Οι ισχυροί της Ευρώπης τινάζουν το σχέδιο του Ινφαντίνο για Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων με 32 ομάδες

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο ήθελε να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων το 2025 στις ΗΠΑ, ωστόσο οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης απέρριψαν το συγκεκριμένο σχέδιο. FIFA και ECA δεν υπέγραψαν νέο “μνημόνιο κατανόησης” και οι σύλλογοι τον επόμενο Μάρτιο θα έχουν (έστω και σε θεωρητικό στάδιο) το δικαίωμα να μην αφήσουν τους παίκτες τους να αγωνιστούν με τις εθνικές τους.

Το σχέδιο του Τζιάνι Ιφναντίνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει. Σύμφωνα με την Daily Mail, η FIFA προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, ωστόσο εκείνες απέρριψαν την πρόταση για τη συγκεκριμένη διοργάνωση το καλοκαίρι του 2025 στις ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις έγιναν στο Κατάρ στο πλαίσιο του Μουντιάλ 2022. Στο συμβούλιο της ECA (ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων) που διεξήχθη στην Ντόχα δεν πέρασε η συγκεκριμένη πρόταση.

Η FIFA στον αντίποδα αρνήθηκε να υπογράψει ένα “μνημόνιο κατανόησης” με την ECA παρότι το ισχύον λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Αν δεν υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τότε οι σύλλογοι θεωρητικά θα έχουν τη δυνατότητα να μην αφήσουν τους παίκτες τους να παίξουν με τις εθνικές στο διάλειμμα του Μαρτίου.

Η UEFA είναι άκρως αντίθετη με τη συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς το βλέπει ως έναν ανταγωνιστή του δικού της Champions League. Να σημειωθεί ότι η FIFA σχεδίαζε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων για το προηγούμενο καλοκαίρι στην Κίνα με τη συμμετοχή 24 ομάδων, το οποίο όμως δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας.

Η FIFA αντιμετωπίζει την πίεση του χρόνου, προκειμένου να τρέξει το πρότζεκτ, καθώς δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για το φορμάτ, τα προκριματικά αλλά και τις συζητήσεις για τηλεοπτικά δικαιώματα και τους εμπορικού συνεργάτες. Η ECA για να συναινέσει στη συγκεκριμένη διοργάνωση, πρέπει να συμφωνηθεί το διεθνές καλεντάρι πριν οδηγήσει τις ομάδες σε επιπρόσθετες διοργανώσεις με επιπρόσθετα παιχνίδια.

Πηγή: Sport24.gr