Πέτρος Βουλγαράκης: Μέσα απο το μπάσκετ δείχνω αυτό που μπορώ να πετύχω σαν άτομο

Μία από τις νεοσύστατες ομάδες στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στην Λάρισα είναι ο Εθνικός. Συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Α’1 ΕΣΚΑΘ (το ανδρικό τμήμα), κάθε χρόνο έχει άνετη παραμονή ενώ στόχος του είναι να αναδείξει νέα παιδιά.

Ένα από αυτά τα παιδιά έχουμε την τιμή σήμερα να φιλοξενούμε στο ArenaLarissa.gr, και ο λόγος για τον 15χρονο Πέτρο Βουλγαράκη, μέλος της παιδικής ομάδας του Εθνικού Λάρισας.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το μπάσκετ και ποιος ήταν ο παρακινητής σου;

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπάσκετ από την ηλικία των 12. Οι επιτυχίες της εθνικής Ελλάδος με έκαναν να δω με άλλη «ματιά» το μπάσκετ. Ενώ βεβαία σημαντικός παράγοντας αποτέλεσε και ο πατέρας μου, που με ώθησε σε αυτό.

Αν σου έλεγα να δώσεις μια συμβουλή σε όλους τους συνομηλίκους σου όσον αφορά τον αθλητισμό, ποια θα ήταν αυτήν;

Βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της παχυσαρκίας στους έφηβους κυρίως. Ο αθλητισμός δεν διαφημίζεται σωστά, έως και καθόλου και τα παιδιά δεν έχουν κάποιο κίνητρο. Αυτό που θα έλεγα είναι εάν μπορούν οι έφηβοι να ασχολούνται όσες περισσότερες ώρες μπορούν με τον αθλητισμό. Με αυτό τον τρόπο και ο αθλητισμός δε θα χάνεται αλλά και τα παιδιά θα έχουν μια καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ποιό θεωρείς πως είναι το μυστικό της επιτυχίας στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ;

Το μυστικό της επιτυχίας στον αθλητισμό είναι σίγουρα η καθημερινή προπόνηση αλλά και η καλή φυσική κατάσταση που στην ουσία προέρχεται από αυτήν. Η επιτυχία «κλειδώνει» σε συνδυασμό με την ενέργεια το πάθος και τη συγκέντρωση. Πολύ σημαντική είναι και η υποστήριξη από δικούς σου ανθρώπους που σε βοηθάνε στις δύσκολες στιγμές. Όλα αυτά είναι στοιχειά που και στο μπάσκετ αλλά και γενικότερα στον αθλητισμό βοηθούν στην επιτυχία.

Νομίζεις πως ένας νεαρός μπορεί να συνδυάσει σωστή εκπαίδευση και καθημερινό αθλητισμό στις μέρες μας;

Η σωστή εκπαίδευση με τον καθημερινό αθλητισμό είναι ένας δύσκολος συνδυασμός αλλά όχι ακατόρθωτος λόγω του φόρτε των μαθημάτων που πλέον όλοι οι νέοι έχουμε. Όλα μπορούν να γίνουν όταν ένας αθλητής έχει ένα οργανωμένο πρόγραμμα στην καθημερινότητα του με το οποίο ούτε θα αφήνει τα μαθήματα του, ούτε θα χάνει ώρες από τις καθημερινές του προπονήσεις.

Πόσο σημαντικό θεωρείς πως είναι το «καλό κλίμα» μέσα σε μια ομάδα και πως αυτό μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόδοση σας, σαν σύνολο;

Το «καλό κλίμα» είναι ίσως από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχει μια ομάδα. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμπαικτών, η συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ τους, βοηθά και στην μέγιστη απόδοση τους σαν σύνολο εντός των αγωνιστικών γραμμών. Έτσι οι παίκτες μπορούν και συνεργάζονται καλύτερα χωρίς να νιώθουν μειονεκτικά ο ένας για τον άλλον. Αυτό βοηθά αισθητά και στη πρόοδο της ομάδας.

Ποιες είναι οι σχέσεις του Πέτρου με τον προπονητή του και με τους συμπαίκτες του;

Οι σχέσεις μου με τους προπονητές μου, τους συμπαίκτες μου, αλλά και με τους παράγοντες του συλλόγου είναι οι ιδανικότερες που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ενώ αυτό το «δέσιμο» της ομάδας μάς έχει βοηθήσει όλους, ώστε να μπορέσουμε να αποδώσουμε καλύτερα.

Πόσο σημαντικό είναι για σένα το μπάσκετ;

Το μπάσκετ είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα. Είναι αυτό που με εκφράζει, αλλά μέσα από αυτό μπορώ να δείξω τι μπορώ να πετύχω σαν άτομο. Όσο υπάρχει και όσο θα παίζω θα δίνω το παν για να συνεχίζω να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ στην ομάδα μου. Έτσι, θα νιώθω και εγώ ότι υπάρχει κάτι για το οποίο αξίζει να αγωνίζομαι.

