Πως τα προγνωστικά στοιχήματος επηρεάζουν τις αποδόσεις

Τα προγνωστικά στοιχήματος είναι απαραίτητα για να έχει κάποιος επιτυχία στο κουπόνι που θα παίξει, άσχετα από το αν αυτό θα είναι σε κάποιο πρακτορείο ή άλλο site. Τα προγνωστικά σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τα παιχνίδια που θα περιέχει ένα κουπόνι, τα σημεία δηλαδή που προβλέπεται να προκύψουν σε κάθε ματς. Η επιτυχής πρόβλεψη του αποτελέσματος όμως δεν αρκεί για να έχει κανείς κέρδος από το στοίχημα, είτε μιλάμε για πολλά είτε για λίγα χρήματα. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι φυσικά οι αποδόσεις.

Οι αποδόσεις στην ουσία καθορίζουν πόσα θα βγάλει κανείς αν πετύχει το στοίχημα του. Για παράδειγμα, μία απόδοση 1,0 σημαίνει ότι ο παίκτης θα πάρει πίσω τα χρήματα που έπαιξε αν κερδίσει και στην ουσία δεν θα έχει κέρδος. Μία απόδοση 1,25 όμως σημαίνει ότι ο παίκτης θα πάρει πίσω το ποσό που ποντάρισε, συν ένα 25%. Με άλλα λόγια, αν έπαιξε 10 Ευρώ θα πάρει 12,5, οπότε και θα έχει κέρδος 2,5 Ευρώ. Αυτά είναι απλά και πάνω – κάτω γνωστά σε όλους τους παίκτες στοιχήματος. Πώς όμως βγαίνει μ ία απόδοση; Ας δούμε την πιο απλή περίπτωση και μετά θα μιλήσουμε και για τη σχέση των αποδόσεων με τα προγνωστικά.

Τι σημαίνουν οι αποδόσεις

Με απλά λόγια, οι αποδόσεις είναι τα ποσά που θα πληρώσει αυτός που δέχεται στο στοίχημα στους παίκτες. Αν λοιπόν θέλει να συνεχίσει να έχει δουλειά, θα πρέπει οι αποδόσεις που προσφέρει πρώτον: να μην είναι υπερβολικά μεγάλες στα σίγουρα αποτελέσματα, δεύτερον: οι μεγάλες αποδόσεις να είναι για τα αουτσάιντερ. Η αρχή είναι γενικά απλή, όσο πιο σίγουρο είναι ένα αποτέλεσμα, τόσο μικρότερη θα είναι η απόδοση του, προκειμένου να μην φαλιρίσει αυτός που προσφέρει το στοίχημα.

Οι μεγάλες αποδόσεις στα αουτσάιντερ είναι εκεί για να δελεάσουν τους παίκτες και στην ουσία είναι το μεγαλύτερο ρίσκο γι’ αυτόν που δέχεται το στοίχημα: οι πιθανότητες να πληρώσει τους παίκτες γι’ αυτά τα στοιχήματα είναι μικρές, αλλά τα ποσά που θα πρέπει να δώσει στους νικητές αν τελικά κερδίσουν, είναι πολύ μεγάλα. Με άλλα λόγια, οι μεγάλες αποδόσεις είναι παγίδες για τους παίκτες, αφού υπάρχουν για να τους κάνουν να χάσουν τα λεφτά τους.

Αλλαγές στις αποδόσεις

Όποιος παρακολουθεί τις αποδόσεις των στοιχημάτων, σίγουρα θα παρατηρήσει ότι οι αποδόσεις για το ίδιο σημείο τείνουν να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Ο ποιο απλός λόγος είναι γιατί συνέβη κάτι που άλλαξε τα δεδομένα, όπως ας πούμε ένας τραυματισμός. Επιπλέον, συχνά η πορεία ενός αγώνα αλλάζει τις αποδόσεις, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του live betting. Οι αποδόσεις σε αυτή τη περίπτωση αλλάζουν για να ταιριάζουν καλύτερα με την απόδοση του αγώνα: αν ας πούμε το αουτσάιντερ φάει ένα γκολ, οι πιθανότητες να κερδίσει μειώνονται, οπότε η απόδοση της νίκης του θα ανέβει. Άλλος ένας λόγος που αλλάζουν οι αποδόσεις είναι τα προγνωστικά στοιχήματος.

Αποδόσεις και προγνωστικά στοιχήματος

Τα προγνωστικά όπως είπαμε και παραπάνω επηρεάζουν της αποδόσεις των στοιχημάτων, πώς όμως συμβαίνει αυτό; Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι έμμεσος. Ας υποθέσουμε για παράδειγμα ότι τα προγνωστικά λένε ότι η Ομάδα Α θα κερδίσει κι ένα site δίνει απόδοση 1,5 στη νίκη της. Η απόδοση αυτή είναι πολύ καλή και δεδομένου ότι υπάρχουν αξιόπιστα προγνωστικά, θα ήταν τρελός κάποιος για να μην παίξει το εν λόγω σημείο. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα: βλέποντας τη μεγάλη ζήτηση για το εν λόγω σημείο το Site είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ρίξει την απόδοση του. Ο λόγος που θα το κάνει αυτό είναι πάρα πολύ απλός: αν όλοι αυτοί οι παίκτες κερδίσουν το στοίχημα τους με απόδοση 1,5, τότε το συνολικό ποσό που θα πρέπει να δώσει θα είναι πολύ μεγάλο. Αλλάζοντας την απόδοση στο 1,2 το στοίχημα γίνεται λιγότερο επιθυμητό και οι επιλογές του μειώνονται. Τα καλά προγνωστικά λοιπόν, μπορεί εν τέλει να μειώσουν τα κέρδη σας!