Χρήστος Αλμπάνης: Πρωταγωνιστής κι έτοιμος για το «άλμα»

Από τη Γερμανία και τη Βέρντερ μπορεί να μην πήρε το «διαβατήριο» για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα απέκτησε τις βάσεις για τον σωστό τρόπο παιχνιδιού ενός σύγχρονου μεσοεπιθετικού. Αυτό άλλωστε καταμαρτυρούν οι κινήσεις του, η ποιότητά στο παιχνίδι και φυσικά οι επιδόσεις του.

Ο Χρήστος Αλμπάνης είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πρόσωπα της 26ης αγωνιστικής, ως ο πρωταγωνιστής στη μεγάλη νίκη του Απόλλωνα Σμύρνης επί της ΑΕΛ στη Ριζούπολη το απόγευμα της Κυριακής (1/4). Με δυο γκολ διαμόρφωσε το θριαμβευτικό 3-0 και συντέλεσε τα μέγιστα στη νίκη της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», που βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ξεχώριζε στον αγωνιστικό χώρο και έκανε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να καταλάβουν ότι αυτό το παιδί έχει παρόν και μέλλον.

Στόχος του συλλόγου είναι η παραμονή στην κατηγορία και αν αυτός επιτευχθεί, θα οφείλεται εν πολλοίς στο πρώτο του «βιολί». Ο Αλμπάνης μετράει φέτος 7 γκολ στην κατηγορία, δείχνοντας έτοιμος για τα «κυβικά» της, αφού αγωνίζεται σ’ αυτή πρώτη φορά.

Τα διαπιστευτήριά του τα είχε καταθέσει στην περσινή προσπάθεια του Απόλλωνα στη Football League. Εκεί, με 9 γκολ και 6 ασίστ σε 27 συμμετοχές, βοήθησε καθοριστικά την «Ελαφρά Ταξιαρχία» στην προσπάθεια προβιβασμού. Πλέον τα καταφέρνει καλά και στα σαλόνια, δείχνοντας πως οι ικανότητές του μπορούν να τον βρουν κάπου ακόμα ψηλότερα.

Γεννημένος στην Καλαμπάκα πριν από 23 χρόνια, ο Αλμπάνης έπαιξε στο Α’ τοπικό της Θεσσαλίας. Από κει έφυγε για τη Γερμανία και τη Βρέμη σε ηλικία 15 ετών, ώστε να δοκιμαστεί. Η Βέρντερ κάτι… είδε σ’ αυτόν και τον κάλεσε ξανά, εντάσσοντάς τον στις ακαδημίες της και βάζοντάς τον να δουλέψει όπως δεν θα μπορούσε στην Ελλάδα: σωστά.

Μετά από 3 χρόνια στον ποταμό του Βέζερ, υπέγραψε στη δεύτερη ομάδα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης κι από κει βρέθηκε στη Φράιμπουργκ. Το 2015 όμως, δίχως να έχει πάρει τις ευκαιρίες του στην πρώτη ομάδα, αποφάσισε τον επαναπατρισμό, ώστε να βρεθεί ξανά στο περιβάλλον που του είχε λείψει σε προσωπικό επίπεδο και να παίξει, ως έτοιμος ποδοσφαιριστής, σε συνεχή παιχνίδια.

Ο Απόλλωνας υπέγραψε μαζί του και τον στήριξε, παρά την ατυχία του, όταν τον Νοέμβριο του 2015 υπέστη ρήξη χιαστού κι έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν, μετά από μόλις 7 συμμετοχές κι 1 γκολ στη Football League.

Στην προετοιμασία για την περσινή σεζόν (2016/17) ήταν έτοιμος και η δουλειά που είχε κάνει όσο απουσίαζε, καθώς και η νοοτροπία και οι βάσεις του, τον έφεραν άμεσα στον «αφρό»! Πλέον, παίζοντας στο κορυφαίο επίπεδο στην Ελλάδα, δείχνει την κλάση του και οδηγεί τον Απόλλωνα πολλαπλώς, αφού μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Mε τον Γιώργο Παράσχο, ο οποίος προσαρμόζει τις τακτικές του επιλογές ανάλογα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αντιπάλου, έχει κληθεί να φέρει εις πέρας διάφορες αποστολές. Και το έκανε με επιτυχία. Ακόμα κι όταν το σκορ δεν ήταν το επιθυμητό για την ομάδα του.

Σκοράρει 1 γκολ σε κάθε 4.1 προσπάθειες σε 25 συμμετοχές, όντας ο 4ος πιο εύστοχος παίκτης της Superleague, πίσω από τον Πρίγιοβιτς (2.7), τον Ανσαριφάρντ (3.9) και τον Μοράρ (4), πειθαρχικά και τακτικά είναι άριστος, ενώ έμαθε να αναλαμβάνει και το ρόλο του πρωταγωνιστή. Το όνομα του βρίσκεται ήδη στα υπόψιν αρκετών ομάδων, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν και τον Ιανουάριο, όμως εκείνος κλείνει τα αυτιά του και παραμένει συγκεντρωμένος στο στόχο της παραμονής. Πάντως, με τη χρονιά που κάνει και τα αγωνιστικά του χαρίσματα, το επόμενο βήμα φαντάζει θέμα χρόνου… 

Πηγή: gazzetta.gr