Το μυστικό της επιτυχίας, πίσω από τις βυσσινί… “κουρτίνες”

Έχοντας ολοκληρώσει τις πρώτες πέντε αγωνιστικές της Football League η ΑΕΛ είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, παραμένοντας μάλιστα και αήττητη. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας; Ο γρήγορος προγραμματισμός και η έλευση, σχεδόν, ολόκληρου του ρόστερ την κατάλληλη στιγμή. Πριν από την προετοιμασία.

Πόσο σημαντικό, από άποψη αγωνιστικής ετοιμότητας, είναι ένας προπονητής να έχει στα χέρια του, το ρόστερ που επιθυμεί από την πρώτη κιόλας προπόνηση του συλλόγου; Από άποψη τεχνικής και αγωνιστικής ετοιμότητας, σχεδόν καθόλου. Από άποψη όμως φυσικής κατάστασης; Το πιο σημαντικό! Ή μάλλον, το… μυστικό της επιτυχίας.

Η φετινή ΑΕΛ ήξερε από την πρώτη κιόλας στιγμή τι ζητούσε και πως θα το πάρει. Έτσι από την πρώτη κιόλας προπόνηση ο Σέρβος τεχνικός της είχε σχεδόν ολόκληρο το ρόστερ στην διάθεση του. Ποιοι ήταν οι παίκτες που ήρθαν καθυστερημένα; Άλλοι τους αρκετά αργά και άλλοι τους σχετικά γρήγορα; Αν κανείς δει το ρεπορτάζ της ΑΕΛ πιο προσεκτικά θα απαντήσει στο ερώτημα επακριβώς.

Πολ Ουρτάδο, Σεμπάστιαν Ναγιάρ, Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Μίλαν Μπόγιοβιτς και Βασίλης Κουτσιανικούλης ήρθαν στην ΑΕΛ καθυστερημένα. Ποιο είναι το κοινό τους σημείο μέχρι στιγμής στην πορεία τους στην Λάρισα; Οι τραυματισμοί.

Οι σωστοί προετοιμασία το καλοκαίρι είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης ομάδας. Τουλάχιστον σε έναν μεγάλο βαθμό. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Η ΑΕΛ του Πηλαδάκη την μοναδική χρονιά που δεν πείραξε το ρόστερ της και απέκτησε εκείνους που ήθελε γρήγορα, ήταν η χρονιά που βγήκε και στην Ευρώπη με τον Μαρίνο Ουζουνίδη δια μέσω της διαδικασίας των πλέι-οφ!

Θλάση ο ένας, υποτροπή ο άλλος, “τράβηγμα” ο… τρίτος. Μα είναι φυσικό. Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει τόσο πολύ που υπάρχουν μηχανήματα που μπορούν να σου δώσουν επακριβώς στοιχεία για την ομάδα και την πορεία της σε βάθος χρόνου. Εργομετρικά λέγονται. Και τυχεροί εκείνοι που μπορούν να τα “διαβάζουν” σωστά. Για να δούμε εάν στην ΑΕΛ έχουν τον κατάλληλο… σύμβουλο σε αυτό το κομμάτι.

Μια πρόβλεψη, εάν μου επιτρέπεται να κάνω. Εάν εξαιρέσουμε τον Ουρτάδο, που έχασε μόλις δύο προπονήσεις προετοιμασίας, οι υπόλοιποι θα αργήσουν πολύ να βρουν “σφυγμό” πρωταθλήματος. Μερικοί από αυτούς μάλιστα ακόμη και μετά από τα Χριστούγεννα. Στο χέρι μας είναι να περιμένουμε και να μην αρχίσουμε την γνωστή τακτική της προπονητικής της κερκίδας και του καφενείου. Ας έχουμε αυτήν την φορά λίγη υπομονή. Κάτι καλό θα βγει.