Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ: Αυτά κάνουν στα ντέρμπι, εκεί θα κριθεί ο τίτλος

Η αποτελεσματικότητα στην επίθεση και η ικανότητα στην άμυνα. Το build up και οι κατοχές με 10+ πάσες. Οι counter attacks και οι επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Λίγο πριν αρχίσουν τα playoffs της Stoiximan Super League, ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πώς τα πήγαν οι “μεγάλοι” στα ντέρμπι της regular season με τη βοήθεια της OPTA.

Η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League ολοκληρώθηκε και το SPORT24 ήταν πιστό στο ραντεβού του. Την Τετάρτη δημοσιεύτηκε η απόλυτη ανάλυση του πρωταθλήματος μέσω των δεδομένων της Opta / Stats Perform.

Σ’αυτήν είδατε τα πάντα. Τις επιδόσεις των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, τι έκανε το Big-5 και το πως φτιάχτηκε η βαθμολογία, τα χαρακτηριστικά των ομάδων με την μπάλα και χωρίς αυτήν, τους κορυφαίους παίκτες, αλλά και το πως πήγαν φέτος Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν τους.

Σας τα δώσαμε όλα στο πιάτο, όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Υπάρχει όμως και ένα “αλλά”. Που λέει πως ο,τι μπορεί να δει κανείς στην ανάλυση αφορά το μέχρι τώρα, το πως έφτασαν οι ομάδες μέχρι εδώ.

Μπροστά όμως έχουμε τα playoffs που θα κρίνουν τον τίτλο, σε μια ανεπανάληπτη μάχη. Και στα playoffs οι μεγάλοι θα παίξουν μεταξύ τους, θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη σε ντέρμπι.

Οπότε θα έχει δίκιο κάποιος αν πει “ωραία αυτά που κάνει η τάδε ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά πλέον δεν μετράνε, το θέμα είναι τι κάνει στα ντέρμπι, εκεί θα κριθούν όλα. Η τάδε ομάδα διατηρεί την ικανότητά της στα ντέρμπι ή αυτά τα κάνει μόνο με τους μικρούς; Η δείνα ομάδα που έχει αυτό το πρόβλημα, το έχει και στα ντέρμπι ή εκεί το διορθώνει”;

Σωστός, πάμε να το κάνουμε. Πάμε να δούμε όχι μόνο τι κάνουν Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και τι έχουν κάνει στα οκτώ ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Η εικόνα στα ντέρμπι στην επίθεση…

Αρχίζουμε με τα expected goals και την επίθεση. Οι μπλε μπάρες δείχνουν τον μέσο όρο των ομάδων στην κανονική περίοδο και οι κόκκινες την επίδοσή τους στα οκτώ ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Οι επιδόσεις του Big-5 στην επίθεση στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιδόσεις του Big-5 στην επίθεση στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Εννοείται πως οι ομάδες απειλούν λιγότερο όταν παίζουν ντέρμπι, όμως η κατάταξη παραμένει ίδια. Η ΑΕΚ είναι και στα ντέρμπι η ομάδα με τη μεγαλύτερη απειλή στην επίθεση και η μοναδική με μέσο όρο πάνω από 1.0 xGoals.

Ακολουθούν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ Παναθηναϊκός και Άρης, που όμως έχουν μεγαλύτερη “απώλεια” απειλής στα ντέρμπι.

…και στην άμυνα

Συνεχίζουμε με την ίδια ματιά στα xGoals Κατά, δηλαδή στην απειλή που δέχονται οι ομάδες. Οι μπλε μπάρες δείχνουν τον μέσο όρο των ομάδων στην κανονική περίοδο και οι κόκκινες την επίδοσή τους στα οκτώ ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Οι επιδόσεις του Big-5 στην άμυνα στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιδόσεις του Big-5 στην άμυνα στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Και εδώ μένει ίδια η κατάταξη. Προφανώς όλες οι ομάδες απειλούνται περισσότερο στα ντέρμπι, όμως η ΑΕΚ είναι αυτή που έχει τη μικρότερη μεταβολή όταν αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους μεγάλους.

Η ομάδα του Αλμέιδα ανεβαίνει από το 0.41 στο 0.56. Στα ντέρμπι δηλαδή η Ένωση απειλείται λιγότερο από το 0.59 που έχει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα.

