Το «κύκνειο άσμα» της ΕΟΚ!

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το ολέθριο λάθος της Επιτροπής Πρωταθλήματος να μην εκδηλώσει διαγωνισμό για το 2ο εισιτήριο ανόδου στην Α1 Κατηγορία, που δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να κυνηγήσει την ομοσπονδία δικαστικά για διαφυγόντα κέρδη.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε μία τελευταία ευκαιρία να αποδείξει ότι κόπτεται για το καλό του μπάσκετ, που κάποτε εκτόξευσε και ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο για την διατήρηση της ήδη «ξεχαρβαλωμένης» καρέκλας του. Όπως αντιλαμβάνεστε την έχασε και αυτή στον βωμό της προεκλογικής εκστρατείας για την νέα διοίκηση της ΕΟΚ. Από την προεδρία της οποίας, πάντως, θα αποχωρήσει οριστικά κι αμετάκλητα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Όχι γιατί θα χάσει τις εκλογές, αλλά γιατί βάσει του αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει πλέον δικαίωμα συμμετοχής. Είναι προφανές ότι δεν θέλει το πιστέψει γι’ αυτό και όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι το νομοσχέδιο θα κριθεί αντισυνταγματικό και θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο άνθρωπος, βέβαια, παρά την προχωρημένη ηλικία του, το παλεύει και αυτό είναι προς τιμήν του.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει όμως, είναι ότι πλέον χάνει συχνά-πυκνά τον έλεγχο και εκτοξεύει ύβρεις και βαριές κουβέντες, που πολύ σύντομα – μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου – θα γυρίσουν εις βάρος του ιδίου προσωπικά και του «οικοδομήματος» που έχει «χτίσει» τα τελευταία 40 χρόνια. «Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο καιρό, λίγους για πολύ καιρό, τους πάντες για πάντα, όμως, όχι!», λέει μία λαϊκή σοφή παροιμία, που βρίσκει άμεση εφαρμογή στην περίπτωση του “padre padrone” του ελληνικού μπάσκετ.

Για να μπούμε, σιγά-σιγά, στην ουσία του άρθρου, όμως, η αλήθεια είναι ότι ο 80χρονος ιστορικός παράγοντας, τόσα χρόνια έμαθε να φυλάει άριστα τα ρούχα του για να έχει τα μισά. Γι’ αυτό και παρ’ ότι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η υπογραφή του δεν βρίσκεται πουθενά σε κανένα σημαντικό έγγραφο.

Ούτε φυσικά στην απόφαση της Επιτροπής Πρωταθλήματος, της οποία προεδρεύει ο Αριστείδης Γολέμης (εκ παραδρομής τον έγραψα Ανδρέα σε προηγούμενο blog), η οποία έκρινε ότι δεν έπρεπε να εκδηλώσει διαγωνισμό για το 2ο εισιτήριο της ανόδου στην Basket League (δηλαδή wild card) και προβίβασε τον 2ο – μέχρι την διακοπή του πρωταθλήματος – στην βαθμολογία, Διαγόρα Δρυοπιδέων.

Την ώρα δηλαδή που η ΕΣΚΑ ανέβασε τρεις ομάδες ΕΠΙΠΛΕΟΝ (πέρα απ’ αυτές που προπορεύονταν πριν την διακοπή) και η ΕΣΚΑΝΑ, η ΕΣΚΑΗ και η ΕΚΑΣΘ από μία, η «μαμά» ΕΟΚ, ούτε καν μπήκε στον κόπο να αφήσει ανοικτή την 2η θέση που οδηγεί στην Α1 Κατηγορία και με «σύμμαχο» την πανδημία, «στέρησε» από τον μεν Ολυμπιακό μία άνοδο που θεωρούνταν δεδομένη (οι ερυθρόλευκοι είχαν πλεονέκτημα απέναντι σε όλες τις ομάδες που θα αντιμετώπιζαν στα playoffs), από το δε ελληνικό πρωτάθλημα τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί.

Προσέξτε, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι Πειραιώτες θα υποστήριζαν τον σχεδόν βέβαιο προβιβασμό τους στην Basket League, μέσω της post-season, ωστόσο αδυνατώ να συλλάβω πως οι μπασκετοπατέρες της ομοσπονδίας εξακολουθούν να δηλώνουν θεματοφύλακες του αθλήματος και ταυτόχρονα να υποχρεώνουν τις υπόλοιπες ομάδες σε λιγότερα (τηλεοπτικά κι εμπορικά) έσοδα και να στερούν από το φίλαθλο κοινό, την απόλαυση των πολυάριθμων «αιώνιων» ντέρμπι που παρακολουθούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ποιος υγιής φίλαθλος του μπάσκετ είναι ικανοποιημένος από όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε εδώ κι ενάμιση χρόνο; Πολλοί θα σπεύσουν να απαντήσουν ότι «όπως έστρωσε ο Ολυμπιακός , έτσι κοιμάται!». Δεν θα διαφωνήσω. Όμως, σε τελική ανάλυση, κύριοι της ΕΟΚ, αφήστε ανοικτό το παράθυρο για τους «ερυθρόλευκους» κι αν εκείνοι επιλέξουν να συνεχίσουν στην Α2 Κατηγορία, άστε την φίλαθλη κοινή γνώμη να τους κρίνει. Η ομοσπονδία, όμως, όχι μόνο απέδειξε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα και διαλέγει στρατόπεδο, αλλά ενδιαφέρεται μονάχα για την επόμενη μέρα της…

Ποια θα είναι αυτή; Δεν γνωρίζω αν η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ θα προσβάλει την απόφαση της ΕΟΚ στο ΑΣΕΑΔ (έχει διορία 8 ημερών), αυτό που ξέρω είναι ότι η απώλεια της ανόδου θα της προκαλέσει ζημιά εκατομμυρίων Ευρώ, από τα τηλεοπτικά και τα εμπορικά έσοδα που θα είχε στις επόμενες χρονιές.

Μόνο το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Cosmote (θα ενεργοποιηθεί άμα τη επιστροφή της ομάδας στην Α1 Κατηγορία) είναι συνολικής αξίας 5 εκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια! Πέρα από τους επιπλέον χορηγούς που θα προσέλκυε… Αυτά τα «σπασμένα» ποιος θα τα πληρώσει; Ο κ. Γολέμης, ο κ.Τσαγκρώνης ή κάποιο από τα υπόλοιπα μέλης της Επιτροπής; Αν η υπόθεση πάει στα δικαστήρια, τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή και αν οι Περαιώτες δικαιωθούν, οι ευθύνες που θα τους βαρύνουν δεν θα είναι αμελητέες.

Κι αυτό γιατί μπορεί η πανδημία να επέτρεψε (μέσω νομοθετικής ρύθμισης) την τροποποίηση της προκήρυξης των πρωταθλημάτων, με φόντο την επικύρωση της βαθμολογίας, ωστόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν νομιμοποίησε το «αποφασίζω και διατάζω». Ίσα-ίσα που ζήτησε από τις διοργανώτριες αρχές να πάρουν αποφάσεις κοινής αποδοχής και να «κλείσουν» τα πρωταθλήματα απονέμοντας δικαιοσύνη… Τι απ’ όλα αυτά έγινε στην περίπτωση της Α2 Κατηγορίας, που το 2ο εισιτήριο της ανόδου – βάσει προκήρυξης – θα κρινόταν στα playoffs; Και πόσο ζημιωμένο ειναι τελικά το άθλημα και οι υγιείς φίλαθλοι; Τα συμπεράσματα δικά σας…

Πηγή: gazzeta.gr