Οι Μπουλς θα επιστρέψουν

Ο Νίκος Παπαϊωάννου γράφει για τον αποκλεισμό των Bulls από τους Sixers και θεωρεί πως το Σικάγο την επόμενο σεζόν θα επιστρέψει δριμύτερο για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Πριν από δύο χρόνια, στο ίδιο γήπεδο, την έδρα των Sixers, το Wells Fargo Center, η ομάδα χόκεϊ του Σικάγο, οι Backhawks κατακτούσαν το πρωτάθλημα. Το περίφημο Stanley Cup. Προ ωρών το ίδιο γήπεδο, για τους Bulls εξελίχθηκε σε τόπο μαρτυρίου, αφού αποκλείστηκαν πρόωρα από τον α’ γύρο των playoffs με 4-2.

Η οδυνηρή ήττα με 79-78 από τη Φιλαδέλφεια και ο πρόωρος αποκλεισμός της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ τους οδηγεί σ’ ένα… ατελείωτο καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλές και σοβαρές δικαιολογίες που μπορούν να επικαλεστούν οι Bulls. Εχασαν αρχικά τον καλύτερό τους παίκτη τον  Derrick Rose, λόγω ρήξης χιαστών. Στη συνέχεια έμεινε εκτός ο καλύτερος ριμπάουντερ τους Joakim Noah, ενώ οι Luol Deng και Taj Gibson έπαιζαν με προβλήματα τραυματισμών.

Η ουσία είναι ότι -κακώς- δεν κατάφεραν να συνέλθουν από το σοκ του σοβαρότατου τραυματισμού του Rose. Ούτε όμως αυτό αποτελεί δικαιολογία. Το Σικάγο –το οποίο επέλεξα στην αρχή της σεζόν ως την ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο- είναι καλύτερη ομάδα από τους Sixers, έστω και χωρίς τους Rose και Noah. Πιο δυνατό κι εμπειρότερο σύνολο, το οποίο όμως αυτοκτόνησε στα τελευταία δευτερόλεπτα του 6ου και τελευταίου ματς. Η επιλογή του CJ Watson να πασάρει στον Omer Asik, αντί να κρατήσει την μπάλα και να περιμένει να του κάνουν φάουλ, αποδείχθηκε μοιραία. Το φάουλ έγινε στον εξουθενωμένο από τα 39 λεπτά συμμετοχής, Asik. Αστόχησε στις βολές, οι Sixers έφυγαν στον αιφνιδιασμό, με τον Andre Iguodala να κερδίζει φάουλ και να ευστοχεί στις 2 (νικητήριες) βολές στα 2.2 δευτερόλεπτα.

Ο Tom Thibodeau δήλωσε απογοητευμένος για την ήττα: «Είμαι απογοητευμένος από την ήττα, αλλά καθόλου απογοητευμένος από την ομάδα». Ισως όμως θα πρέπει να νιώθει λίγο απογοητευμένος από τον εαυτό του για δύο λόγους. Ο ένας είναι το ότι στα τελευταία 15 λεπτά κράτησε στο παρκέ την ίδια πεντάδα, χωρίς να ξεκουράσει κάποιον παίκτη. Ο άλλος είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει, πως είναι σημαντικό ν’ αναγκάζεις τον αντίπαλο να σουτάρει με άσχημα ποσοστά και δη κάτω από 40%. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει η ομάδα σου να σουτάρει με πάνω από 40%. Με λίγα λόγια, οι Bulls, είναι αναγκαίο να δουλέψουν λίγο περισσότερο στην επίθεση. Γιατί δεν ήταν λίγες οι βραδιές, που παρουσίασαν επιθετικά προβλήματα, ακόμα κι όταν ήταν παρών ο μεγάλος άτυχος Derrick Rose. Εν κατακλείδι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Bulls, στη σειρά με τους Sixers, δεν ήταν η προσπάθεια, αλλά η εκτέλεση.

Επειδή ο Thibodeau είναι σοβαρός, ικανός και δουλευταράς είμαι σίγουρος πως ήδη από σήμερα θα ξεκινήσει να κόβει και να ράβει βίντεο με τα κακώς κείμενα των Bulls. Γνωρίζει ότι κατέχει ένα ρόστερ ικανό για να κατακτήσει πρωτάθλημα. Οι πληγωμένοι στρατιώτες, από τον Rose και το Noah, μέχρι τον Deng και τον Gibson θα λύσουν τα θέματά τους με τους τραυματισμούς. Ολοι έχουν συμβόλαια και του χρόνου (σ’ εκείνο του CJ Watson η ρήτρα ενεργοποίησης για την ερχόμενη χρονιά ανήκει στους Bulls), που σημαίνει ότι θα επιστρέψουν δριμύτεροι, εμπειρότεροι, χαλυβδωμένοι από τη φετινή αποτυχία κι έτοιμοι για να διεκδικήσουν –εφ’ όσον είναι υγιείς- μέχρι τέλους το πρωτάθλημα.

Πηγή:nba.sport24.gr