Σ.Φ.Ο. Α.Ε.Λ.: Ο πρώτος “βυσσινί” σύνδεσμος

Στις 17 Μαϊού του 1964, στο δημοτικό ωδείο της Λάρισας, γίνεται η τελευταία συνέλευση των σωματείων της πόλης, που συγχωνεύθηκαν για να δημιουργηθεί η Αθλητική Ένωση Λάρισας.

Αυτή η ημερομηνία, θεωρείται ως ιδρυτική για την “Βασίλισσα του κάμπου”.

Από εκείνη την ημέρα και έπειτα, οι “βυσσινί” οπαδοί- αν και αρχικά τα πρώτα χρώματα των εμφανίσεων της ομάδας ήταν το άσπρο και το μαύρο, που καταργήθηκαν σε μετέπειτα γενική συνέλευση, για να εδραιωθούν το βυσσινί και το άσπρο – δημιούργησαν τον πρώτο πυρήνα, τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Οπαδών ΑΕΛ.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι αρκετά μέλη του συνδέσμου, ήταν και μέλη της διοίκησης της ομάδας.

Η μεγαλύτερη εκτός έδρας εκδρομή που διοργάνωσε ο σύνδεσμος, ήταν η κάθοδος 1.000 Λαρισαίων στα Μέγαρα (για τον ακριβή αριθμό των οπαδών υπάρχει αναντιστοιχία στην ιστορική καταγραφή – άλλες πηγές αναφέρουν 2.000 Λαρισαίους στα Μέγαρα), στις 8/5/1966. Την μέρα εκείνη, οι γηπεδούχοι προκάλεσαν επεισόδια μεγάλης έκτασης, με προφανή στόχο η ΑΕΛ να μην κερδίσει και ως αποτέλεσμα αυτού, να μην ελπίζει κιόλας σε άνοδο.

Αρκετοί ήταν οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι που τραυματίστηκαν, ενώ η ατιμωρησία του κράτους των Αθηνών την περίοδο εκείνη σε ομάδες της Αττικής, έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως το παραπάνω.

Ο Σ.Φ.Ο. Α.Ε.Λ., είχε σύντομο χρόνο ζωής, μιας και υποκαταστάθηκε από τους “Ιερολοχίτες”, στις αρχές του 1970.

Ας δουμε μερικές εικόνες από τους πρώτους οπαδούς της “βυσσινί Ιδέας”, της ομάδας που αποτελεί το ζωντανότερο κύτταρο αυτής της πόλης, από την ημέρα της δημιουργίας της, ως και σήμερα.

scan1-1

scan1-2

scan1

Οι εικόνες ειναι από τις Θεσσαλικές Επιλογές – Αύγουστος 2014

Μας βρίσκετε στην σελίδα της στήλης στο Facebook .