ΑΕΚ: Οι 3+1 κοινοί παρονομαστές 2018 – 2023 και η δικαίωσή τους
Η ΑΕΚ είναι μια ανάσα από το να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέντε χρόνια από εκείνο του 2018. Τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ (2018) είναι οι κοινοί παρονομαστές της φετινής του Ματίας Αλμέιδα (ο Παναγιώτης Κονέ υπηρετεί την ομάδα από όλο πόστο πέντε χρόνια μετά) και μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι για πολλούς λόγους.
Η ΑΕΚ έκανε το τεράστιο βήμα που έψαχνε για τον τίτλο στο Κλεάνθης Βικελίδης κόντρα στον Άρη και πλέον χρειάζεται τουλάχιστον ένα βαθμό απέναντι στον Βόλο στη Νέα Φιλαδέλφεια και το νεότευκτο σπίτι της για να κατακτήσει το 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.
Αυτή η προσπάθεια θα γίνει μπροστά σε ένα κλίμα γιορτινό, καθώς υπολογίζεται να βρεθούν 100 χιλιάδες οπαδοί της, εντός και εκτός της OPAP Arena, με τον κιτρινόμαυρο οργανισμό να προετοιμάζεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις, συν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ.
Ως προς τους παίκτες, ο Ματίας Αλμέιδα τους έχει περάσει το μήνυμα ότι πρέπει να παρουσιαστούν σοβαροί, συγκεντρωμένοι στο 100% και φροντίζει να τους κρατά σε εγρήγορση με τον τρόπο του.
Ωστόσο τρεις εξ αυτών (Σέρχιο Αραούχο, Πέτρος Μάνταλος, Κώστας Γαλανόπουλος) μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι (πάντα με την προϋπόθεση ότι κόντρα στον Βόλο δεν θα γίνει του… Νατσούρα) για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2023, μετά από αυτό του 2018. Μέσα σε αυτούς και ο Παναγιώτης Κονέ που μέσα σε αυτές τις δύο χρονιές ήταν στην ΑΕΚ με διαφορετικό ρόλο.
Η στραβή τετραετία και η “επιστροφή” με τον Ματίας Αλμέιδα
Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018 ακολούθησε μια κακή τετραετία για την ΑΕΚ, καθώς με ελάχιστες εξαιρέσεις προσέφερε καλές στιγμές στους φιλάθλους της. Όλη αυτή την τετραετία τη “γεύτηκαν” ο Πέτρος Μάνταλος και ο Κώστας Γαλανόπουλος.
Ο Μάνταλος πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2018, σε μια σεζόν που υπέστη ρήξη χιαστού και έχασε το μεγαλύτερο κομμάτι της. Έκτοτε ανέλαβε το ρόλο του αρχηγού και ηγέτη στην ομάδα και δέχθηκε το μεγαλύτερο “ανάθεμα” σε αυτή τη μαύρη τετραετία από τους οπαδούς της Ένωσης.
Μετά το τέλος της περσινής σεζόν, εξέφρασε σε δηλώσεις του τάσεις φυγής, όμως μετά από συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη πείστηκε να παραμείνει. Ο Ματίας Αλμέιδα τού άλλαξε ρόλο, τον έκανε ένα game changer και “παγκίτη – πολυτελείας” και αυτός ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις απαιτήσεις του προπονητή του από το νέο του ρόλο, πραγματοποιώντας εκπληκτικές εμφανίσεις.
Ο Κώστας Γαλανόπουλος πέρασε τον δικό του Γολγοθά με προβλήματα τραυματισμών και ίσως αυτό τον “έσωσε” που δεν βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής. Την περσινή σεζόν είχε μόλις μια συμμετοχή, ενώ τις προηγούμενες είχε έναν σοβαρό στον αστράγαλο και προβλήματα με τον ώμο του. Φέτος σε μια μεταβατική σεζόν όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος για τον εαυτό του, έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά.
Είναι μέλος της “ενδεκάδας – Κυπέλλου” του Ματίας Αλμέιδα έχοντας μια πολύ καλή εμφάνιση με τον Ολυμπιακό στο 3-0 της OPAP Arena. Του χρόνου θα προσπαθήσει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο, όμως δεν θα είναι καθόλου εύκολο λόγω του υψηλού ανταγωνισμού με Σιμάνσκι και Γιόνσον.
Ο Σέρχιο Αραούχο ολοκλήρωσε την τρίτη θητεία του στην ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2020 όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όμως το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε μόνιμα και ήταν ο μόνος που “διασώθηκε” από την περσινή συντριβή και ξέφυγε από τα “πυρά” του κόσμου.
Φέτος πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος, κάνοντας τα πάντα στο γήπεδο και παρότι στάθηκε εξαιρετικά άτυχος λόγω του σοβαρού τραυματισμού που υπέστη, πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιστροφή του στην ΑΕΚ το 2021 για έναν ακόμα λόγο.
Μέσα στη λίστα των κοινών παρονομαστών από τους παίκτες του 2018 και του 2023 μπορεί να προστεθεί ο Παναγιώτης Κονέ παρότι αυτή τη στιγμή είναι ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ. Το 2018 ήταν μέλος της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ ως δανεικός από την Ουντινέζε και το καλοκαίρι αποχώρησε το καλοκαίρι.
Τον Δεκέμβριο του 2020 επέστρεψε στην ΑΕΚ ως τεχνικός διευθυντής και στο τέλος της περσινής σεζόν βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών και βρέθηκε κοντά στην πόρτα της εξόδου, μετά και τον αποκλεισμό από την Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά η ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο πετύχαινε ένα μεγάλο διπλό που την έφερε κοντά στον τίτλο. Στο φινάλε του ματς στους πανηγυρισμούς των αποδυτηρίων, η κάμερα έπιασε τον Κονέ να βάζει τα κλάματα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι στεναχώριας, αλλά συγκίνησης.
Το 2022 η ΑΕΚ έμενε εκτός Ευρώπης στο Βικελίδης. Ένα χρόνο μετά έκανε ένα τεράστιο άλμα για τον τίτλο. Η διαφορά αυτή είναι έργο Ματίας Αλμέιδα 100%, ωστόσο ορισμένοι μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιστροφή στον τίτλο.
Πηγή: Sport24.gr











