Περί διαιτησίας ο λόγος…

Τα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Λάρισας πλησιάζουν εβδομάδα με την εβδομάδα προς το τέλος τους και το ενδιαφέρον και η αγωνία αγωνιστική με την αγωνιστική κορυφώνεται. Μαζί όμως με όλα τα στοιχεία αυτά, δυστυχώς, κορυφώνονται και τα διαιτητικά λάθη που φέρνουν γκρίνια στα σωματεία της Ένωσης.

Αρκετά είναι τα κρούσματα κακών διαιτησιών το τελευταίο διάστημα, με αρκετές ομάδες να βγάζουν και σχετικές ανακοινώσεις – “καταπέλτες” κατά προσώπων διαιτητών και εποπτών. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχουμε και ακραία κρούσματα επεισοδίων. Πολλές φορές οι ομάδες δεν μπορούν να αποδείξουν όμως το μέγεθος μίας κακής διαιτήσιας καθώς τα παιχνίδια δεν καταγράφονται.

Ένα, από τα πολλά του τελευταίου διαστήματος, σημειώθηκε τη περασμένη Κυριακή, όπου στον αγώνα Ηρακλής Λάρισας – Τύρναβος, μέτρησε τέρμα του Τυρνάβου (1 – 1), το οποίο όπως θα δείτε και το σχετικό βίντεο, είναι μία κλασική περίπτωση επιθετικού φάουλ του επιθετικού στον τερματοφύλακα. Το γκολ αυτό μέτρησε και δικαίως “φωνάζει” για τη φάση αυτή, ο Ηρακλής Λάρισας.

Ηρακλής Λάρισας – Τύρναβος

Σε συνέχεια του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ηρακλή. Η φάση του "Γκολ" του Τυρνάβου. Μπορεί κάλλιστα, να χρησιμοποιηθεί σε σεμινάρια διαιτησίας για τον ορισμό του φάουλ στον τερματοφύλακα.

Gepostet von Ηρακλής Λάρισας F.C. am Montag, 5. Februar 2018

Στην ίδια αναμέτρηση, ο ίδιος διαιτητής καταλόγισε και ένα πέναλτι, για το οποίο “φωνάζουν” οι του Τυρνάβου. Από το σχετικό βίντεο δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα (μιας και η λήψη δεν είναι καλή), σίγουρα όμως επαφή ανάμεσα στον αμυντικό και τον επιθετικό, υπάρχει. Ο αμυντικός στη προσπάθεια του να βρει τη μπάλα, δεν την βρίσκει σε καμία περίπτωση, ο επιθετικός βάζει σωστά το σώμα του και ανατρέπεται από τον αμυντικό του Τυρνάβου.

Αρκετοί εκ των ψηφοφόρων στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης, θεώρησαν πως με την αλλαγή της διοίκησης της ΕΠΣΛ, θα άλλαζαν και οι διαιτησίες. Δυστυχώς όμως, όπως είναι απόλυτα λογικά, η Ένωση μπορεί να άλλαξε, αλλά τα πρόσωπα που “σφυρίζουν” είναι τα ίδια. Κατά την άποψη μου, εκείνοι που πίστεψαν ότι επειδή δεν είναι ο Α πρόεδρος και είναι ο Β, αυτομάτως οι διαιτητές θα γινόντουσαν διαιτητάρες. Πλανώνται πλάνην οικτράν!

Η διοίκηση της Ένωσης τόσο στο προεκλογικό της αγώνα, όσο και μετά την εκλογή της από τη πρώτη στιγμή πέρασε το μήνυμα πως θα κάνει τα πάντα ούτως ώστε να βελτιωθούν οι Λαρισαίοι διατητές με σχετικά σεμινάρια, τεστ κλπ. Σίγουρα δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπί. Και επιτέλους σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να μάθουμε και πως το λάθος του διαιτητή είναι μέρος του παιχνιδιού, χωρίς το μυαλό μας να οδηγεί πάντα στο… “στήσιμο” του κάθε προέδου. Όπως ο ποδοσφαιριστής κάνει λάθος, έτσι και ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθος.