

Σαρρής: Σίγουρα αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση για τον σύλλογο αλλά και για μένα προσωπικά. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε ένα τελικό αλλά σε διαφορετικό νομό. Η πρώτη ήταν στην γενέτειρα μου, το Μεσολόγγι με την τοπική ομάδα. Ήταν μια εμπειρία όπου την καθιστά ξεχωριστή λόγω του γηπέδου όπου έλαβε χώρα, το στάδιο Αλκαζάρ. Ένα στάδιο που έχει μπει στα βιβλία ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνον.

Ζιούστης: Σίγουρα το απολαύσαμε. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα αλλά και για του συμπαίκτες μου. Ακόμη και για το ίδιο το χωριό που είναι αρκετά μικρό σε σχέση με άλλα χωριά που συμμετείχαν στην διοργάνωση, και παρόλα αυτά κατάφερε και έπαιξε σε Τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ.

Τι άλλαξε φέτος στον Παραπόταμο και τον είδαμε να πρωταγωνιστεί σε όλα τα επίπεδα, να είναι φιναλίστ κυπέλλου και να τερματίζει στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα;

Σαρρής: Η θέση που τερμάτισε ο Παραπόταμος για μένα είναι άδικη σύμφωνα με την απόδοση που είχαμε. Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως στα τελευταία 5 παιχνίδια δεχθήκαμε δύο τέρματα που προήλθαν από την εσχάτη των ποινών. Αν και σε πολλά παιχνίδια αδικηθήκαμε από την διαιτησία, η 6η θέση που κατακτήσαμε αποτελεί μια επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς πως τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα «κέρδιζε» την κατηγορία την τελευταία αγωνιστική. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν το καλό κλίμα που υπήρχε μέσα στην ομάδα, η προσθήκη ορισμένων ποιοτικών ποδοσφαιριστών αλλά και η φιλοσοφία του coach μας, Κώστα Μπακατσή.

Ζιούστης: Ο σύλλογος άλλαξε νοοτροπία. Η διοίκηση έκανε την κατάλληλη κίνηση και έδωσε τον πλήρη έλεγχο του αγωνιστικού τομέα στον Κώστα Μπακατσή, ο οποίος δούλεψε με την ομάδα, την έβαλε σε μια τάξη και αυτό φάνηκε και μέσα από τα αποτελέσματα από Κυριακή σε Κυριακή. Ενώ ήρθαν και κάποιο αξιόλογοι παίκτες που μαζί με τους ήδη υπάρχοντες του χωριού πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετική χημεία.

Νομίζω πρωτεργάτης στην φετινή αγωνιστική εικόνα του συλλόγου ήταν και ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Μπακατσής…

Σαρρής: Ό,τι και να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι λίγο. Πήρε μια ομάδα από το «μηδέν» και της έδωσε ταυτότητα. Της έμαθε αυτό που ζητάει να το παίρνει εντός του αγωνιστικού χώρου. Κατάφερε να πάρει από όλους μας το 100% των δυνατοτήτων μας. Έχει τρομερές γνώσεις πάνω στο ποδόσφαιρο και προσπαθεί να μας τις μεταφέρει. Ενώ μέσω εσάς θέλω να του πω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ που με πίστεψε.

Ζιούστης: Ο Κώστας Μπακατσής είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα στον Παραπόταμο. Είναι ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος, έχει «τρέλα» με την μπάλα, είναι δουλευταράς. Χαίρεσαι να κάνεις προπόνηση μαζί του. Παρακολουθεί και ενημερώνεται συνεχώς σε σεμινάρια. Με τις γνώσεις που έχει αυτήν τη στιγμή είναι προπονητής τουλάχιστον Δ’ Εθνικής.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν ποδοσφαιριστή να έχει συμπαίκτες – φίλους και πόσο βοηθάει αυτό στην καλή λειτουργία της ομάδας;

Σαρρής: Όλα τα παιδιά από την αρχή της προετοιμασίας με δέχτηκαν και προσπάθησαν να με βάλουν στο κλίμα της ομάδας. Με όλους είχα πάρα πολύ καλές σχέσεις χωρίς να κρύψω και κάποιες αδυναμίες προς ορισμένους(Γέλια). Ελπίζω και του χρόνου να είμαστε πάλι όλοι μαζί σαν μια οικογένεια και φυσικά αναμένουμε και την επιστροφή του Λεωνίδα Τάχα από τον τραυματισμό του, του οποίου οι ασσίστ έλειψαν στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

Ζιούστης: Με όλους τους συμπαίκτες μου είχα πολύ καλή σχέση. Ήμασταν μεταξύ μας όλοι φίλοι, είχαμε ένα άριστο κλίμα στα αποδυτήρια και αυτό φάνηκε και εντός των τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών.

