Άλμπα Βερολίνου – Ολυμπιακός 60-93: Πρώτος και καλύτερος σε όλη την Ευρώπη

Επική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό στο Βερολίνο και σπουδαία νίκη επί της Άλμπα (93-60) που τον κράτησε για πέμπτη σερί αγωνιστική στην κορυφή της EuroLeague. Με τον Σλούκα και τον Πίτερς να μένουν για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι εκτός δράσης.

Το βράδυ της Τετάρτης (8/2) στο παρκέ της Mercedes-Benz Arena πάλεψαν η τελευταία με την πρώτη ομάδα της κανονικής περιόδου της EuroLeague. Κι αν οι θέσεις δεν λένε την απόλυτη αλήθεια, σε αυτή την υπερβολικά ανταγωνιστική διοργάνωση, οι Πειραιώτες φρόντισαν να αποδείξουν ότι είναι μέχρι στιγμής οι κορυφαίοι της χρονιάς. Διέλυσαν με 93-60 τους Γερμανούς και έμειναν για πέμπτη σερί αγωνιστική στην κορυφή της κατάταξης, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν για τρίτο διαδοχικό ματς τον Κώστα Σλούκα και τον Άλεκ Πίτερς στη σύνθεσή τους.

Στο 17-7 ανέβηκε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα (9-3 εντός και 8-4 εκτός έδρας), με τον Σάσα Βεζένκοβ να κάνει πράγματα και θαύματα, να γράφει ένα απίθανο double-double και με τους Τόμας Γούοκαπ – Κώστα Παπανικολάου να τον υποστηρίζουν άψογα. Ντεμπούτο για τον Βεναμίν Αμπόσι και τον Παναγιώτη Τσάμη, που συμπλήρωσαν τη δωδεκάδα και πήραν τα πρώτα τους λεπτά στη διοργάνωση, με τον δεύτερο να σκοράρει και τους πρώτους του πόντους για να γνωρίσει την αποθέωση!

Στο 6-18 έπεσε η Άλμπα Βερολίνου (4-9 εντός και 2-9 εκτός έδρας), που δεν είχε τον Μάοντο Λο στη σύνθεσή της. Ο Λουίς Ολίντι ήταν ο μοναδικός που ξεχώρισε, σε μία βραδιά στην οποία ο Ίσραελ Γκονθάλεθ δεν βρήκε πολλά πράγματα για να κρατήσει. Σε μία βραδιά που οι Γερμανοί θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν το συντομότερο δυνατό.

Ο MVP

Αυτά που κάνει φέτος ο Σάσα Βεζένκοβ, δεν τα έχει κάνει άλλος παίκτης στη θέση του στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague. Ο Βούλγαρος φόργουορντ σκόραρε 28 πόντους (6/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 4/5 βολές), μάζεψε 13 ριμπάουντ και συγκέντρωση 40 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, όλα αυτά σε 32 λεπτά. Δεν γίνεται να χάσει το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου.

Ο αγώνας

Με την κλασική πεντάδα (Γουόκαπ, Κάναν, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Φαλ) άνοιξε το ματς ο Ολυμπιακός, που χρεώθηκε με τρία φάουλ πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό! Ο Φαλ έκανε δύο, ο Μπλακ έκανε δύο πριν φτάσει το παιχνίδι στο 3′, ακόμη κι έτσι όμως οι Πειραιώτες είχαν καλή εικόνα, έχτισαν προβάδισμα επτά πόντων, είδαν τον Βεζένκοβ να φτάνει τους 11 πόντους για το 10-20 στο 8′ και κυριάρχησαν στην περίοδο χάρη κυρίως στην ενέργειά τους στην άμυνα και στα χέρια που έβαζαν στη μπάλα.

Με τον ΜακΚίσικ να εκτελεί από την αριστερή γωνία, ο Ολυμπιακός πήγε και στο +20 (15-35) στο ξεκίνημα της δεύτερης, πήγε και στο +21 (18-39), όμως ο Ολίντι προκάλεσε ρήγματα με τα μακρινά του σουτ για το 27-41. Μερικά σφυρίγματα προκάλεσαν δυσφορία στους ερυθρόλευκους, όμως ακόμη κι έτσι το 35-45 του ημιχρόνου δεν τους προβλημάτισε καθώς πλην του Ολίντι, δεν υπήρχε άλλος που να τους προκαλεί ιδιαίτερη ζημιά.

Με τον Φαλ να βάζει δύο μεγάλα καλάθια, ο Ολυμπιακός κράτησε την Άλμπα σε απόσταση στο ξεκίνημα του β’ μέρους. Οι Γερμανοί ήταν πιο επικίνδυνοι, κυκλοφόρησαν καλύτερα τη μπάλα, όμως Βεζένκοβ και Γουόκαπ σκόραραν από την περιφέρεια για το 41-56 στο 24′ και η εικόνα του ματς δεν άλλαξε. Ίσα-ίσα, η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 25 (43-68) μετά από επικό κάρφωμα του Παπανικολάου και τρίποντο του Γουόκαπ, με την τρίτη περίοδο να κλείνει στο 45-73 και το ματς να χάνει το ενδιαφέρον του.

Η τέταρτη είχε ξεκάθαρα διαδικαστικό χαρακτήρα. Και πάλι όμως, οι Πειραιώτες συνέχισαν να απολαμβάνουν τη βραδιά. Με τη διαφορά να αγγίζει τους 40, με τον Βεζένκοβ να γεμίζει όλο και περισσότερο τη στατιστική του και με τον κόσμο στη Mercedes-Benz Arena να έχει σιγήσει. Εκτός από τους εκατοντάδες Έλληνες που το έζησαν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο, Νίκολιτς, Βικλίτσκι

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-28, 35-45, 45-73, 60-93

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Στην 25η αγωνιστική η Άλμπα Βερολίνου θα παίξει στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα (24/2 στις 20:00), ενώ ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια (24/2 στις 21:30).

Πηγή: Sport24.gr