Λάζαρος Χαιρετίδης: “Η ομαδική δουλειά, το μυστικό της επιτυχίας”

Ένας από τους φετινούς πρωταγωνιστές του Νομού μας είναι ο Λάζαρος Χαιρετίδης. Μαζί με την Ελασσόνα και το εφηβικό της τμήμα κατάφεραν και ξαναέφεραν το λαρισινό μπάσκετ ξανά στο προσκήνιο. Με την συμμετοχή τους στο Τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος στα Τρίκαλα και αφού νωρίτερα είχαν αποκλείσει, αρχικά στην πόλη μας τον Κεραυνό στην συνέχεια τον Αίολο Τρικάλων ενώ στην επόμενη φάση, η οποία έλαβε χώρα στην Θήβα, ξεπέρασε το εμπόδιο του Εργοτέλη και της Λιβαδειάς, εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριο για την Τελική φάση.

Πέραν τούτου, ο Χαιρετίδης αποτέλεσε βασικό στέλεχος της επιτυχίας της ανδρικής ομάδας και της επανόδου της, στην Α’1 ΕΣΚΑΘ.

Αρκετές αν μη τι άλλο οι διακρίσεις για έναν νέο μόλις στα 19 του έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του για να δουλέψει και να καταξιωθεί στον χώρο.

Σε μια απολογιστική συνέντευξη στο ArenaLarissa.gr μας μίλησε για χαμένα ταλέντα, για όμορφες καταστάσεις που μόνο μέσα από τον αθλητισμό ζεις, έκανε λόγο για την καθοδική πορεία του Λαρισινού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «μυστικό» της επιτυχίας της Ελασσόνας.

Φέτος με την ομάδα της γεννέτηρας σου, την Ελασσόνα, καταφέρατε και τερματίσατε 6η στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων στην Ελλάδα…

Αυτήν η επιτυχία μας δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τυχαία. Ήμασταν μια ομάδα που δούλευε μαζί με τον ίδιο προπονητή και τους ίδιους παίκτες, σαν οικογένεια έχοντας ως στόχο να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα. Στο μυαλό όλων μας υπήρχε το όνειρο της συμμετοχής στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Η συμμετοχή και μόνο ήταν μια δικαίωση για μας και μια απάντηση σε όλους όσους μας είχαν ξεγραμμένους, και μιλώ συγκεκριμένα για τις ομάδες της Λάρισας.

Στον αγωνιστικό τομέα τι ήταν αυτό το οποίο αλλάξατε και σας οδήγησε ένα βήμα πριν από την κορυφή;

Από την στιγμή που φτάσαμε στην τελική φάση, δεν υπήρχε κανένα άγχος για εμάς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πηγαίναμε για διακοπές στα Τρίκαλα. Όλα τα παιδιά δώσαμε το «μάξιμουμ» των δυνατοτήτων μας και προσπαθήσαμε να φανούμε όσο το δυνατόν περισσότερο ανταγωνιστικοί προς τα μεγαθήρια που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όπως ο ΠΑΟ, Άρης και Καλλιθέα.

Γνωρίζοντας την κρισιμότητα των παιχνιδιών όπου το ένα διαδεχόταν το άλλο, υπήρχε το στοιχείο του άγχους στην ομάδα και πως ήταν το κλίμα γενικότερα.

Άγχος σίγουρα υπήρχε πριν από κάθε αναμέτρηση, άλλοτε σε μεγάλο βαθμό και άλλοτε σε μικρότερο, αναλόγως και την αναμέτρηση που είχαμε μπροστά μας. Από εκεί και πέρα η βοήθεια του προπονητή, της διοίκησης και γενικότερα το κλίμα της ομάδας, συντέλεσαν καταλυτικά ώστε η λέξη «άγχος» να μας είναι άγνωστη.

Η αλήθεια είναι πως σε πολλά παιχνίδια πήρες την τύχη της ομάδας στην πλάτη σου…

Δεν μπορώ να πω ακριβώς ποιο είναι το ποσοστό που μου αναλογεί στην ομάδα. Αυτό που εγώ έβλεπα στην ομάδα μου είναι πως όποια στοιχεία έλλειπαν από κάποιον τότε ερχόταν κάποιος άλλος για να καλύψει κάποιες τυχόν αδυναμίες, φτάνοντας έτσι όλοι μαζί στο 100%.

Όμως σίγουρα λόγω και της θέσης στην οποία και αγωνίζομαι (πλέιμεκερ), η οργάνωση του παιχνιδιού της ομάδας περνούσε από τα δικά μου χέρια αλλά όπως προείπα, όλοι οι συμπαίκτες μου και εγώ είχαμε το ίδιο μερίδιο σε αυτήν την μεγάλη επιτυχία.

Το Ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί αρκετά, πόσο μάλλον το Λαρισινό…

Βλέπουμε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Στο πρώτο γκρουπ ανήκει ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και στο δεύτερο όλες οι υπόλοιπες ομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρακολουθούμε ένα όχι και τόσο ενδιαφέρον και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Το Λαρισινό μπάσκετ από την μεριά του εκεί που μεγαλουργούσε με δύο ομάδες στην Α’1 και έπαιζε τον δικό του καθοριστικό ρόλο, πλέον με την αρνητική συμβολή ορισμένων ανθρώπων έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη των «μεγάλων» κατηγοριών.

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν ταλέντα στον Νομό μας;

Ταλέντα υπάρχουν αλλά δεν αξιοποιούνται σωστά. Αυτό συμβαίνει λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού ο οποίος και απαιτεί έμπειρους παίκτες. Όπως είχαμε δει και παλαιότερα με την ΑΕΛ και την Ολύμπια όπου προκειμένου να πρωταγωνιστήσουν άφηναν εκτός αγωνιστικής δράσης ορισμένα ταλέντα που είχαν στην διάθεση τους.

Για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο θα πρέπει οι παράγοντες που υπάρχουν να προσέχουν περισσότερο και να «προωθούν» κάποιους παίκτες οι οποίοι φαίνονται ότι μπορούν στο μέλλον να κάνουν την διαφορά και γενικά ότι μπορούν να προσφέρουν.

Πριν από μια βδομάδα ανακοινώθηκε η μεταγραφή σου στον Αστέρα Λάρισας, ομάδα Γ’ Εθνικής κατηγορίας…

Ήταν κάτι το οποίο ήθελαν και οι δύο πλευρές και παίρνοντας και το οριστικό «οκ» από την διοίκηση της Ελασσόνας το αρχικό «φλερτ» τελικώς οδηγήθηκε σε «γάμο».

Ποιος ήταν ο λόγος που προτίμησες τον Αστέρα έναντι άλλων προτάσεων που είχες στην διάθεση σου;

Σίγουρα πριν την μετακόμιση σε οποιαδήποτε ομάδα κοιτάς αρκετά πράγματα. Όπως η κατάσταση της διοίκησης, το ήδη υπάρχον ρόστερ, το τεχνικό τιμ, τις συνθήκες προπόνησης και γενικότερα το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα. Όλα αυτά τα στοιχεία τα συγκέντρωσε ο Αστέρας γίνοντας έτσι αυτομάτως ο επόμενος σταθμός της καριέρας μου.

Για το ArenaLarissa.gr…

Αποτελεί μια προσπάθεια νεαρών παιδιών με αρκετή αγάπη σε αυτό που κάνουν, κάτι το οποίο νομίζω πως και είναι το μυστικό της επιτυχίας.

*Ευχαριστούμε το κατάστημα “Motel”, για την παραχώρηση του χώρου για την φωτογράφηση.