Ποιό είναι το ποδοσφαιρικό σας μέλλον; Θα παραμείνετε και την νέα περίοδο στον Κεραυνό;

Σαρρής: Έχω δεθεί με τα παιδιά της ομάδας και θα μου ήταν δύσκολο να φύγω. Με τον πρόεδρο της ομάδας έχουμε μιλήσει και εφόσον υπάρχει η διάθεση για ανανέωση της συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, είναι θέμα χρόνου να τα βρούμε. Βέβαια καθοριστικός παράγοντας της παραμονής μου είναι και οι υψηλότεροι στόχοι που έθεσε η διοίκηση, οι οποίοι και με καλύπτουν.

Ζιούστης: Ακόμη όλα είναι ανοιχτά. Πρόθεση μου είναι να παραμείνω στην ομάδα και από την στιγμή που ανανέωσε και ο προπονητής, ο οποίος είναι και ο βασικός λόγος που ήρθα πέρυσι στον Παραπόταμο. Είμαστε κοντά σε συμφωνία και ίσως και μέσα στην εβδομάδα να έχουμε και την τυπική ανακοίνωση.

Ποιες  είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ενόψει της νέας χρονιάς;

Σαρρής: Οι φιλοδοξίες μου για την νέα περίοδο συμπορεύονται με αυτές της ομάδας μου. Μια καλή πορεία παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο και στο τέλος θα κάνουμε «ταμείο».

Ζιούστης: Να συμβάλλω και εγώ στο νέο οικοδόμημα του Κώστα Μπακατσή έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο ανταγωνιστική ομάδα ενόψει της νέας χρονιάς, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με την προσθήκη 2 – 3 παικτών στο ήδη υπάρχον, πολύ καλό, ρόστερ με στόχο να πάμε ακόμη ψηλότερα σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Η ομάδα της πόλης μας φέτος υποβιβάστηκε στην Football League. Πού οφείλετε κατά την άποψη σας μια ομάδα η οποία ξεκινά με όνειρα για Ευρώπη, κλείνοντας το ταμείο να βρίσκεται σε μικρότερη κατηγορία;

Σαρρής: Δυστυχώς η ΑΕΛ του χρόνου θα αγωνίζεται στη Β’ Εθνική κατηγορία. Από ότι φαίνεται πλήρωσε τον κακό σχεδιασμό του καλοκαιριού και αναμφίβολα δεν υπήρχε χημεία μεταξύ των παικτών. Η ομάδα δεν είχε ποδοσφαιρική ταυτότητα και έτσι  έπαιζε κακό ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό. Θέλω να ελπίζω πως του χρόνου θα επιστρέψει εκεί όπου δικαιωματικά της αξίζει, στην «Ελίτ» του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ζιούστης: Για την ΑΕΛ η φετινή χρονιά ήταν ίσως από τις χειρότερες στην ιστορία της καθώς συνδύασε τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου γηπέδου με τον υποβιβασμό της ομάδας στην Football League.

Η άποψη σας για το Ελληνικό ποδόσφαιρο…

Σαρρής: Το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πάρει την «κάτω βόλτα». Όλα αυτά που βλέπουμε και συμβαίνουν καθημερινά το βυθίζουν ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα ριζικά και να παρθούν δραστικά μέτρα ώστε να αρχίζει να ανακάμπτει σιγά – σιγά και σε βάθος χρόνου να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι μικρομεσαίες ομάδες ακούμε κάθε καλοκαίρι να πραγματοποιούνται ηχηρές μεταγραφές χωρίς όμως αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως γίνονται και καλύτερες δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.

Ζιούστης: Με λίγα λόγια, είναι εντελώς «βρώμικο» εξ’ αγωνιστικά και έτη φωτός πίσω από τα σοβαρά ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.

Πόσο σημαντικό είναι για έναν ποδοσφαιριστή να παίζει σε ένα περιποιημένο και νοικοκυρεμένο γήπεδο;

Σαρρής: Το γήπεδο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την απόδοση ενός παίκτη αλλά και μιας ομάδας. Φέτος με την ομάδα είδαμε πως όταν παίζαμε σε γήπεδο με καλές συνθήκες, παίζαμε το ποδόσφαιρο που ξέραμε και παίρναμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Θα ήταν καλό οι αρμόδιοι να προσέχουν περισσότερο τα γήπεδα ώστε να βλέπουμε και καλύτερο θέαμα.

