Μοναχά Λάρισα – Δύο λέξεις, τρείς ιστορίες

Όταν κάποιος οπαδός της ΑΕΛ, ακούσει την λέξη monaxa larissa (μοναχά Λάρισα), 3 πράγματα θα του έρθουν αμέσως στο μυαλό:

1) Το σύνθημα “Στις χαρές και στις λύπες κοντά” που στο τελειωμά του αναφέρεται το “Μοναχά Λάρισα”,

2) Το παλιό ποδοσφαιρικό στέκι της πόλης, κάπου στην Κοραή, που το μόνο πλέον που θυμίζει την υπαρξή του, είναι η ταμπέλα στο “κούτελο” του καταστήματος που έχει παραμείνει στο πέρασμα των χρόνων. Λειτούργησε 3 χρόνια, από το 2007 ως το 2010 ενώ φιλοξένησε την εκδήλωση – αφιέρωμα στην κυπελλούχο ΑΕΛ του 1985, παρουσία αρκετών παικτών της εποχής, 2 μέρες πριν τον τελικό κυπέλλου στον Βόλο, το 2007, όπου η ΑΕΛ στέφθηκε για δεύτερη φορά κυπελλούχος στην ιστορία της.

και 3) το κανάλι στο youtube.com.

3.861 βίντεο με αποκλειστική αναφορά στην ΑΕΛ, από ρεπορτάζ της τηλεόρασης, αγώνες ολόκληρους ή φάσεις, slideshow με εικόνες πρόσφατες ή από το παρελθόν, συνθέτουν ένα μαγευτικό παζλ περιήγησης στην “βυσσινί” ιστορία που έγραψε και συνεχίζει να γράφει η ΑΕΛ στα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ποιος κρύβεται όμως πίσω από αυτήν την προσπάθεια; Συνομιλήσαμε διαδικτυακά με τον Νίκο – “monaxalarissa” . Ο ίδιος μας ζήτησε να δημοσιοποιήσουμε μόνο το μικρό του όνομα και το σεβόμαστε απόλυτα.

Σκιαγραφώντας  το προφίλ του “monaxalarissa”, μπορούμε να αναφέρουμε πως πρόκειται για ένα απλό οπαδό της ΑΕΛ, ο οποίος ξεκίνησε την προσπάθεια συλλογής αρχειακού υλικού της ομάδας τυχαία, περίπου 10 χρόνια πριν. Ο τόπος διαμονής του, τα τελευταία 8 χρόνια είναι αρκετά μακριά από την Θεσσαλική “πρωτεύουσα”, χωρίς όμως αυτό να στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια που κάνει.

Από την εκδήλωση στο ποδοσφαιρικό στέκι “Μοναχά Λάρισα”

Δέκα χρόνια πριν λοιπόν, ο Νίκος, έβαλε σκοπό, να “μαζέψει” φάσεις ή ολόκληρους αγώνες της ΑΕΛ, με σκοπό να δημιουργήσει ένα “ιστορικό κανάλι” στην πλατφόρμα του youtube. Όπως μας αναφέρει, από τους 2.000+ αγώνες που έχει δώσει η ΑΕΛ, κατάφερε για την ώρα – με την βοήθεια κι άλλων συνοπαδών – να οπτικοποιήσει περίπου 1.000+, επίτευγμα τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πως όλο αυτό, τα τελευταία 8 χρόνια γίνεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Λάρισα, πράγμα που δυσκολεύει την πρόσβαση σε πηγές αρχειακού υλικού.

Μας εξηγεί πως μεγάλο μέρος της συλλογής του – που δεν περιορίζεται μόνο στην δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού στο youtube – βασίζεται στους απλούς φίλους της ΑΕΛ και στην ανυστερόβουλη αγάπη τους για την ομάδα και όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε τέτοιος όγκος “βυσσινί” αρχείου.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε έχει διπλό περιεχόμενο. Βλέποντας τους αγώνες ή τις φάσεις , θέλουμε να αισθανθούν υπερήφανοι οι παλαιότεροι οπαδοί της ομάδας και από την άλλη να γνωρίσουν την σπουδαία ιστορία της ΑΕΛ οι νεότεροι. Ο στόχος μου και προσωπικά και όλων όσων ασχολούνται είναι να γίνει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αρχείο για τις επόμενες γενιές.

Στο τελείωμα της διαδικτυακής μας κουβέντας, έγινε αναφορά στα χρήματα τα οποία έχουμε δαπανήσει από το υστέρημά μας για την κοινή μας αγάπη, συμφωνώντας όμως ότι δημιουργούμε μεγάλη παρακαταθήκη, ανεκτίμητης αξίας, κάνοντας ουσιαστικά ένα χόμπι. Και τι σύμπτωση! Αν αναζητήσει κανείς τις ρίζες της λέξης χόμπι, θα τις βρει κάπου στον 13ο αιώνα, όπου τότε η λέξη “χόμπυν” σήμαινε μικρό άλογο. Για εμάς όμως το άλογο θα είναι πάντα μεγάλο! Και νομίζω, σε αυτό συμφωνούμε όλοι!

BONUS VIDEO

“ΑΕΛΑΡΑ μου σε αγαπώ,
όπου παίζεις μαζί σου κι εγώ,
στις χαρές και στις λύπες κοντά,
ΜΟΝΑΧΑ ΛΑΡΙΣΑ”

Μας βρίσκετε στην σελίδα της στήλης στο Facebook.