Όλα τα παιδιά στην ηλικία σου στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν κάποια μέρα να παίξουν σε μια μεγάλη ομάδα όπου και θα ανταμείβονται. Για να το πετύχεις όμως αυτό θα πρέπει να αφοσιωθείς στις προπονήσεις, γιατί μόνο μέσα από αυτές θα γίνεις καλύτερος. Θα θυσίαζες επομένως ακόμη και τα μαθήματα σου για το μπάσκετ με στόχο μια επαγγελματική καριέρα;

Όντως πολλά παιδιά από αυτήν την ηλικία σκέφτονται το μπασκετικό τους μέλλον, για μια καριέρα. Για να γίνει αυτό σίγουρα απαιτεί πολλές θυσίες. Καθημερινές προπονήσεις αλλά και ολοκληρωτική αφοσίωση σε αυτό το άθλημα, είναι πράγματα που θα πρέπει να γίνουν για να πετύχεις μια καριέρα. Από τη δικιά μου την πλευρά δεν έχω κάτι στο μυαλό μου για μια καριέρα αλλά εάν δω ότι γίνομαι καλύτερος τότε θα αφιέρωνα κάποιο χρόνο από τα μαθήματα για να κυνηγήσω το όνειρο μου.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις σου στον χώρο;

Η μοναδική μου διάκριση είναι στο σχολικό πρωτάθλημα όπου με την ομάδα του 9ου Δημοτικού σχολείου το 2008 κατακτήσαμε την δεύτερη θέση στη Λάρισα.

Οι γονείς σου σε ωθούν προς το αθλητισμό ή σε απομακρύνουν θεωρώντας πως χάνεις χρόνο από τα μαθήματα σου;

Οι γονείς μου είναι αυτοί που με ώθησαν αλλά και με παροτρύνουν στο να συνεχίσω. Ήταν οι πρώτοι που μου είπαν για το μπάσκετ όμως αυτό δεν παύει να τους κάνει επιφυλακτικούς για τα μαθήματα. Γιατί όπως και να το κάνουμε κάθε γονιός εκτός από το να βλέπει το παιδί του να συνεχίζει στον αθλητισμό, θέλει να το βλέπει και να προοδεύει στα μαθήματα του.

Τα τελευταία χρόνια το Λαρισινό μπάσκετ είναι «είδος προς εξαφάνιση»…

Όντως τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ τείνει να εξαφανιστεί και αυτό οφείλεται, εκτός από την οικονομική κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τα παιδιά. Και όπως προανέφερα τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμός δεν διαφημίζεται. Αυτό κάνει τα παιδιά να είναι αδιάφορα για αυτόν. Από την άλλη μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα ώστε να αντιστρέψουμε το κλίμα. Για παράδειγμα από την μεριά του συλλόγου μου είδα μια τεράστια προσπάθεια στην προσέγγιση παιδιών τόσο με ενημερωτικά φυλλάδια όσο και με διάφορες εκδηλώσεις. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι και δημοφιλείς άνθρωποι του μπάσκετ, αλλά και γνώστες του αθλήματος θα πρέπει να δείξουν το δρόμο, ώστε να ασχοληθούν τα παιδιά. Στην ομάδα μας ένας από τους παράγοντες είναι ο μπασκετμπολίστας κ. Νέστωρας Κόμματος, οι προπονητές μας, κ. Λιάγκας, κ. Ζάχος αλλά και ο υπεύθυνος της φυσικής κατάστασης των παικτών, κ. Μητσόπουλος.

Υπάρχουν στον νομό ταλέντα και αν ναι, πως μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά κατάλληλα;

Υπάρχουν πολλά νέα ταλέντα στο νομό όπου μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα και μέσω των ομάδων τους, αλλά και μέσω διαφόρων δοκιμαστικών που γίνονται κάθε χρόνο, όπως για παράδειγμα για τη μεικτή Θεσσαλίας.

Ποιο είναι το όνειρο σου και ποιο το ίνδαλμα σου;

Το όνειρο μου είναι να δω τον αθλητισμό να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα πέρα από τους χουλιγκανισμούς και τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων, πέρα από τα στημένα παιχνίδια, πέρα από τις διακρίσεις και πέρα από την υποτίμηση.

Τότε ο αθλητισμός θα διαφημιζόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη, τότε που όλοι θα μιλούσαν για αυτόν και που όλοι θα τον έβλεπαν σαν μια γιορτή.

Τώρα όσον αφορά το μπασκετικό μου πρότυπο, δεν έχω κάποιο αφού με το πέρασμα των εποχών αλλάζουν. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω τον θρυλικό Νίκο Γκάλη, που αν και δεν τον πρόλαβα να αγωνίζεται «ζωντανά», τον έχω δει αγωνιζόμενο σε βίντεο. Ο Γκάλης της εποχής μας νομίζω πως είναι ο σημερινός ηγέτης του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης.

Για το ArenaLarissa.gr…

θα ήθελα να ευχαριστήσω το ArenaLarissa.gr που μου έδωσε την ευκαιρία να πω την άποψη μου για το μπάσκετ αλλά και για τον αθλητισμό γενικότερα.