Πόσο ψηλά παίζουν στα ντέρμπι;

Αφήνουμε τα xGoals και πάμε στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων. Αρχίζουμε με το μέσο ύψος έναρξης των κατοχών, με το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζουν οι ομάδες.

Το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζει το Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζει το Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Εννοείται πως όλοι πέφτουν πιο χαμηλά στο γήπεδο. Η ΑΕΚ όμως είναι αυτή που βάζει λιγότερο νερό στο κρασί της, η ομάδα που χάνει λιγότερο από ένα μέτρο στο γήπεδο όταν παίζει ντέρμπι.

Οι αιώνιοι έχουν τη μεγαλύτερη “υποχώρηση”, με τον Ολυμπιακό να “χάνει” τρία μέτρα και τον Παναθηναϊκό άλλα δύο.

Κατοχές με 10+ πάσες και επιθέσεις με buildup

Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες, στις φορές δηλαδή που οι ομάδες του Big-5 αλλάζουν την μπάλα δέκα ή περισσότερες φορές και στο πόσο το κάνουν στα ντέρμπι.

Οι κατοχές με 10+ πάσες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι κατοχές με 10+ πάσες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που κάνει τις περισσότερες τέτοιες κατοχές στο πρωτάθλημα, όμως στα ντέρμπι η ομάδα του Μίτσελ πέφτει κάτω από τον Παναθηναϊκό και τον Άρη, οριακά πάνω από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Συνεχίζουμε με τις επιθέσεις με buildup. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα κάνει 10 ή περισσότερες πάσες και με αυτές φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Οι επιθέσεις με buildup των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιθέσεις με buildup των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Μπορεί ο Ολυμπιακός να χάνει την πρωτιά στις κατοχές με 10+ πάσες, αλλά στις επιθέσεις με αυτόν τον τρόπο οι ερυθρόλευκοι είναι πρώτοι και στα ντέρμπι.

Αξιοσημείωτη η πτώση του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είναι 2η στο πρωτάθλημα στις επιθέσεις με buildup, αλλά στα ντέρμπι πέφτει από το 2.8 στο 0.4, κάτω ακόμα κι από την ΑΕΚ, που ούτως ή άλλως έχει χαμηλή επίδοση, γιατί δεν παίζει με αυτόν τον τρόπο.

Άμεσες επιθέσεις

Πάμε και στις άμεσες επιθέσεις. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα ξεκινάει από το δικό της μισό του γηπέδου και κάθετα, με μακρινή πάσα ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Οι άμεσες επιθέσεις των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι άμεσες επιθέσεις των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Η ΑΕΚ είναι μακράν πρώτη στις άμεσες επιθέσεις στο πρωτάθλημα, όμως η ομάδα του Αλμέιδα αυξάνει την επίδοσή της στα ντέρμπι, ανεβαίνει από το 2.3 στο 2.5.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι στην 4η και 5η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά στα ντέρμπι ανεβαίνουν στη 2η και 3η θέση, αφού δεν έχουν την πτώση που έχουν ΠΑΟΚ και Άρης.

Πόσο πατάνε περιοχή στα ντέρμπι;

Ας δούμε και το που καταλήγουν όλα αυτά. Στις ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Η ΑΕΚ διατηρεί την πρωτιά της και μάλιστα καταφέρνει στα ντέρμπι να πατάει περιοχή σχεδόν όσο πατάει ο ΠΑΟΚ σε όλα τα ματς και περισσότερο από τους μέσους όρους πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού και του Άρη.

Για τον Παναθηναϊκό υπάρχει ένα ζήτημα εδώ, αφού στα ντέρμπι οι πρωτοπόροι πέφτουν στις μόλις 11.4 ενέργειες στην περιοχή, από τις 22.7 που είναι ο μέσος όρος τους.

Οι μεγάλες ευκαιρίες

Με τις μεγάλες ευκαιρίες κλείνουμε τη ματιά στο τι κάνουν οι ομάδες με την μπάλα.

Οι μεγάλες ευκαιρίες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι μεγάλες ευκαιρίες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Όλοι έχουν πτώση, αλλά ΑΕΚ και Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που μπορούν να πουν πως και στα ντέρμπι διατηρούν την ικανότητα για μεγάλες ευκαιρίες.