Ζιούστης: Είναι το πιο βασικό για εμάς τους ποδοσφαιριστές. Δυστυχώς τα γήπεδα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι σε καλή κατάσταση και αυτό αναγκάζει τους συναθλητές μου να αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες επηρεάζοντας ακόμη και την απόδοση τους.

Μια συζήτηση που δεν έχει τέλος είναι τα ταλέντα του νομού μας. Εσείς θεωρείτε πως υπάρχουν στον νομό της Λάρισας ταλέντα;

Σαρρής: Επειδή δε γνωρίζω τόσο καλά τον νομό δεν είμαι ο ειδικός να εκφέρω άποψη. Όμως μπορώ να μιλήσω γενικά γιατί νομίζω το θέμα με τα ταλέντα είναι γενικά στην Ελλάδα. Νομίζω πως υπάρχουν παίκτες με πλούσιο ταλέντο σε όλη την Ελλάδα, απλώς δεν υπάρχει η σωστή εκμετάλλευση τους. Οι Ελληνικές ομάδες θα πρέπει να μιμηθούν τα ξένα μεγάλα «κλαμπ» όπου βλέπουμε βασικούς ποδοσφαιριστές σε ηλικία 17 – 18 χρονών.

Ζιούστης: Ταλέντα ευτυχώς υπάρχουν αρκετά. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν εκείνοι που θα τα δουν έτσι ώστε να τα αξιολογήσουν και κατάλληλα. Μακάρι στο μέλλον να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα με τα ταλέντα έτσι ώστε κάποια μέρα να ξαναδούμε και την ομάδα της πόλης μας να στηρίζεται σε παιδιά από την περιοχή μας.

Ποιό είναι το ποδοσφαιρικό σας όνειρο;

Σαρρής: Αδιαμφισβήτητα το όνειρο κάθε νεαρού ποδοσφαιριστή είναι να αγωνιστεί σε μια μεγάλη ομάδα. Το δικό μου όνειρο όμως είναι κάποια στιγμή να καταφέρω να αγωνιστώ σε ένα γεμάτο γήπεδο με φανταστική ατμόσφαιρα. Και επειδή όνειρα μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χωρίς κόστος, δεν κρύβω πως θέλω σε βάθος χρόνου να βγω στο εξωτερικό.

Ζιούστης: Κάποιο συγκεκριμένο όνειρο δεν έχω. Απλώς έχω μάθει πως καμία σκέψη δεν αποτελεί όνειρο και πως με σκληρή δουλειά όλα επιτυγχάνονται.

Τι ήταν αυτό που σας προκάλεσε εντύπωση την περασμένη χρονιά και το θεωρείτε άξιο αναφοράς;

Σαρρής: Για εμένα η σεζόν που μόλις πέρασε ήταν αρκετά περίεργη. Ερχόμουν σε έναν άγνωστο τόπο χωρίς να ξέρω τίποτα για αυτόν. Ξεκινώντας η χρονιά και βλέποντας τις πρώτες αγωνιστικές από τον πάγκο «ζορίστηκα» και πείσμωσα. Δούλεψα και σε συνδυασμό με συγκυρίες ήρθε η ευκαιρία που έψαχνα και φυσικά την άρπαξα από τα μαλλιά. Σε αυτό όλο με βοήθησαν όλοι στην ομάδα. Από τον φροντιστή, Χρήστο Μπάνο,ο οποίος φρόντιζε για όλους και για όλα, μέχρι και τον τελευταίο διοικητικό. Αυτό δε νομίζω να συμβαίνει σε πολλές ομάδες και ήταν αυτό που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.

Ζιούστης: Εμένα προσωπικά μου έμεινε σίγουρα η συμμετοχή στον τελικό κυπέλλου ΕΠΣΛ σε συνδυασμό με την καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Επίσης, σημείο αναφοράς είναι και ο σοβαρός τραυματισμός του συμπαίκτη μου Λεωνίδα Τάχα στην αναμέτρηση με το Καλοχώρι, ο οποίος θα τον αφήσει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα χρόνο.

*Ευχαριστούμε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας “ΠΕΤΡΩΤΟΣ ΒΙΒΛΙΑ”, Ιωάννη Πετρωτό για την παραχώρηση του χώρου εργασίας του για τις ανάγκες της φωτογράφησης.