«Ακούγοντας» τον οργανισμό του και το σώμα του, το οποίο πλέον δεν θα μπορούσε να εκτελέσει σωστά τις εντολές για να καταφέρει ο έμπειρος αμυντικός να παρουσιαστεί αντάξιος των απαιτήσεων του υψηλού επαγγελματικού επιπέδου.
«Δεν αντέχουν πλέον τα πόδια μου και οφείλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στο άθλημα… Χάνω τις δυνάμεις μου και την απόλυτη συγκέντρωσή μου στο ποδόσφαιρο. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων για όσα έζησα στα γήπεδα» είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μάρτιν Ντεμικέλις, ο οποίος φέτος αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μάλαγα στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου, έχοντας ξεκινήσει τη σεζόν με την Εσπανιόλ.
Ο Αργεντινός συμπλήρωσε 51 εμφανίσεις με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, ενώ, ο πρώτος σύλλογος που του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο έπειτα από τις προσπάθειές του στα τμήματα υποδομής, ήταν η Ρίβερ Πλέιτ.
Θήτευσε εφτά χρόνια (2003-2010) στη Μπάγερν Μονάχου, προτού ακολουθήσει η πρώτη παρουσία στη Μάλαγα, η Ατλέτικο και εν συνεχεία η Μάντσεστερ Σίτι.
Πανηγύρισε το Clausura του 2002 και του 2003 στην Αργεντινή, ενώ έχει πάρει τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας, ισάριθμα Κύπελλα, ήταν παρών στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2010 απέναντι στην Ίντερ, ενώ στην Αγγλία ήταν κομμάτι των «πολιτών» όταν τερμάτισαν στην κορυφή το 2014 και πήρε δύο Λιγκ Καπ (2014, 2016).
Σε εθνικό επίπεδο, έχει μια παρουσία σε τελικό Μουντιάλ το 2014, άλλη μια στο Συνομοσπονδιών το 2005 κι άλλη μια στο Κόπα Αμέρικα το 2015.











