Το BBC για τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το φαινόμενο της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο απασχόλησε την εκπομπή World Football του BBC World Service, με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να δίνει τη δική του διάσταση.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρώην βοηθός του Λόρι Σάντσεζ στον Απόλλωνα Σμύρνης, Στιβ Κωνσταντινίδης.

«Η διαφθορά στο ποδόσφαιρο είναι φαινόμενο που έχουμε δει παντού στην Ευρώπη και ισχύει το ίδιο και με την Ελλάδα. Δεν είναι όμορφη κατάσταση και σαν αθλητής και ποδοσφαιριστής είναι πολύ ενοχλητικό. Πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν ξέρω τον τρόπο. Για να πω την αλήθεια, ως παίκτης του ΠΑΟΚ δεν έχω υπάρξει μάρτυρας στημένου ή αμφιλεγόμενου αγώνα. Είμαι τυχερός πάνω σ’ αυτό, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο», ανέφερε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ.

Από την πλευρά του ο Στηβ Κωνσταντινίδης ανέφερε: «Προφανώς και αισθάνομαι ότι με εξαπάτησαν. Υπήρχε ένας αριθμός αγώνων κατά τη διάρκεια της σεζόν που δεν έμοιαζαν εντάξει. Δεν το σκεφτόσουν, αφού στο τέλος της ημέρας έπρεπε να κάνεις τη δουλειά σου ως επαγγελματικός σύλλογος. Δεν βοηθούσε και ο κος Βελλής, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη αηδία του για το πώς λειτουργούσε η λίγκα.

Αυτό καταγράφηκε. Εγώ επικροτούσα την στάση του, αλλά έκτοτε αποχώρησε από τον σύλλογο ως αποτέλεσμα -όπως υποστήριζε- εντελώς γελοίων αποφάσεων εναντίον μας σε περισσότερα από ένα παιχνίδια. Οπότε ναι, αισθάνομαι λίγο εξαπατημένος, αλλά δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα».

Έχοντας εργαστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια η γνώμη σας για την κατάσταση του ποδοσφαίρου στη χώρα;

«Συνολικά υπάρχει επαγγελματισμός σε πολλούς τομείς. Οι ομάδες λειτουργούν επαγγελματικά. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά πιστεύω ότι το επίπεδο είναι ικανοποιητικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Η ποιότητα των παικτών εκεί βελτιώνεται κάθε χρόνο, αλλά προφανώς η τάση ορισμένων ομάδων να παίζουν πιο σκληρά ή όχι απέναντι σε άλλες ομάδες πραγματικά πρέπει να διευθετηθεί».

Μπορούμε να το αποκαλέσουμε διαφθορά; Είναι η διαφθορά πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Θα έλεγα, ναι».

Όταν μιλάμε για διαφθορά, μιλάμε για στημένα παιχνίδια;

«Κοιτάξτε, δεν έχω κάποια στοιχεία κι αυτό χρειάζεσαι για τη διαφθορά. Να υπάρχουν άνθρωποι που να πουν ‘ναι, πλήρωσα γι’ αυτό’ ή ‘δεν πλήρωσα για το άλλο’ και αυτό δεν το βλέπω να συμβαίνει. Μπορώ να πω ότι υπάρχει διαφθορά με απόλυτους όρους; Όχι, γιατί δεν έχω αυτές τις αποδείξεις, αλλά υπάρχουν παράξενα πράγματα που έγιναν και δεν πρέπει να συμβαίνουν. Θα αρκεστώ σ’ αυτό».

Έχετε αντιμετωπίσει πρόβλημα στημένων αγώνων σε άλλα μέρη του πλανήτη που έχετε εργαστεί; Είστε σε μοναδική θέση να έχετε πάει σε τόσες χώρες, να έχετε εργαστεί σε τόσα μέρη που είναι πιθανό αυτό να συνέβη.

«Μερικές φορές είσαι σε ένα παιχνίδι και λες ‘πώς διάολο το έχασε αυτό’ ή ‘πώς μπορεί να δίνει αυτό’. Πηγαίνεις σε μερικά παιχνίδια και δεν παίρνεις μερικές αποφάσεις. Πήγαμε στο Κονγκό και μας έσφαξαν. Δεν πήραμε καμία απόφαση σε αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν παίξαμε καλά, δεν σκοράραμε και δεν σε σταματούν (σ.σ. οι διαιτητές) από το να σκοράρεις. Οπότε, στο τέλος της ημέρας, δεν θέλω να σκέφτομαι ο διαιτητής τι έκανε ή τι δεν έκανε.

Στη διάρκεια μιας σεζόν θέλω να σκέφτομαι ότι κερδίζεις ορισμένες αποφάσεις που ίσως να μην έπρεπε και σε μερικές περιπτώσεις έχεις κάποιες αποφάσεις εναντίον σου. Στην πορεία μιας σεζόν εξισορροπείται το πράγμα. Δεν αναμιγνύομαι με ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν οι διαιτητές. Υπάρχουν κάποιοι καλοί διαιτητές και κάποιοι κακοί διαιτητές. Αυτό δεν συμβαίνει ότι είναι διεφθαρμένοι επειδή είναι κακοί. Σημαίνει ότι είναι κακοί. Υπάρχουν καλοί παίκτες και κακοί παίκτες. Δεν σημαίνει ότι είναι διεφθαρμένοι.

Στην Ελλάδα, κάθε φορά που ο διαιτητής παίρνει μία λανθασμένη απόφαση, ‘ο διαιτητής είναι εξαγορασμένος’ ή ‘ο παίκτης είναι εκείνο’. Το ίδιο και στην Κύπρο. Δεν είναι δουλειά μου να το διαπιστώσω, δεν έχω αδιάσειστες αποδείξεις ότι έχει συμβεί κάτι και χωρίς αποδείξεις δεν μπορείς να μιλήσεις στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου απλά συνεχίζω».