Κάντε Πρωτομαγιά στην Καρυά Ολύμπου και στους “Θεούς του Ολύμπου”

Κάντε Πρωτομαγιά στην Καρυά Ολύμπου και στους “Θεούς του Ολύμπου”

Οι Θεοί του Ολύμπου σας προσκαλούν να κάνετε παρέα Πρωτομαγιά στην αυλή τους στην Καρυά Ολύμπου.

Σε ένα μαγευτικό αλλά και υπέροχο χώρο μέσα στο καταπράσινο Δάσος του Ολύμπου που περιλαμβάνει που περιλαμβάνει αγάλματα των Θεών, την πηγή Ολύμπου, λίμνες με πέστροφες, ποταμάκι, καταρράκτη, όπως επίσης και το μοναδικό πάρκο αναψυχής όπου περιλαμβάνει μια ταβέρνα με υπέροχη κουζίνα, καφέ μπαρ, αναψυκτήριο καθώς και παιδότοπο, για τους νεαρούς μας φίλους.

Ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή:

Η Καρυά, έδρα της ομώνυμης διευρυμένης κοινότητας, απέχει από την Ελασσόνα 38 χλμ. και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ.

Το όνομά της το πήρε μάλλον από τις άφθονες καρυδιές (“Καρυές”) που πάντα υπήρχαν στην περιοχή. Μια δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία προήλθε από παραφθορά του ονόματος “Κάρνα”. Η Κάρνα, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν μια Νύμφη της περιοχής, η οποία, μαγεύοντας τα παληκάρια, τα παρέσερνε στο σπήλαιό της.

Είναι χτισμένη στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ολύμπου. Η Καρυά φημίζεται για το άριστο κλίμα της και το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον.

Οι κάτοικοί της (400 το χειμώνα, 1000 το καλοκαίρι) ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την εκμετάλλευση δασικών προϊόντων.

Εκκλησίες του χωριού είναι η Αγ. Παρασκευή, ο Αγ. Νεκτάριος ενώ ενοριακός Ναός είναι ο Άγιος Νικόλαος (1806). Επίσης στην περιοχή υπάρχουν η Μονή Κανάλων (11ος αι.) με σημαντικές τοιχογραφίες, και η μονή Κλημάδων (σε απόσταση 6 χλμ. από την Καρυά και σε υψόμετρο 1150 μ.), σπουδαίο κέντρο γραμμάτων και προεπαναστατικής δράσης.

Κοντά στο χωριό υπάρχει το αξιόλογο (αλλά ανεξερεύνητο) σπήλαιο Μοριά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πολύ όμορφο είναι το πευκόδασος στη θέση Ανήλιο, και ιδανικό μέρος για εκδρομή η θέση Μπεχτές. Κοντά βρίσκεται και η βρύση Σαμαρά, που προσφέρεται για εκδρομή και έχει θαυμάσια θέα.

Πλήθη επισκεπτών έρχονται στο χωριό για όλα τα παραπάνω, καθώς και για το πανηγύρι στις 23 Αυγούστου με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, και για τη γιορτή της Μονής Κανάλων στις 8 Σεπτεμβρίου.

Από την Καρυά διέρχεται το διεθνές μονοπάτι Ο2 που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο, και όπως είναι φυσικό, το χωριό αποτελεί ιδανική αφετηρία για ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου: Μεταμόρφωση (2699 μ.), Φράγκου Αλώνι (2677 μ.), Κακάβρακα (2618 μ.), Εννέα Πύργους (2450 μ.).

Ο επισκέπτης μετά την περιήγηση μπορεί να διανυκτερεύσει στον τοπικό ξενώνα και να αγοράσει ντόπια αγνά κρέατα, τσίπουρο, τσάι του βουνού και γευστικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Γραφείο Κοινότητας: 24930 91224
Αστυνομικό Τμήμα: 24930 91333
Ιατρείο: 24930 91222
Δασικός Σταθμός: 24930 91243
Πνευματικό Κέντρο: 24930 91305

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...