Δραματική η πτώση του Άρη, που στο πρωτάθλημα έχει ίδιο μέσο όρο με τον Παναθηναϊκό και στα ντέρμπι έχει δύο(!) μεγάλες ευκαιρίες σε οκτώ ματς.

Πόσο ψηλά πιέζουν στα ντέρμπι;

Αφήνουμε την μπάλα και πάμε να δούμε τι κάνουν οι ομάδες του Big-5 χωρίς αυτήν. Αρχίζουμε με την πίεση ψηλά και το PPDA.

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα “παρέμβει” με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο. Οι μπλε μπάρες είναι οι ομάδες στο πρωτάθλημα και οι κόκκινες στα ντέρμπι.

Η πίεση ψηλά των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Η πίεση ψηλά των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Η ΑΕΚ στα ντέρμπι πιέζει ψηλά στο γήπεδο σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που το κάνει σε όλα τα ματς. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός γίνονται πιο “παθητικοί” και έτσι 2ος στην πίεση στα ντέρμπι είναι ο Παναθηναϊκός.

Οι κατοχές που επιτρέπουν και οι επιθέσεις με buildup

Συνεχίζουμε με τις κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες που “επιτρέπουν” στους αντιπάλους τους οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν στον αντίπαλο οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν στον αντίπαλο οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Η ΑΕΚ διατηρεί την πρωτιά με μεγάλη απόσταση, χάρις στην εξωφρενική της πίεση, ενώ από τους άλλους τέσσερις μεγάλους, μόνο ο Παναθηναϊκός αφήνει κάτω επτά τέτοιες κατοχές στα ντέρμπι.

Συνεχίζουμε με τις επιθέσεις με buildup. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αφήνει τον αντίπαλο να κάνει 10 ή περισσότερες πάσες και με αυτές φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην περιοχή της.

Οι επιθέσεις με buildup τπου δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιθέσεις με buildup τπου δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Κι όμως, η ΑΕΚ καταφέρνει και βελτιώνει την επίδοσή της στα ντέρμπι, αφού η Ένωση έχει δεχθεί μόλις μία(!) επίθεση με buildup στα οκτώ ντέρμπι που έχει δώσει.

Ανησυχητικό για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως στα ντέρμπι “σκαρφαλώνει” στη χειρότερη θέση του Big-5.

Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται

Πάμε και στις άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Ο Ολυμπιακός δέχθηκε τις λιγότερες στο πρωτάθλημα, αλλά στα ντέρμπι ανεβάινει από το 0.9 στο 1.4, τη χειρότερη επίδοση του Big-5, πάνω κι από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Αντίθετα, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στα ντέρμπι.

Οι ενέργειες στην περιοχή τους και οι μεγάλες ευκαιρίες των αντιπάλων

Μεταφερόμαστε στην περιοχή, να δούμε πόσες ενέργειες δέχονται σε αυτήν οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι ενέργειες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στην περιοχή τους, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι ενέργειες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στην περιοχή τους, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


ΑΕΚ και Ολυμπιακός διατηρούν τις πρώτες θέσεις, με τους ερυθρόλευκους να έχουν μεγαλύτερη άνοδο.

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα ζήτημα, αφού στα ντέρμπι δέχεται 18.3 ενέργειες στην περιοχή του, μακράν τη χειρότερη επίδοση των μεγάλων.

Και κλείνουμε με τις μεγάλες ευκαιρίες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι μεγάλες ευκαιρίες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι μεγάλες ευκαιρίες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι


Ο ΠΑΟΚ κλέβει έστω και οριακά την πρώτη θέση από τον Παναθηναϊκό, ενώ η ΑΕΚ έχει ένα ζήτημα, αφού στα ντέρμπι διπλασιάζονται οι ευκαιρίες που δέχεται και μόνο ο Άρης έχει δεχθεί λιγότερες.

Ενδιαφέρον έχει ο Ολυμπιακός, που είχε τη χειρότερη επίδοση από όλους στο πρωτάθλημα, αλλά στα ντέρμπι μόνο ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες.

Πηγή: Sport24.gr