«Κατάπτωση εγγυητικής» και επιπτώσεις…

Τα πρώτα που θα σου έρθουν στο μυαλό όταν διαβάζεις πως κατέπεσε η εγγυητική επιστολή μιας ΠΑΕ είναι δύο. Τι είναι η εγγυητική επιστολή και τι πρόβλημα αντιμετωπίζει η ομάδα;

Τόσα και τόσα ακούγονται και γράφονται τα τελευταία χρόνια, από τότε που όλες οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, οικονομικά τουλάχιστον, έχουν πάρει την «κατιούσα». Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε «κατάπτωση εγγυητικής»;

Όπως όλες οι ΠΑΕ, έτσι και η ΑΕΛ για να μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, καταθέτει μία εγγυητική επιστολή αρκετών χιλιάδων ευρώ, την οποία εκδίδει μία τράπεζα. Όταν λοιπόν η ΠΑΕ δεν… φροντίζει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και ο οργανισμός που αξιώνει χρήματα από τη ΠΑΕ προσφύγει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να εξασφαλίσει τα λεφτά που του οφείλονται, τότε η Επιτροπή συνεδριάζει.

Αν αποφασίσει λοιπόν την κατάπτωση της εγγυητικής, τότε καλείται η τράπεζα να καταβάλλει άμεσα το ποσό που χρωστάει η ΠΑΕ, μέσω του ποσού που αναγράφεται στην εγγυητική. Ουσιαστικά λοιπόν η τράπεζα πληρώνει τα χρέη.

Από ‘κει και πέρα τι γίνεται. Ο οφειλέτης, πρέπει εντός ολίγων 24ώρων να δώσει αυτός με τη σειρά του στη τράπεζα, το ποσό που έδωσε η ίδια για να πληρώσει τις οικονομικές του οφειλές. Αλλιώς έρχονται οι… επιπτώσεις.

Πρώτον αν συνέβαινε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, εκτός από αφαίρεση βαθμών, ίσως να έχανε και κάποιες αγωνιστικές η ΠΑΕ άνευ αγώνος. Επίσης αν μέσα σε 15 μέρες δεν καταθέσει το εν λόγω χρηματικό αντίτιμο,  τότε κινδυνεύει με μη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Και αυτό είναι ίσως αυτό που ανησυχεί την ΑΕΛ. Μήπως δεν πάρει αδειοδότηση σε δεύτερο βαθμό, παρόλο που ο «φάκελος» της ήταν σε «καθαρή» οικονομική κατάσταση στον πρώτο. Αν αποτελεί πρόβλημα ή όχι, μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.