Καραμπίνης: «Η δουλειά στον Απόλλωνα Λάρισας αποτυπώνεται στις επιτυχίες»

Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, ο Απόλλων Λάρισας είχε ολοκληρώσει τη στελέχωση του τεχνικού τιμ με την προσθήκη προπονητή τερματοφυλάκων.

Ο Γιάννης Καραμπίνης, ο οποίος έχει πολυετή παρουσία σε ομάδες της Γ’ εθνικής και των τοπικών πρωταθλημάτων, θεωρείται ως ένας από τους ανερχόμενους κόουτς γκολκίπερ, ενώ είναι κάτοχος UEFA Β’.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει παγώσει τα πάντα, όπως βέβαια και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Άπαντες περιμένουν την επανέναρξη των προπονήσεων και να μπουν ξανά στην κανονικότητα, έστω και αν αυτή θα έχει αρκετές διαφορές.

Ο Γιάννης Καραμπίνης μίλησε στο Sportime γι’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων, για τον Απόλλωνα Λάρισας και τους προσωπικούς του στόχους.

Πως βιώνει ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου την καραντίνα;

«Είναι μία αναπάντεχη κατάσταση που βιώνουμε πραγματικά. Για όλους μας. Κάτι που πριν από λίγο καιρό ακόμα και να το συζητάγαμε θα μας φαίνονταν απλά αδιανόητο. Είναι όμως μία πραγματικότητα και μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε την καθημερινότητά μας στις νέες συνθήκες. Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και οι αποστάσεις που πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας πρέπει να είναι απέναντι στον κίνδυνο και όχι απέναντι στο συνάνθρωπό. Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά οι άνθρωποι και όχι να αποξενωθούμε».

Η δική σου καθημερινότητα;

«Η καθημερινότητά μου, όπως όλων, έχει διαφοροποιηθεί αρκετά. Η αγωνιστική απραξία που προέκυψε δίνει τη δυνατότητα για μελέτη και επιμόρφωση πάνω στο προπονητικό αντικείμενο που ασχολούμαι εδώ και 10 χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρω την συμμετοχή μου στα πρωτοποριακά διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώνει ο σύνδεσμος προπονητών ποδοσφαίρου Αθήνας με μεγάλη επιτυχία. Δίνεται έτσι η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων με άλλους συναδέλφους προπονητές».

Υπάρχει επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές;

«Η σχέση μεταξύ προπονητή τερματοφυλάκων και των τερματοφυλάκων του είναι πάντα ιδιαίτερη και πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες που δεν υπάρχει καθημερινή επαφή στον αγωνιστικό χώρο λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. Παρόλα ταύτα η τεχνολογία, είτε μέσω των social media, είτε μέσω άλλων εφαρμογών επικοινωνίας δίνει τη δυνατότητα ώστε να μη χαθεί η άριστη σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας όλους αυτούς τους προηγούμενους μήνες».

Πιστεύεις ότι μπορεί να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα; Και πως θα γίνει η προετοιμασία;

«Σίγουρα οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι δυσμενείς και χρειάζεται προσοχή ώστε να παρθεί η πιο ασφαλής απόφαση για όλους μας. Θεωρώ, όμως, με βάση τα μέτρα που ισχύουν και τα αποτελέσματα αυτών, συγκριτικά με άλλες χώρες, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα αφού δοθεί ένα διάστημα επανένταξης των ομάδων στις προπονήσεις ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Οι εναπομείναντες αγωνιστικές στη Σούπερ Λιγκ 2 είναι μόλις δύο, συν τα play off και τα play out. Στη football league είναι μόλις τρεις. Αν κάτι από αυτά ίσως να μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί θα ήταν τα play off και τα play out και να πηγαίναμε βάσει της βαθμολογίας στο μπαράζ μεταξύ της ομάδας στη Super League 1 και της δεύτερης ομάδας στη Super League 2 απευθείας».

Υπάρχει πιθανότητα να γίνει αναδιάρθρωση. Πως το βλέπεις;

«Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει, όμως, να τη βλέπουμε ως λύση του προβλήματος που έχει προκύψει λόγω του κορονοϊού. Οι τρεις επαγγελματικές και οι τέσσερις ερασιτεχνικές κατηγορίες είναι πολλές για μία χώρα σαν την Ελλάδα οπότε μία συνένωση της Super League 2 και της Football League και ουσιαστικά η δημιουργία μιας Β’ εθνικής των δύο ομίλων (Βόρειος και Νότιος) θα ήταν ένα ιδανικό σενάριο για τη βιωσιμότητα των ομάδων αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα».

Μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό του Απόλλωνα Λάρισας για φέτος;

«Έχοντας διανύσει ουσιαστικά παραπάνω από τη μισή σεζόν, η πορεία της ομάδας μου θεωρώ ότι χαρακτηρίζεται επιτυχημένη και εντός των στόχων που είχαν τεθεί το καλοκαίρι καθώς βρίσκεται στην έκτη θέση της βαθμολογίας. Η αγωνιστική εικόνα όλων αυτών των μηνών δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι μία ομάδα δεμένη και δουλεμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε Κυριακή να κυνηγάει τη νίκη μέσα από ένα ρεαλιστικό τρόπο παιχνιδιού αναλόγως των συνθηκών που έχει να αντιμετωπίσει σε κάθε περίπτωση».

Ποιο πιστεύεις ότι είναι το βασικό συστατικό τη φιλοσοφίας του Απόλλωνα Λάρισας;

«Όταν ήρθα σε συμφωνία με τη διοίκηση του Απόλλωνα Λάρισας κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για μία ομάδα οικογένεια. Το περιβάλλον που υπάρχει και η φιλοσοφία των ανθρώπων που την απαρτίζουν είναι επαγγελματικό όπως αρμόζει σε μία ομάδα superleague 2. Αλλά παράλληλα όχι αγχωτικό και πιεστικό. Ως αποτέλεσμα αυτού η δουλειά του προπονητικού staff αποτυπώνεται στις επιτυχίες όπου έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην ομάδα 2018-2019 τρίτη θέση και φέτος 6η θεση».

Δύο λόγια για την συνεργασία σου με τον Αριάν Μπελά και όλο το προπονητικό τιμ.

«Τη συνεργασία μου με το υπόλοιπο προπονητικό τιμ θα τη χαρακτήριζα άριστη. Από τους δύο φροντιστές Νίκο Ζουμπελούλη και Βάιο Μάλλιο, τον φυσικοθεραπευτή Τάσο Δαγκλή, τον γυμναστή Κώστα Μαργαρίτη, όσο και με τον assistant coach Κώστα Κολομητρούση, αλλά και των Head coach Αριάν Μπέλα. Φυσικά γνώριζα το όνομα του κυρίου Μπελά από τη μέχρι τώρα πορεία που έχει διαγράψει στο ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον έχω τη χαρά να συνεργαζόμαστε στον Απόλλωνα Λάρισας. Θα τον χαρακτήριζα έναν προπονητή με ρεαλιστικές ιδέες, οξυδερκή και ακομπλεξάριστο με τους συνεργάτες του καθώς δίνει το χώρο που χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά».

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και τα όνειρα που κάνεις για το μέλλον;

«Μπορώ να πω ότι οι στόχοι μου πραγματοποιούνται βήμα-βήμα. Αυτό εξάλλου φαίνεται από την δεκαετή μέχρι τώρα πορεία μου, η οποία ξεκίνησε από την τελευταία ερασιτεχνική κατηγορία και φτάνει μέχρι αυτή τη στιγμή στη superleague 2. Όσον αφορά τα σχέδια για το μέλλον θα παραμείνω στο δρόμο που έχω πάρει μέχρι τώρα συλλέγοντας τις εμπειρίες όλων αυτών των ετών και πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο τρόπος για να επιτύχω σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο».

Τέλος, θέλω να μας πεις για τα μυστικά ενός επιτυχημένου γκολκίπερ.

«Το βασικό συστατικό της καλής απόδοσης ενός τερματοφύλακα, εκτός από την ρεαλιστική και ποιοτική προπόνηση, είναι η διαπροσωπική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αυτού και του προπονητή του. Πιστεύω ο ρόλος του προπονητή τερματοφυλάκων είναι πιο σύνθετος από αυτό που φαίνεται προς τα έξω και παίζει ρόλο το πόσο μπορεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες του τερματοφύλακα του την εκάστοτε χρονική στιγμή. Μ’ αυτό πορεύομαι και αυτό θα συνεχίσω να κάνω και τα επόμενα χρόνια της προπονητικής μου καριέρας».