Νίκος Γκάλης: O Έλληνας Θεός γιορτάζει! (pics & vids)

Ο Νίκος Γκάλης έχει τα γενέθλια του, κλείνει τα 62 του χρόνια και πλέον τα λόγια έχουν γίνει περιττά για τον θεό του ελληνικού μπάσκετ.

«O νικητής είναι κάποιος που αναγνωρίζει το ταλέντο που του έχει δώσει ο Θεός, δουλεύει για να το κάνει ικανότητα και το χρησιμοποιεί για να πετύχει τον στόχο του».

Αυτή η δήλωση του Λάρι Μπερντ θα μπορούσε να είναι γραμμένη για τον Νίκο Γκάλη. Τον μεγαλύτερο νικητή που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ, που πήρε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο που τον προίκισε ο Θεός, δούλεψε σκληρά και απόλαυσε την επιτυχία, που ήταν αδύνατον να μην τον βρει στην πορεία και να μην τον λούσει με το φως της.

Είναι μερικές ημέρες που οι λέξεις πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή μοιάζουν να έχουν στερέψει επικίνδυνα και τα λόγια να έχουν χάσει την ουσία τους. Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957, κλείνει τα 62 χρόνια ζωής του και η καριέρα του και αυτά που έχει προσφέρει στο ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό εν γένει ξεπερνούν την φαντασία του πιο αισιόδοξου ανθρώπου που αγάπησε κάποια στιγμή το μπάσκετ.

Γεννήθηκε στην Αμερική, αλλά η μοίρα του και το μέλλον του ήταν γραμμένο σε γαλανόλευκο φόντο. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Άρη και έμελλε να γίνει ο απόλυτος ηγέτης, όπου και αν έπαιξε. Ο Άρης ήταν το πεπρωμένο του και έγινε ο καθοδηγητής της αυτοκρατορίας, ενώ φόρεσε και τα πράσινα του Παναθηναϊκού. Λατρεύτηκε όσο κανένας από το ελληνικό μπασκετικό κοινό και με τα γαλανόλευκα έκανε όλη την φίλαθλη Ελλάδα να τον λατρέψει, σαν να είναι παιδί της. Μπήκε σε κάθε σπίτι, ήταν εκείνος που από τα χέρια του και με το ταλέντο δημιούργησε δάκρυα στα ελληνικά μάτια και ένωσε ανθρώπους δίχως λεπτό να σκεφτούν διαφορές ή διαφωνίες.

Οι τίτλοι που έχει κατακτήσει είναι αμέτρητοι και ίσως να χάνουν την λάμψη τους όταν στέκονται δίπλα στο όνομα του Νίκου Γκάλη. Ενός ανθρώπου που γεννήθηκε και με μια πορτοκαλί μπάλα στα χέρια και κατάφερε κάτι που πολύ δύσκολα κάποιος άλλος θα καταφέρει. Να βάλει το μπάσκετ σε κάθε σπίτι και να κάνει ανθρώπους που δεν είχαν καμία επαφή με τον αθλητισμό, να το αγαπήσουν και μαζί να αγαπήσουν και τον Έλληνα γκάνγκστερ.

Στην καριέρα του αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, 2 φορές πρώτος σκόρερ του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, 4 φορές πρώτος σκόρερ σε Eurobasket και μία φορά πρώτος σκόρερ σε Μundobasket.Οι τίτλοι θα είναι πάντα εκεί να τους διαβάζουμε και να τους θυμόμαστε. Εκείνα που δεν θα ξεχαστούν ποτέ είναι συναισθήματα που έχει προκαλέσει σε όλους τους Έλληνες και οι πιτσιρικάδες που έπιασαν την μπάλα εξαιτίας του και έγιναν η συνέχεια του, κάνοντας μας υπερήφανους για τόσα πολλά χρόνια.

Κατάφερε και ένωσε όλους τους Έλληνες, ήταν ένας από εκείνους που με τον τίτλο του 1987 μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι και έφερε την απόλυτη ευτυχία, ενώ μέσα στο παρκέ έγινε το καμάρι μας. Ένας Hall of Famer που με όπλο το ταλέντο του «χόρευε» μέσα στα παρκέ και οι κινήσεις του έμοιαζαν με ποίηση βγαλμένη από τον πιο ταλαντούχο ποιητή.

Ο Νικός Γκάλης εκτός από τίτλους και διακρίσεις, κατάφερε να γίνει ο απόλυτος ΜΥΘΟΣ. Με μοναδικό του «όπλο» μια μπάλα, έδωσε απλόχερα ότι είχε μέσα στην ψυχή του και αυτό μετουσιώθηκε σε ταλέντο πάνω στο παρκέ που όμοιο του δεν έχει ξαναβγεί στην Ελλάδα.

Το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας ταξιδεύει σε στιγμές του Έλληνα Θεού!

Πηγή: gazzeta.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...