Κώστας Μαλουμίδης: Το “μαύρο φτερό”

Εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια στήλη στο ArenaLarissa.gr.

Από την ονομασία της και μόνο, καταλαβαίνει ο καθένας και το περιεχόμενό της. Άγνωστες ή λιγότερο γνωστές στιγμές από την ιστορία της κορυφαίας επαρχιακής ομάδας, της ΑΕΛ, επενδεδυμένες με την τεχνολογία και ότι αυτή μας προσφέρει.

Θα χρειαστούμε βέβαια και την δική σας βοήθεια, την συμμετοχή σας. Τόσο υλικά, όσο και ηθικά. Συγχωρέστε μας εκ των προτέρων όποια λάθη γίνουν, άλλωστε το συναίσθημα, εκείνο της αγάπης για την ΑΕΛ, γέννησε αυτή την στήλη.

Και μέχρι να συμπληρώσουμε 1964… ιστορίες έχουμε πολύ δρόμο!

Ας ξεκινήσουμε. Στην ιστορία της ΑΕΛ, υπήρξαν ποδοσφαιριστές με εξαίρετο ταλέντο, οι οποίοι δεν πανηγύρισαν κάποιο τίτλο. Αυτό συνέβη κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980.

Σίγουρα όμως οι συγκεκριμένοι βοήθησαν στο να μπουν τα θεμέλια, ώστε το οικοδόμημα της ΑΕΛ να ορθώσει σιγά σιγά το ανάστημά του, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία που συνοδεύτηκε με τίτλους την δεκαετία του 1980 και τις μετέπειτα επιτυχίες.

Ένας από αυτούς, είναι ο Κώστας Μαλουμίδης ή “Μαύρο φτερό” όπως ήταν το παρατσούκλι του, το οποίο προήλθε από την ευκινησία του στο χορτάρι και το μελαψό του δέρματος του.

Πολλοί δε, τον φώναζαν χαϊδευτικά “Μαλούμα” και κάποιοι άλλοι του απέδωσαν το προσωνύμιο “φονιάς”, για να πικάρουν τους οπαδούς του παοκ, που  είχαν “προλάβει” να το αποδώσουν στον Δημόπουλο.

Ποιός να ξέχασει άλλωστε το “Μαλούμα, Μαλούμα εσύ εισαι ο φονιάς, και όχι ο Δημόπουλος ο παλιοπ**στ**ας” που δονούσε το Αλκαζάρ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπως και το “Φόρτσα Μαύρο Φτερό”.

Ντεμπουτάρισε με την βυσσινί φανέλα στις 7/10/1979, στο εκτός έδρας ματς της ΑΕΛ με την Δόξα Δράμας, όπου περασε σαν αλλαγή στο 36’ λεπτό.

Κατέγραψε 182 συμμετοχές και  πέτυχε 31 γκόλ, ενώ ήταν και 3 φορές διεθνής.

Κατέκτησε τον άτυπο τίτλο του δευτεραθλητή με την ομάδα της ΑΕΛ το 1983, ενώ συμμετείχε βασικός στους τελικούς κυπελλου τις χρονιές 1982 και 1984 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκο, όπου η ΑΕΛ δεν κατάφερε να επιστρέψει με τα τρόπαια στον κάμπο.

Εκπληκτικός τεχνίτης, αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως αν ήταν Βραζιλιάνος, θα είχε κάνει μεγαλύτερη καρίερα για τα δεδομένα της εποχής, μιας και με τις ενεργειές του αποσυντόνιζε τις αντίπαλες άμυνες.

Πλέον, εργάζεται ως καθηγητής χημείας στην Έδεσσα και ασχολείται ενεργά με την ομάδα που τον ανέδειξε, αυτήν του Εδεσσαϊκού.

BONUS video

Στις 29/5/1983 , η ΑΕΛ αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης. Μόλις στο 5’ λεπτό, οι βυσσινί ανοίγουν το σκόρ και το “κρατάνε” ως το τέλος.

Δράστης ποιός άλλος, το “μαυρο φτερό”. Αφού βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας, τελείωσε υποδειγματικά την φάση, αναγκάζοντας τους οπαδούς να ελπίζουν – μαθηματικά – για πρωτάθλημα.

Βέβαια το βίντεο μας θυμίζει ένα ακόμη παρόμοιο γκολ…

https://youtu.be/UL-vyYXBe9o

Μας βρίσκετε στο Facebook στην σελίδα που δημιουργήθηκε για την στήλη:

www.facebook.com/1964vyssiniistories