Οι ύμνοι της ΑΕΛ

Ο καθιερωμένος ύμνος της ΑΕΛ, αυτός που παίζεται στα μεγάφωνα του γηπέδου, στις εκδηλώσεις και αυτόν που έχουν ως “ευαγγέλιο” οι απανταχού οπαδοί της ΑΕΛ, είναι οι “έντεκα αετοί του Ολύμπου”.
Γράφτηκε το 1972, από τον Λάζαρο Τσιλιγγίρη, με τον Γιάννη Τσανάκα να προσθέτει την μουσική ενώ τραγουδήθηκε από τον Βάκη Γιαννούλη.
Την περίοδο εκείνη (1972-73) η ΑΕΛ, πανηγύρισε την πρώτη της άνοδο στην Α Εθνική.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1971, ο Γιάννης Τζήκας γράφει το πρώτο τραγούδι που προσπάθησε να καθιερωθεί ως ύμνος, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.Το “Είμαστε Πρωταθληταί”, που πανηγύριζε πρόωρα την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, κόλλησε στις … Σέρρες, εκεί οπου την τελευταία αγωνιστική, η ΑΕΛ δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον συνδιεκδικητη στην άνοδο Πανσερραϊκό, αλλά και όλο το πρακράτος του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο διαιτητής έκλεισε τα μάτια στο βρώμικο παιχνίδι των Σερραίων, δεν έδωσε 2 καταφανέστατα πέναλντι στην ΑΕΛ, ενώ επέτρεψε στον ποδοσφαιριστή Στεφανίδη να αγωνιστεί κανονικά, ενώ ήταν τιμωρημένος!
Η ΑΕΛ κατέθεσε ένσταση, που ενώ έγινε δεκτή από την ΕΠΟ, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της Χούντας των συνταγματαρχών!
Χιλιάδες Λαρισαίοι (περίπου 3.000) επιστρέφουν στην Λάρισα με σπασμένα αυτοκίνητα και προχωρούν σε διαδήλωση στην Κεντρική πλατεία.Συμβολικά, σπάνε το “Σερραϊκό”, ενώ η συγκεντρωσή τους θεωρείται μια από τις λίγες με αντιδιδακτορικό περιεχόμενο που συνέβησαν στην Ελλάδα την επταετία.
Μοιραία, το “ειμαστε πρωταθληταί”, που τραγουδήθηκε από τους Τ. Κασιμάτη – Α. Λαζάρου – Γ. Θεοφιλόπουλο, περνάει στην ιστορία.

Το 1988, ο Νίκος Παταβούκας, γράφει τους στίχους, την μουσική και τραγουδάει μαζί με την Μαρία Αιγαιοπούλου το “Λάρισα Ελλάδα, Λάρισα Ευρώπη”, με αφορμή τις εμφανίσεις της ΑΕΛ στην Ευρώπη, που χωρίς ίχνος υπερβολής, η ομάδα εκείνη δίδαξε ποδόσφαιρο με “επίθεση φωτιά,άμυνα γρανίτη” όπως αναφέρεται στο δεύτερο δίστιχο του τραγουδιού.

BONUS VIDEO

O πρώτος ύμνος της ΑΕΛ

Μας βρίσκετε, στην σελίδα της στήλης στο Facebook.